Bill Gates a prezis valul de infecții cu variola maimuței. În urmă cu şase luni, magnatul american ridica problema teoretică a unui atac bioterorist cu variolă.
„Sper ca în următorii 5 ani să pot să scriu o carte intitulată ‘Suntem gata pentru următoarea pandemie’, dar va fi nevoie probabil de aproximativ un miliard pe an pentru un Task Force la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății, cea care realizează supravegherea (bolilor, n.red.) și ceea ce eu numesc „joaca de-a germenii”, unde te pregătești. Spui ‘Ok, dacă un atac bioterorist ar duce variolă în 10 aeroporturi?’. Știi, cum ar reacționa planeta la așa ceva? Sunt epidemii care apar din cauze naturale și există epidemii provocate de bioterorism care ar putea fi mult mai grave decât ce experimentăm azi”, spunea Gates într-un interviu.
Pe reţelele de socializare au apărut deja tot felul de teorii ale conspiraţiei privind noul virus care provoacă deja panică în întreaga lume. Internauţii sunt de părere că nimic nu este întâmplător şi că Bill Gates, care nu a reușit să injecteze populația planetei cu microcipuri în timpul pandemiei de coronavirus, ar putea avea acum o nouă ocazie.
Cazurile de variola maimuţei au fost până în prezent confirmate în cel puţin cinci ţări europene – Regatul Unit, Spania, Portugalia, Germania şi Italia – precum şi în Statele Unite, Canada şi Australia.
Cele mai recente cazuri au fost raportate, vineri, în Portugalia, unde au fost identificate 23 de cazuri confirmate, şi în Spania, unde au fost raportate 21 de cazuri.
Alte 21 de cazuri suspecte sunt investigate la ora actuală în Spania, 19 în regiunea Madrid, unul în Insulele Canare şi unul în Andaluzia, au anunţat autorităţile sanitare spaniole.
Identificată pentru prima dată la maimuţe, boala se răspândeşte de obicei prin contact apropiat şi s-a răspândit rar în afara Africii. Aşadar, aceste cazuri în lanţ au stârnit îngrijorare în Europa.
Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă nu se aşteaptă ca focarul să evolueze într-o pandemie precum COVID-19, având în vedere că virusul nu se răspândeşte la fel de uşor ca SARS-COV-2.
Variola maimuţei este o infecţie virală cu simptome uşoare, precum febra, dureri de cap şi erupţii cutanate.
Nu există un vaccin specific, însă cele mai recente studii arată că vaccinurile care au fost folosite pentru eradicarea variolei sunt până la 85% eficiente împotriva variolei maimuţelor, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Autorităţile britanice au anunţat joi că oferă un vaccin împotriva variolei angajaţilor din domeniul sănătăţii şi altor persoane care ar putea fi expuse.