Bill Gates, fondatorul Microsoft, a declarat că este şocat de numeroasele teorii ale conspiraţiei, răspândite pe reţelele de socializare prin care este acuzat c-ar fi provocat pandemia COVID-19. Miliardarul le-a catalogat drept „nebuneşti” şi „dăunătoare”, însă ar vrea să afle ce stă la baza acestora.
Fondatorul Microsoft este susţinut şi în România de multe voci care amintesc de investiţiile de miliarde de dolari făcute de acesta în domeniul medical şi de faptul că a fost cel care de ani de zile a avertizat asupra iminenţei apariţiei unei pandemii.
Fizicianul Cristian Presură a explicat la Digi24 de unde vin și de ce apar astfel de teorii ale conspiraţiei și mai ales de ce au ele succes.
„Eu aș zice că suntem siguri (n.r. că nu s-a injectat cu apă), pentru că Bill Gates este un om care a investit foarte mult în vaccinuri. E cumva paradoxal că lumea îl acuză de tot felul de teorii conspiraționiste, însă el a investit multe sute, milioane de euro. El a fost cel care cu mulți ani înainte ne-a prevenit de aceste pandemii și a făcut tot posibilul anul acesta pentru a ajuta la obținerea noului vaccin. Deci, eu sunt sigur că n-a fost apă.”, a spus Cristian Presură.
Fizicianul Cristian Presură a explicat şi de ce nu este posibilă, în momentul de faţă, ipoteza în care marile companii tech ar dori să introducă un cip prin vaccinul anti-Covid, pentru a monitoriza populaţia.
„Nu putem face la ora actuală un cip atât de mic încât să încapă în vaccin, să intre prin sânge, să ajungă în creierul uman, de unde să ne controleze sau să transmită gândurile noastre. Asta este imposibil. Pentru ca să treacă, de exemplu, de bariera hemato-encefalică, deci să treacă din sânge către creier, el trebuie să fie mai mic decât câțiva nanometri. Or, dacă e mai mic decât câțiva nanometri, nu putem să punem niciun tranzistor. Și dacă punem măcar un tranzistor, nu vom putea face nimic cu el. Deci, este pur și simplu o fantezie, o versiune science-fiction.
Atunci când vine vorba despre dezinformare, minciunile trebuie să fie gogonate, uriașe, efectul unei miniciuni uriașe fiind dublu: primul este că aproape că ți-e rușine să o demontezi. Este atât de evidentă pentru o bună parte a populației, încât nu-ți vine să vorbești despre ea – cum e cipul, care nu poate exista. Și în al doilea rând, oamenii care cred într-o minciună gogonată niciodată nu vor avea senzația că trebuie să caute și altceva pe lângă ea. Cu alte cuvinte, minciuna gogonată devine un adevăr în sine, care are viață proprie.
De ce a fost inventată o asemenea minciună nu știu așa de bine, dar știu că s-a propagat foarte repede. A fost un studiu recent, de la MediaStandard.ro, care a arătat că aceste teorii ale conspirației în jurul 5G și în jurul coronavirus s-au propagat de două ori mai repede decât se așteptau cercetătorii. Studiile au fost făcute folosind Google Trends, folosind ceea ce caută oamenii pe internet.
Și asta a fost o surpriză, de ce s-au propagat mult mai repede decât în mod obișnuit? Probabil că minciunile au fost mult prea gogonate și atunci s-au propagat și mai repede. E interesant că ei au studiat și alte teorii ale conspirației, care nu sunt chiar teorii ale conspirației, dar sunt idei care se propagă foarte repede, fără să fie o teorie completă.
Una dintre aceste idei, care s-a propagat foarte repede, a fost faptul că consumul de alcool, în special vinul, ar ajuta coronavirusul. Ceea ce nu e adevărat. Sau faptul, de exemplu, că într-o zonă caldă, atunci când stăm la soare, luăm mai rar coronavirus, care iarăși nu este adevărat.” a mai spus fizicianul.
Citeşte şi: Donald Trump, interzis şi pe YouTube. I s-a suspendat contul pe perioadă nedeterminată