Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a emis şi supus dezbaterii publice un proiect de ordin prin care propune majorarea tarifului perceput pentru călătoria cu trenul, în funcţie de distanţa parcursă.
„La SNTFC ,,CFR Călători” SA, ca tarif standard în traficul de călători este considerat tariful „preţ întreg” calculat pe călător, la tariful integral corespunzător distanţei kilometrice parcurse, la rangul de tren şi clasa comercială utilizată, la care se adaugă tariful de rezervare a locului corespunzător clasei de rezervare la care se doreşte călătoria, în următoarele situaţii, astfel:
– obligatoriu la trenurile cu regim de rezervare a locurilor în limita locurilor disponibile, dacă CFR Călători nu a prevăzut alte condiții speciale;
– opţional, la trenurile cu regim de rezervare facultativă, în cazul când se doreşte ocuparea unui loc şi acest lucru este posibil la trenul respectiv, sau în cazul trenurilor fără regim de rezervare, pentru grupuri, la care s-a solicitat şi s-a putut efectua rezervarea locurilor cu etichetarea acestora.
Tariful tichetului de rezervare a locului a fost aprobat prin OMT nr. 1050/ 20 august 2013 pentru aprobarea tarifelor de deservire generală din transportul feroviar public de călători la valoarea de 4,00 lei / loc, la tren de rang Regio sau Interregio, clasa 1 sau clasa a 2-a, orice zonă kilometrică tarifară, având inclusă cota TVA de 24%. Prin ajustările cotei TVA de 20% începând cu data de 1 ianuarie 2016 respectiv 19% începând cu data de 1 ianuarie 2017, în prezent valoarea tarifului tichetului de rezervare loc este 3,90 lei / loc.
Cheltuielile pentru combustibil au crescut în anul 2018 faţă de anul 2017 cu 7,14% fiind influenţate de variaţia accizei la motorină de la valoarea 1.796,53 lei la 2.175,24 lei, o creştere de 21%. În această perioadă a rezultat o creştere a preţului mediu la motorină de 14,64% în anul 2018/2017. Preţul la uleiuri a înregistrat o creştere în perioada 2013-2010 de la 6,70 lei/kg la 7,74 lei/kg, cu 14%. În fundamentarea bugetului pe anul 2019 s-a ţinut cont de creşterea continuă a preţului la energie electrică de la 180,18 lei/MWh-ianuarie 2018 la 232,00 lei/MWh-februarie 2019, o crestere de 29%.
De asemenea, în ultima perioadă se constată următoarele aspecte: pe de o parte creșterea solicitărilor pentru locuri rezervate și în special la biletele vândute cu anticipație și pe de altă parte o utilizare necorespunzătoare a locurilor puse la dispoziție în sensul că se cumpără tichete de rezervare în legătură cu anumite tipuri de legitimații de călătorie valabile pe o anumită perioadă (abonamente, autorizații de călătorie, etc.) ulterior călătorii respectivi nu se prezintă pentru efectuarea călătoriei și locurile respective nu mai pot fi utilizate deși există cerere foarte mare.
Astfel, în acest moment, ţinând cont de evoluţia pieții de transport feroviar, se apreciază ca necesar şi oportun ajustarea tarifului de rezervare a locului, urmând ca pentru restul tarifelor de deservire generală să se realizeze o analiză pentru noul mers tren„, se arată în referatul care însoțește proiectul de ordin.