„Înainte de capitalism, economie de piață, liberă circulație în afara țării și democrație, românii au vrut dreptate. Au vrut ca cei care i-au umilit, torturat și mutilat fizic și psihic să fie aflați și pedepsiți. Avem nevoie să știm cine sunt cei vinovați de moartea și torturarea atât de multor oameni în timpul regimului comunist. În primul rând pentru cei care au suferit și rudele lor. Apoi, este nevoie ca generațiile tinere de astăzi să știe ce s-a întâmplat atunci și să vadă că asemenea orori nu rămân nepedepsite. Este cea mai importantă lecție de istorie pe care noi putem să le-o dăm tinerilor care înseamnă viitorul acestei țări”, a declarat Ana Birchall.
Deși România a trecut încă de acum mai mulți ani printr-o condamnare a comunismului, abia recent au început să se ia primele măsuri efective împotriva torționarilor comuniști și cetățenii au început să afle cine sunt ei.
„Luna trecută, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a publicat o listă de foști șefi ai penitenciarelor sau gardieni care au lucrat în închisori, vinovați de torturarea și uciderea a mii de oameni, aflați încă în viață. Pentru doi dintre aceștia, IICCMER a depus sesizări penale la Parchetul pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru genocid. Au trecut aproape șapte ani de la condamnarea oficială a comunismului de către președintele Traian Băsescu. În tot acest timp, cel care s-a erijat într-un adevărat apărător al justiției și al democrației de inamici închipuiți, n-a fost auzit militând public pentru pedepsirea torționarilor”, a arătat parlamentarul social-democrat.
Activitatea IICCMER a fost grav afectată de guvernul PDL condus de Emil Boc, fapt ce a întârziat cu câțiva ani acțiunile îndreptate împotriva torționarilor comuniști.
„Între 2010 și 2012, activitatea Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului a fost profund afectată de deciziile guvernarii Boc. Raportul Corpului de Control al premierului Ponta, publicat în decembrie 2012, a arătat că prin Hotărârea de Guvern 134/2010 s-a modificat radical obiectul activității Institutului. Astfel, dintr-o instituție care investiga efectiv crimele comunismului, IICCMER a devenit o instituție care doar studia arhive, fiindu-i luat dreptul de a sesiza organele de cercetare penală în situația în care ar fi fost identificate crime și abuzuri din perioada comunistă”, a mai precizat deputatul PSD.
„Susțin proiectul de lege al guvernului privind pensiile torționarilor. Consider că prin acțiunile de până acum guvernul USL a arătat că își respectă angajamentele luate în fața cetățenilor. Avem nevoie de dreptate până la capăt si pentru victimele regimului comunist. Trebuie să facem dreptate până la capăt! Trebuie ca cei responsabili pentru ororile din închisorile regimului totalitar să fie pedepsiți conform legii!”, a adăugat Ana Birchall.