Bilanţul Consiliului Concurenţei: În 20 de ani de activitate a dat amenzi de 574,7 milioane de euro

Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi în cuantum total de 574,7 milioane euro în cei 20 de ani de activitate, în urma instrumentării cazurilor de practici anticoncurenţiale, cele mai mari amenzi fiind aplicate în anul 2011, de 294,16 milioane euro, a declarat joi preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, în conferinţa de aniversare a 20 de ani de activitate.
Filip Stan
18 mai 2017, 07:32
Bilanţul Consiliului Concurenţei: În 20 de ani de activitate a dat amenzi de 574,7 milioane de euro

Peste 90% din sancţiuni au fost aplicate pentru practici anticoncurenţiale, respectiv înţelegeri între companii şi abuz de poziţie dominantă, şi doar 1% pentru omisunea notificării unei tranzacţii.

Din 1997 şi până în prezent, au fost declanşate 345 investigaţii, din care aproape 52% reprezintă autosesizări.

Din totalul de 345 de investigaţii, 69,2% au avut ca obiect practici anticoncurenţiale, respectiv înţelegeri între companii şi abuz de poziţie dominantă, iar peste 15% au vizat concentrări economice (tranzacţii) care nu au fost notificate autorităţii de concurenţă.

”Prin combinarea mecanismelor pe care le avem la dispoziţie, bilanţul activităţii instituţiei cuprinde realizări de dimensiuni semnificative: sancţiuni în valoare totală de 574 milioane euro, în urma instrumentării cazurilor de practici anticoncurenţiale (un caz complex, de referinţă este investigaţia de pe piaţa carburanţilor), intensificarea activităţii normative, un exemplu de succes fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la credite, şi implementarea unor noi proiecte – Monitorul Preţurilor, comparatorul de preţuri în domeniul alimentar”, a spus Chiriţoiu, transmite News.ro.

Toate aceste acţiuni au generat consumatorilor economii de peste un miliard de euro, conform estimărilor Academiei de Studii Economice.

Bugetul autorităţii de concurenţă, în cei 20 de ani de funcţionare, este de aproximativ 158,7 milioane euro. În 2004, Oficiul Concurenţei a fost preluat de Consiliul Concurenţei.

Din 1997 până în prezent, Consiliul Concurenţei a emis 4.028 decizii, din care 515 au fost decizii de sancţionare sau prin care au fost acceptate angajamente din partea companiilor.

Până la sfârşitul anului 2003, se emiteau decizii distincte pentru constatarea încălcării legii şi pentru sancţionarea companiilor. Din 2004, odată cu modificarea Legii Concurenţei, această metodologie a fot schimbată, fiind emisă o singură decizie atât pentru constatare, cât şi pentru sancţionare. Schimbarea de metodologie şi eliminarea unor obligaţii de notificare au condus la scăderea  numărului de decizii emise.

”Am devenit mai eficienţi în îndeplinirea obiectivului nostru principal, de detectare şi sancţionare a practicilor anticoncurenţiale – derulăm mai multe cazuri, într-o perioadă mai scurtă -, iar deciziile noastre sunt, în ultimii ani, confirmate de instanţă, în totalitate. La ora actuală, putem spune că suntem o instituţie eficientă, puternică, care acţionează similar celorlalte autorităţi de concurenţă din statele membre ale Uniunii Europene”, a menţionat Chiriţoiu.

Obiectivul autorităţii de concurenţă nu este acela de a aplica sancţiuni, ci de a promova regulile de concurenţă, astfel încât toţi actorii din piaţă şi să cunoască atât modul prin care pot fi protejaţi legal în cazul în care ar fi victime ale unor practici anticoncurenţiale, cât şi riscurile la care se expun în cazul în care încalcă regulile, potrivit autorităţii.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Modelul Dacia care a ajuns celebru în Marea Britanie. E catalog ca fiind cu mult peste alte branduri de renume mondial
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
A murit o legendă a muzicii. A lăsat un hit de neuitat
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
Gestul făcut de mama lui Andrei Perneș față de Sabrina Imbrea la biserică, în ziua înmormântării fiului ei. Ți se rupe sufletul! 😢
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Parlamentul georgian propune o nouă lege a agenților străini, inspirată din legea americană FARA
MediaFlux
DONALD TRUMP, recrutat de KGB! DEZVĂLUIRI fără PRECEDENT!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe