„Vrem să începem o campanie referitoare la riscurile pe care le prezintă asupra populaţiei consumul de iod pe o perioadă mai lungă de timp. În România, suntem privaţi de dreptul la opţiune prin obligativitatea de a consuma exclusiv sare iodată direct sau indirect, prin orice aliment procesat în România. Practic, din 2002, conform unei HG, nu mai poţi consuma decât sare iodată, deşi ar trebui ca decizia să aparţină consumatorilor. Dacă autorităţile din România nu ne vor lua în semană vom începe demersul nostru la Comisia Europeană”, a adăugat Marian Cioceanu, potrivit Agerpres.
Din 2002, printr-o Hotărâre de Guvern (HG 568/2002) s-a impus în România ca toată sarea din comerţ să fie iodată şi s-a interzis comercializarea sării neiodate, ‘în scopul prevenirii tulburărilor provocate de carenţa de iod’.
„Este o problemă de sănătate publică, etică profesională şi bioetică”, a afirmat profesor doctor Pavel Chirilă, vicepreşedinte Bio România, în studiul său ‘Iodarea universală a sării – atentat la sănătatea publică’, adăugând că „este ilogic ca pentru 7.000-12.000 de cazuri noi de hipotiroidie pe an să forţezi o ţară întreagă să mănânce iod’.
Potrivit preşedintelui Bio România, Marian Cioceanu, din cauza sării iodate, iodul a ajuns practic peste tot şi, ceea ce este cel mai grav de fapt, ajunge să fie consumat în exces: în produse de panificaţie şi patiserie, în carne şi preparate din carne, în lactate, practic în mai toate produsele industriei alimentare.