Bill Gates, investiţie într-o nouă tehnologie inovativă. Acesta s-a preocupat tot mai mult de o tehnologie inovativă, numită geoinginerie.
Bill Gates și alți donatori privați finanțează Programul de Cercetare al Universității Harvard pentru Geoinginerie Solară (Harvard University’s Solar Geoengineering Research Program). Astfel, Gates a luat în vizor un nou inamic: însuși soarele, conform informațiilor transmise de către menshealth.com
Astfel, programul respectiv va lansa în curând un nou studiu care va cerceta eficacitatea blocării luminii solare din a ajunge la suprafața Pământului. De asemenea, Academiile Naționale ale Științelor, Ingineriei și Medicinei (NASEM) au publicat un nou raport în care cere Guvernului din SUA să investească cel puțin 100 de milioane de dolari pentru a studia această tehnologie controversată.
Iată ce este geoingineria solară şi de ce sunt oamenii de ștință brusc interesați, dar și îngrijorați, din cauza conceptului
Geoingineria este modificarea directă, la scară largă, a mediului planetar, în scopul contracarării efectelor schimbărilor climatice provocate de om.
Iniţial, această idee părea mai mult o propunere ştiinţifico-fantastică a oamenilor de ştiinţă, iar cei care abordau acest subiect nu erau văzuţi cu ochi buni de către vasta majoritate a cercetătorilor. În ultimii ani, însă, ca urmare a ritmului redus cu care au fost adoptate măsurile de reducere a emisiilor, aceste variante au devenit din ce în ce mai plauzibile.
Oamenii de ştiinţă dedicaţi studiului climei afirmă că o creştere a temperaturii la nivel global cu mai mult de 2 grade Celsius ar putea avea consecinţe devastatoare, fiind imperios necesar ca acest eveniment să fie evitat. Ultimele estimări ale specialiştilor arată că o reducere cu 50% a emisiilor de dioxid de carbon până în 2050 ar fi insuficientă pentru a menţine încălzirea globală sub pragul celor 2 grade. Deşi majoritatea ţărilor lumii a luat parte la Summitul de la Copenhaga din 2009 dedicat schimbărilor climatice, acordul atins la această întâlnire de rang înalt nu obligă ţările să reducă masiv emisiile poluante.