Preşedintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat marţi stare de urgență pentru trei luni în cele 10 provincii afectate de cutremurele devastatoare din sudul Turciei.
„Am decis să declarăm stare de urgenţă pentru a permite desfăşurarea rapidă a operaţiunilor de intervenţie”, a declarat şeful statului, precizând că această măsură este valabilă timp de trei luni.
Citește și: VIDEO emoţionant. Un copil s-a născut chiar sub dărâmăturile cutremurului din Turcia
Într-un discurs, preşedintele Erdogan a spus că 70 de ţări şi-au oferit ajutorul în operaţiunile de căutare şi salvare şi că Turcia intenţionează să deschidă hotelurile din Antalya pentru a-i găzdui temporar pe cei afectaţi de cutremure.
Ministerul turc al Transporturilor şi Infrastructurii anunţase că peste noapte 3.400 de persoane au stat în trenuri folosite pe post de adăposturi de urgenţă, a relatat BBC.
Peste 5.000 de persoane au murit, mii de oameni sunt răniți și un număr necunoscut de persoane au rămas blocate sub dărâmături, după ce mii de clădiri s-au prăbuşit în Turcia şi Siria, în urma celui mai puternic seism care s-a înregistrat, luni, în regiune după mai bine de un secol.
În Turcia numărul morților a ajuns la 3.419 morţi, a declarat marţi vicepreşedintele Turciei, Fuat Oktay. De asemenea, 20.534 de persoane sunt rănite, a precizat Oktay.
Citește și: Un nou CUTREMUR puternic în Turcia, la doar o zi după dezastrul care a luat mii de vieți
În Siria au fost raportate oficial 1.602 morţi.
Operaţiunile de salvare se desfăşoară contracronometru, mai ales că şi vremea pune probleme şi reduce şansele de supravieţuire ale celor prinşi sub ruine.
Peste 6000 de cladiri s-au prăbușit în Turcia în urma celor 285 de replici ale cutremurelor puternice care zguduit țara. Oamenii sunt disperati, și-au pierdut familiile si casele in doar cateva clipe. Cele mai multe clădiri, noi sau vechi, s-au prăbușit în orașele turcești din apropierea epicentrului cutremurului, între Kahramanmaras şi Gaziantep.
Mii de oameni se află încă printre ruine. Mai multe țări printre care ți Romania au trimis în zona echipaje specilizate în salvarea oamenilor în situaţii extreme, iar miracolele au existat.
Cautarile sunt mult ingreunate de furtuna Barbara care a adus un ger patrunzator, dar si ninsori abundente. Mii de oameni au ramas fara case. Multora le este frică să se intoarca in cele ce au ramas in picioare de teama noilor replici, asa ca au stat toata noaptea in corturi improvizate.
Şi spitalele sunt coplesite de numarul mare de raniti, iar morgile nu mai fac față.
Şi în Siria situaţia este disperata. Mii de oameni se afla înca sub sutele de cladiri distruse de cutremur, iar din lipsa utilajelor specifice, salvarea oamenilor este extrem de grea. Cei mai multi au fost salvati cu maine goale de catre voluntari.
Toate provinciile turcesti lovite de cutremur nu mai au apa, electricitate și gaz de peste 24 de ore. Oamenii stau la cozi la benzinarii pentru a folosi benzina sau motorina pentru a se incalzi.