Printre termenii cenzuraţi figurează cei referitori la Liu Xiaobo – disidentul laureat al premiului Nobel pentru Pace deţinut în China – la Dalai Lama şi la reprimarea mişcării din Tiananmen din 1989, a anunţat Greatfire.org.
Acest site se consacră studierii controlului Internetului de către puterea comunistă.
Teste realizate de AFP au confirmat informaţiile publicate de site. Astfel, o căutare despre Liu Xiaobo în chineză pe Bing trimite în principal la site-uri guvernamentale chineze sau sunt compilate protestele oficial vizând premiul Nobel acordat acestuia.
„Microsoft practică o epurare a rezultatelor de căutare în Statele Unite, pentru a retrage informaţiile negative despre China”, a asigurat Greatfire.org.
„Şi este vorba despre toate pieţele pe care operează în lume”, a adăugat acesta.
Lansat în iunie 2009 în Statele Unite, Bing s-a răspândit progresiv pe planetă pentru a încerca să scoată Google de pe o parte din piaţă.
Un purtător de cuvânt al Microsoft nu a putut fi contactat imediat miercuri pentru a comenta acuzaţiile Greatfire.org.
Autorităţile chineze au pus în aplicare o cenzură foarte perfecţionată a Internetului în China şi pot impune norme draconice grupurilor străine care vor să opereze aici. Dar această cenzură nu s-a extins şi în afara ţării.
Mai precis, Internetul este epurat în China de site-uri sensibile din punct de vedere politic, iar Beijingul controlează îndeaproape comunitatea de sute de milioane de internauţi – cea mai importantă din lume – pentru a evita organizarea disidenţei. Twitter, YouTube sau Facebook sunt interzise în ţară.
Marile grupuri de Internet americane s-au confruntat de multe ori cu probleme în China, precum Google sau Yahoo!, în special din cauza cenzurii.
În urmă cu aproximativ zece ani, Yahoo! a dezvăluit autorităţilor chineze informaţii personale despre „disidenţii informatici”, care au fost arestaţi, iar unii dintre ei au primit condamnări grele. Cazul a fost devastator pentru grupul de Internet american.