Bilanţul succint al Guvernului Cioloş după un an de guvernare: Consumul creşte cu 10%, iar producţia stagnează

Veniturile populaţiei au crescut cu 13% în ultimele 12 luni, iar pe fondul scăderii taxelor şi a preţurilor consumul a crescut cu peste 10%, lucru care a umflat importurile cu aproape 7% pentru că producţia internă a stagnat, reiese din statisticile publice.
Filip Stan
16 nov. 2016, 18:42
Bilanţul succint al Guvernului Cioloş după un an de guvernare: Consumul creşte cu 10%, iar producţia stagnează

La jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, când la Palatul Victoria se instala noul Guvern condus de Daciuan Cioloş, efectivul de salariaţi în economie era de 4,59 milioane de persoane, iar acum se ridică la 4,73 milioane de persoane. Ceea ce înseamnă un plus de aproximativ 140.000 de locuri de muncă noi, după cum reiese din datele Institutului Naţional de Statistică. De cealaltă parte, numărul şomerilor a scăzut de la 434.700 în luna noiembrie 2015 la 421.273 în prezent.

Salariul mediu net a crescut de la 1.918 lei în noiembrie 2015 la 2.094 de lei în septembrie 2016 (ultima raportare disponibilă), consemnând un plus de 176 de lei. Asta pentru că în cele 12 luni anterioare au crescut şi salariile bugetarilor, dar şi salariul minim pe economie, acesta din urmă ajungând la 1.250 de lei. În sectorul privat, salariile au crescut cu mai puţin de 8%, adică în ton cu productivitatea, dar în sectorul bugetar majorările au fost de 15%-20%, media generală pe economie a creşterii salariale fiind, astfel, de aproximativ 13%, arată Mediafax.

Având în vedere că preţurile au scăzut uşor, media generală – rata inflaţiei – fiind de -0,4%, rezultă că puterea de cumpărare a populaţiei (cel puţin la nivelul efectivului de salariaţi) a crescut direct proporţional cu veniturile. Suma totală a salariilor a crescut lună de lună, de la 8,8 miliarde de lei în noiembrie 2015 la 10 miliarde de lei în septembrie 2016, bani care au susţinut o intensificare fără precedent a cererii de mărfuri şi servicii.

Producţia internă nu a făcut însă faţă acestui val de cerere. Dimpotrivă, indicele statistic al producţiei industriale a avut doar câteva luni de creştere (cu un maxim de +2,5% în februarie 2016), în rest evoluând în scădere, uneori chiar şi cu -5%. Ca medie generală, în primele nouă luni, producţia industrială a crescut cu doar 1,4%, chiar dacă valoarea comenzilor noi (reprezentând cererea) a crescut cu 7,9%. Rezultatul a fost o creştere cu 6,8% a importurilor necesare pentru a acoperi cererea internă, lucru care l-a determinat pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, să afirme că majorarea consumului „a creat locuri de muncă mai degrabă în străinătate decât în România”. Iar cum exporturile au avansat mult mai lent, cu doar 4,3%, deficitul comercial a crescut vertiginos, la 7 miliarde de euro, în condiţiile în care exporturile au însumat 42,6 miliarde de euro, iar importurile – 49,6 miliarde de euro.

Ca execuţie bugetară, Cabinetul Cioloş se prezintă, deocamdată, cu un echilibru solid între presiunile tot mai mari ce se pun pe cheltuieli (măsurile de protecţie socială şi de continuare a creşterilor salariale, dar şi necesarul de investiţii) şi pe venituri (scăderile de TVA, de impozite, taxe, accize şi contribuţii sociale). Deficitul bugetar la 9 luni – 3,7 miliarde de lei – a fost mai mic de 0,5% din PIB, în condiţiile acestor presiuni, fiind aproape la jumătatea celui înregistrat de Guvernul anterior, care scăzuse însă drastic investiţiile pentru a ecrana cheltuielile.

Per ansamblu, economia şi-a accelerat ritmul de creştere de la 3,8% în 2015 la peste 4% în 2016 (toate prognozele dau ca sigur acest avans, unele anticipând chiar 4,5% spre 5%), Produsul Intern Brut urmând să se „îmbogăţească” cu 45,7 miliarde de lei. Cu un preţ, însă: adâncirea deficitului creat din cauză că producţia internă nu face faţă cererii, lucru care – avertizează economiştii – poate duce la o dezechilibrare generalizată a indicatorilor macroeconomici.

Miercuri dimineaţa, premierul Dacian Cioloş a prezentat un scurt bilanţ la împlinirea unui an de mandat, cerându-le şi miniştrilor (mai ales celor economici) să-şi prezinte realizările. „Mâine (joi – n.r.) se împlineşte un an de când am preluat acest mandat şi aş vrea ca – fără să facem ceremonii, pentru că nu e cazul – să profităm de această oportunitate şi sã ieşim cu toţii să explicăm, să ne facem un prim bilanţ al acestui an. Aşa cum am spus la începutul mandatului, nu ne propunem să revoluţionăm România într-un an de zile, dar vom lansa, am spus atunci, câteva reforme în câteva domenii-cheie”, a spus premierul Cioloş la începutul şedinţei de Guvern. El le-a cerut miniştrilor să iasă public cu un bilanţ, respectiv cu realizările, cu ceea ce şi-au propus şi nu au reuşit să facă, dar şi cu ceea ce a fost început şi nu este încă finalizat. „Să explicăm şi faptul că creşterea aceasta economică s-a simţit şi în buzunarele românilor”, a cerut premierul.

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Victor Cornea a plecat chiar în ziua de Crăciun. Reacția Andreei Bălan, după anunțul lui public
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Simona Halep, anunț trist de Crăciun. Decizie dificilă pentru româncă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Rusia și Kazahstanul solicită calm în speculațiile privind prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines
MediaFlux
SE ÎNCHID punctele de FRONTIERĂ! DECIZIA ROMÂNIEI din 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)