„Bilanţul ultimelor 24 de ore se prezintă mult mai bine raportat la săptămâna trecută, fiind înregistrate intervenţii în 14 localităţi din judeţele Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Buzău, Dâmboviţa, Hunedoara, Ilfov, Neamţ, Olt, Teleorman şi Vâlcea„, arată IGSU.
Echipajele de pompieri au acţionat pentru evacuarea apei din şapte case, 34 de beciuri, 164 de curţi şi de pe două străzi. Totodată, din cauza vântului puternic, trei acoperişuri au fost desprinse de pe clădiri, iar şase copaci au fost doborâţi pe carosabil.
Deşi în intervalul menţionat au fost emise peste 50 de atenţionări şi avertizări hidro-meteorologice de fenomene severe, nu au fost înregistrate situaţii extreme care să se soldeze cu victime.
În judeţul Arad, între orele 19.10 -19.40, a fost Cod Roşu de grindină, averse cu caracter torenţial şi vijelie puternică în urma căruia au fost afectate de inundaţii satele Dezna şi Buhani din comuna Dezna. Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 37 de curţi şi două locuinţe, iar şapte persoane au fost evacuate preventiv la rude din cauza nivelului mare al apei acumulate în gospodării.
Misiunile de intervenţie ale ISU s-au încheiat până marţi dimineaţă, fiind derulate doar evaluări ale pagubelor produse de inundaţiile din această perioadă.
Din punctul de vedere al alimentării cu energie electrică, marţi dimineaţă se înregistrau întreruperi în 8 localităţi din judeţele Harghita şi Iaşi, mai multe echipe ale distribuitorilor de electricitate acţionând pentru remedierea defecţiunilor.
Marţi, toată ţara se află sub prognoză de instabilitate atmosferică accentuată şi cantităţi de apă însemnate. Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce situaţii de urgenţă.
„În contextul creşterilor de debite pe mai multe cursuri de apă din ţară, atragem atenţia populaţiei din zonele vizate să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora. Totodată, recomandăm cetăţenilor să cureţe rigolele din apropierea locuinţei pentru facilitarea scurgerii normale a apei şi evitarea producerii unor acumulări în gospodării„, mai arată IGSU.