Bill Gates a vorbit, în cadrul unui articol scris de el, despre David Moinina Sengeh, pe care l-a cunoscut pe când africanul studia ingineria biomecanică. Astfel, el spune despre modul în care Guvernul din Sierra Leone a reuşit să activeze un protocol de sănătate rezistent care a servit la strunirea coronavirusului, în ciuda neajunsurilor şi a dificultăţilor economice.
„David crede că experienţa Sierra Leonei în timpul epidemiei de Ebola din 2014 i-a pregătit mai bine pentru COVID-19. Oamenii din Sierra Leone au înţeles imediat cât de important era să ai virusul sub control. Populaţia a luat în serios restricţiile de carantină de la început. Drept urmare, ţara a menţinut numărul de cazuri relativ scăzut în timpul pandemiei”, spune omul de afaceri.
Cofondatorul Microsoft a scos în evidență capacitatea acestei țări de a aplica instrumente tehnologice în lupta împotriva pandemiei. „Bazându-se pe activitatea lui David, Sierra Leone utilizează un sistem robust de colectare a datelor pentru a monitoriza cazurile COVID”, notează el.
Pacienții bolnavi pot trimite mesaje text unui sistem automat pentru verificarea simptomelor. Există și o aplicație pentru furnizarea de resurse în cazul celor care trebuie să fie în carantină. „La rândul lor, guvernele locale pot folosi datele colectate de aceste aplicaţii pentru a lua decizii în cunoştinţă de cauză când trebuie să închidă activităţile şi când să le redeschidă”, conchide el.
„Capacitatea celor din Sierra Leonei de a pune în aplicare lecţiile învăţate din ultima sa epidemie îmi dă speranţă”, reflectă Gates, care aminteşte că, în ciuda impactului puternic pe care ţara l-a suferit ca urmare a Ebola, respectiva ţară a apărut mai puternică şi mai bine pregătită pentru viitoarele crize. „La fel se va întâmpla şi în lume după COVID-19”, prezice el.
Gates spune că speră că tehnologia va dobândi o relevanţă enormă pentru a combate pandemiile viitoare: „COVID ne-a arătat că trebuie să folosim tehnologii care ne permit să avem un impact. Aceasta este o oportunitate de a reporni, reinventa şi regândi”.