Noul vaccin adaptat a fost fabricat în Mainz, iar compania farmaceutică intenționează să înceapă testarea în august, scrie ediţia online a pulicaţiei Sueddeutsche Zeitung. Medicamentul, bazat pe ARN mesager (mRna), a fost adaptat și s-a utilizat întreaga proteină Spike cu mutațiile variantei Delta.
Autoritățile sanitare din SUA, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Food and Drug Administration, sunt de părere că americanii care au primit deja două doze de vaccin nu ar trebui să fie supuși unei a treia administrări, în ciuda răspândirii noilor variante ale Covid-19.
„Americanii care au fost complet vaccinați nu au nevoie de o doză de rapel în acest moment”, se precizează într-o declarație comună lansată la scurt timp după ce Pfizer și BioNTech şi-au anunțat intenţia de a solicita autorizația FDA pentru a treia doză a vaccinului COVID-19, raportează NPR pe site-ul său web.
Pentru Organizația Mondială a Sănătății nu este clar dacă o a treia doză de rapel a vaccinului anti-Covid-19 este utilă pentru a menține protecția împotriva virusului, iar dovezile privind utilitatea sa sunt ”limitate”. „Până când nu vor fi colectate date suplimentare, nu știm dacă vor fi necesare ale rapeluri pentru a menține protecția împotriva Covid-19”, a explicat OMS într-o declarație făcută pentru CNN.
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a explicat cât de periculoasă este varianta delta, în condiţiile în care această tulpină de COVID-19 a provocat moartea a două persoane în România. E vorba despre doi bărbaţi din Bacău, unul de 35 de ani, iar celălalt de 62 de ani, care fuseseră în Finlanda.
„După cel puțin o doză de vaccin se reduce transmiterea cu 30 până la 50%. Deci cineva infectat după prima doză de vaccin are cu 50% mai puțin risc să transmită boala. Fără a crește numărul de persoane vaccinate, va fi foarte greu să evităm mai târziu o creștere a numărului de cazuri.
Vaccinându-ne, suntem în siguranță și în fața acestei variante Delta. Aș vrea să explic puțin, pentru că atunci când ne uităm la eficiență, înseamnă cât de bine ne protejează un vaccin în condițiile vieții de zi cu zi.
Sunt mai mulți parametri la care ne uităm atunci când evaluăm eficiența unui vaccin. La rata de scădere a infecției asimptomatice, rata de transmitere, cât de mult influențează vaccinarea transmiterea infecției de la o persoană la alta, boala simptomatică, internarea și decesele. Vorbim de 5 parametri la care ne uităm când vorbim de eficiență.
Și ce este cel mai important, indiferent de varianta virală, în speță acum e Delta, care pare cea mai adaptată dintre toate, în sensul în care are o contagiozitate crescută, este de două ori mai contagioasă comparativ cu tulpina inițială”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiţă, la Digi24.