Brăţările lui Bill Gates, sponsorizate de Fundaţia soţilor Bill şi Melinda Gates, măsoară de fapt gradul de interes al elevilor pentru orele profesorului respectiv. Dispozitivele testează răspunsul „galvanic” al pielii, iar acesta indică gradul de interes al posesorului brăţării faţă de modul în care predă profesorul.
Glandele sudoripare sunt controlate de sistemul nervos şi în felul acesta pielea funcţionează ca un conductor pentru brăţara purtată pe mân, ce indică răspunsul emoţional la stimul – în cazul acesta, la lecţia predată de profesor.
Iniţiativa fondatorului Microsoft vine după o serie de critici şi propuneri de noi măsuri în educaţia din SUA, privind evaluarea calităţilor didactice ale profesorilor raportată la performanţele elevilor. Între propunerile de acest gen a figurat şi introducerea în clase a camerelor video, o iniţiativă aspru contestată.
Dar toate metodele vehiculate până acum privind creşterea performanţelor învăţământului din SUA s-au ales cu critici şi din partea profesorilor, şi din cea a elevilor. Nici propunerea lui Gates nu a fost scutită. „Obsesia pentru măsurători ale datelor şi reformelor din învăţământ a atins noi culmi trăznite”, scrie bloggerul Valerie Strauss în Washington Post. „Nu avem nevoie de senzori galvanici pentru piele ca să detectăm dacă elevii noştri sunt plictisiţi sau dezinteresaţi. Este suficient să ne uităm la ei, în clasă, că ne dăm seama într-o secundă”, a scris un alt profesor în Education Week.
Alţii sunt de părere că brăţările lui Gates nu ar putea da răspunsuri cu acurateţe la problema calităţii învăţământului, pentru că reacţiile chimice ale pielii pot fi cauzate şi de alte stări, nu doar de plictiseală, cum ar fi teama sau o emoţie pozitivă. Cu toate acestea, unele universităţi s-au arătat interesate să testeze brăţările lui Gates.