Operaţiunile de salvare a victimelor cutremurului din Iran au fost reluate duminică, dar şansele de a găsi supravieţuitori sunt tot mai mici.
Potrivit celui mai recent bilanţ, 250 de oameni şi-au pierdut viaţa iar alţi 2.000 au fost răniţi. Autorităţile au avertizat, însă, că aceste cifre ar putea creşte.
Echipe de salvare caută printre dărâmăturile din zeci de sate, în speranţa că vor mai găsi oameni în viaţă. Este o zonă cu populaţie densă, cu multe sate. Peste 60 de sate au fost avariate parţial şi trei sate au fost rase de pe faţa Pământului.
Spitalele din zona afectată fac cu greu faţă numărului mare de răniţi şi se confruntă deja cu lipsa medicamentelor.
Cele două cutremure s-au produs la un interval de 10 minute şi au avut magnitudini de 6,4 şi respectiv 6,2 pe scara Richter. Ambele epicentre au fost localizate în apropiere de Tabriz – un oraş din nord-vestul Iranului, cu o populaţie de un milion şi jumătate de oameni. După seismele iniţiale, în zonă s-au produs peste 40 de replici.
Echipele de intervenţie au reuşit să scoată de sub dărâmături sute de persoane. Numeroşi oameni sunt în continuare îngropaţi sub ruine dar şansele de a mai găsi supravieţuitori, scad odată cu trecerea timpului.
Mii de oameni au dormit în corturi sau pe străzi de teamă să nu se prăbuşească clădirile peste ei. În plus, mulţi localnici au rămas fără adăpost după ce seismele le-au distrus casele. Cutremurele au avariat şi liniile de telefon, iar comunicaţiile au fost întrerupte. Autorităţile din Teheran au trimis ajutoare umanitare pentru sinistraţi.
Iranul se află într-o zonă cu activitate seismică mare şi a fost lovit de câteva cutremure importante în ultimii ani. Cel mai violent a avut loc în 2003, în sud estul ţării. Atunci, 25.000 de persoane au murit.