Spre deosebire de conceptul „smart city” uzitat din ce în ce mai des inclusiv în România, care presupune folosirea tehnologiilor moderne şi conectarea la internet pentru repararea problemelor pe care le au marile metropole, probabil că cea mai bună cale de a construi un oraş inteligent este planificarea de la bun început şi construirea de la zero a acestuia.
Într-un astfel de oraş inteligent, în care totul este construit şi implementat de la bun început a decis să investească Bill Gates. Co-fondatorul Microsoft a ales o zonă din Statele Unite situată în apropiere de Phoenix, Arizona.
Prin firma de investiţii Cascade Investment, Bill Gates a cumpărat o suprafaţă de aproximativ 100 de kilometri pătraţi pe care va fi ridicat viitorul oraş inteligent. Investiţia de până acum a lui Bill Gates se ridică la 80 de milioane de dolari.
Planul de construcţie are în vedere ridicarea a 80.000 de case. Aproximativ 14 kilometri pătraţi vor fi alocaţi unei zone industriale, care va găzdui inclusiv clădiri de birouri şi magazine, 2 kilometri pătraţi vor fi dedicaţi construcţiei de şcoli, iar pentru parcuri vor fi alocaţi peste 13 kilometri pătraţi.
Viitorul oraş va include o serie întreagă de tehnologii moderne sau care vor deveni disponibile abia în următorii ani, precum reţele de mare viteză, fabrici de producţie ultra-moderne sau maşini şi autobuze autonome.
Proiectul va fi construit pe baza unei infrastructuri flexibile, care să simplifice viitoarele modificări şi upgrade-uri care vor fi posibile graţie tehnologiilor viitoare.
O analogie familiară lui Bill Gates ar fi cea cu un PC. Viitorul oraş va fi construit astfel încât să poată fi implementate fără mari dificultăţi tehnologiile care vor fi disponibile după finalizarea lucrărilor, aşa cum la un PC se poate înlocui o componentă pentru a face un upgrade.