Bill Clinton, invitat de onoare la marcarea a 20 de ani de la intervenţia NATO care a pus capăt tutelei Belgradului

Kosovo l-a invitat pe fostul preşedinte american Bill Clinton la marcarea a 20 de ani de la intervenţia NATO, care a pus capăt de facto tutelei Belgradului asupra acestei foste provincii din sud.
Filip Stan
12 iun. 2019, 11:11
Bill Clinton, invitat de onoare la marcarea a 20 de ani de la intervenţia NATO care a pus capăt tutelei Belgradului

Fostul preşedinte american este considerat un ”salvator” şi chiar un ”părinte al naţiunii” de către albanezi kosovari. Ei îi sunt recunoscători pentru faptul că a fost hotărât în decizia sa de a declanşa atacuri aeriene occidentale contra Serbiei lui Slobodan Miloşevici.

După trei luni de bombardamente – efectuate de NATO fără un mandat ONU -, cel mai puternic om de la Belgrad a fost înfrânt şi ordona, la 10 iunie 1999, retragerea trupelor sale. Douăzeci de ani mai târziu, episodul suscită tot atât entuziasm la Priştina câtă amărăciune provoacă la Belgrad.

”Cele 19 ţări cele mai puternice au atacat o mică ţară ataşată libertăţii. Ei ne-au provocat pagube enorme, după care suntem pe cale să ne resimţim în continuare”, aprecia săptămâna aceasta preşedintele sârb Aleksandar Vucici. Serbia înscrie în continuare în Constituţie tutela asupra Kosovo, căruia nu i-a recunoscut vreodată independenţa.

Independenţa Kosovo a fost proclamată în 2008, însă pe 12 iunie 1999, prin desfăşurarea trupelor NATO, şi-a pierdut Belgradul definitiv controlul asupra acestui teritoriu cu populaţie majoritar albaneză, plasat sub protecţie internaţională printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU.

Războiul din Kosovo (1998-1999) între forţe sârbe şi gherila separatistă kosovară albaneză s-a soldat cu 13.000 de morţi – 11.000 de albanezi, 2.000 de sârbi şi câteva sute de romi. El a fost marcat de atrocităţi împotriva unor civili şi de o campanie de epurare etnică ce a împuns pe drumuri sute de mii de refugiaţi.
Acesta a fost ultimul capitol al războaielor intercomunitare care au deşirat fosta Iugoslavie.

Oficiali kosovari, inclusiv numeroşi comandaţi de gherilă, au sărbătorit săptămâna aceasta evenimentul pe Twitter prin hashtagul în engleză „#Kosovo20yearsFree” (Kosovo20deanideLibertate).

Însă, la 20 de ani după ce au tăcut armele, situaţia nu s-a normalizat încă între Belgrad şi Priştina. Subiectele lor de discordie sunt extrem de numeroase şi par un obstacol în apropierea lor de Uniunea Europeană (UE), la care intenţionează să adere.

Din 2018, Priştina impune taxe vamale de 100% produselor de import sârbe, cerând să i se recunoască suveranitatea. Iar Priştina nu a implementat ”comunitatea municipalităţilor” sârbe, prevăzută prin acordul din 2013 încheiat sub egida ONU.

Potrivit unor estimări, aproximativ 120.000 de sârbi – din 1,8 milioane de locuitori – trăiesc în continuare în Kosovo, pe care-l consideră un leagăn istoric şi religios.

Peste 110 ţări – majoritatea occidentale – au recunoscut independenţa kosovară, însă Rusia şi China refuză s-o facă, ceea ce închide Kosovo uşa ONU. Însă susţinerea americană a fost de nezdruncinat. Steagul cu stele este prezent peste tot în Kosovo, inclusiv în administraţiile oficiale. Bill Clinton care se adresează miercuri mulţimii, are un bulevard şi o statuie în centrul Priştinei. O statuie de bronz a secretarei sale de Stat de la acea vreme, Madeleine Albright, este dezvelită miercuri.

Bill Clinton a fost decorat marţi de către preşedintele Hashim Thaçi, care i-a transmis recunoştinţa poporului său pentru că ”i-a adus libertatea”. Americanul i-a răspuns că va fi ”mereu mândru” de contribuţia pe care a avut-o.

La Washington, actuala administraţie americană a îndemnat luni Serbia şi Kosovo să-şi ”dubleze eforturile în vederea ajungerii la un acord complet, centrat asupra unei recunoaşteri reciproce”.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
Playtech.ro
Cât timp trebuie încălzit motorul mașinii când e ger afară. Sfatul lui Titi Aur pentru toți șoferii: “Atenție, uzurile sunt foarte mari”
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Cea mai mare notă de la Bamboo: 104.000 de euro. Ce făcea Joshua Castellano
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Macron şi Merz subliniază cooperarea pentru o Europă puternică după alegerile din Germania
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!