Bilanţ vaccinare 25 martie 2021. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat, joi, că aproape 59.000 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore, fiind înregistrate 191 de reacţii adverse. Alte 102 reacţii sunt în curs de investigare.
Potrivit CNCAV, 58.886 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, din care 47.116 cu serul Pfizer, 4.254 cu Moderna şi 7.516 cu AstraZeneca.
Numărul total al persoanelor vaccinate a ajuns astfel la 1.861.646. Cele mai multe au primit vaccinul Pfizer – 1.423.484, în timp ce 124.397 au fost vaccinate cu Moderna şi 313.765 cu AstraZeneca.
În ultimele 24 de ore au fost raportate 191 de reacţii adverse, cele mai multe fiind la vaccinul AstraZeneca – 114, alte 62 fiind la cel produs de Pfizer şi 15 la cel de la Moderna.
„Menţionăm că 102 reacţii adverse sunt în curs de investigare”, a transmis CNCAV.
Bilanţ vaccinare 25 martie 2021:
Românii își pot alege VACCINUL COVID! Vaccinul, numărul de locuri libere și numărul de persoane de pe listele de așteptare, disponibile pe platformă
Agenția Europeană a Medicamentului extinde ancheta privind vaccinurile AstraZeneca: a chemat un grup suplimentar de experți
Un grup de experţi se reuneşte luni, în cadrul anchetei Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) cu privire la cazuri de formare a unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, care nu au o legătură, însă, în acest stadiu, cu vaccinarea cu acest vaccin relatează AFP, infrmează News.ro.
Comitetul Siguranţei din cadrul EMA ”îşi continuă evaluarea cazurilor semnalate. În acest context, EMA convoacă un grup de experţi ad hoc, la 29 martie, în vederea unei contribuţii suplimentare la evaluare”, a anunţat joi, într-un comunicat, agenţia europeană de reglementare.
EMA a stabilit săptămâna trecută că vaccinul AstraZeneca-Oxford este ”sigur şi eficient” şi că nu prezintă un risc mai mare de formare a unor cheaguri de sânge.
Agenţia cu sediul la Amsterdam a anunţat însă că nu este în măsură să ”excludă definitiv” o legătură între vaccin şi lulburări de coagulare a sângelui, rare.
Experţi externi – în hematologie, medicină cardiovasculară şi neurologie – ”se reunesc pentru a-şi da avizul” EMA ”cu privire la aspecte privind orice mecanism de acţiune plauzibil, eventuali factori de risc subiacenţi şi orice date suplimentare necesare în vederea unei mai bune înţelegeri a evenimentelor observate şi risucrilor potenţiale”.
”Rezultatul reuniunii experţilor şi o analiză mai aprofundată a cazurilor semnalate vor alimenta evaluarea în curs”, anunţă EMA.
Agenţia precizează că o recomandare actualizată în acest subiect este aşteptată la o reuniune plenară, prevăzută în perioada 6-9 aprilie.