„În ciuda progreselor considerabile înregistrate până acum în domeniul apărării drepturilor omului, violența împotriva femeilor — incluzând aici toate formele de violență: domestică, socială, fizică, psihică, emoțională, religioasă sau economică — rămâne în continuare una dintre cele mai serioase încălcări ale drepturilor omului, ce rămâne adesea învăluită în tăcere”, a transmis Ana Birchall, într-un comunicat.
Birchall a menționat, la reuniunea de la San Francisco, faptul că a inițiat încă din 2013 un act normativ privind egalitatea de șanse și a militat pentru ratificarea și intrarea în vigoare în România a Convenției de la Istanbul privind violența domestică.
„Trebuie să fim conștienți, atât în România, cât și la nivel internațional, că ne aflăm la începutul eforturilor de atingere a toleranței zero față de orice formă de manifestare a violenței domestice. Mă bucură faptul că Vital Voices sunt alături de mine, de noi, pentru ca anul 2017 să fie ?Anul fără violență’!”, a declarat Ana Birchall, potrivit sursei citate.
Deputatul PSD a arătat că România se află astăzi „într-un bazin sufocat de migrație”, context în care traficul de persoane a devenit un pericol pentru categoriile sociale cele mai vulnerabile.
„În Europa, traficul de ființe umane a devenit un flagel greu de controlat pe măsură ce criza migrației a luat amploare, iar femeile și copii reprezintă categorii vulnerabile care au căzut adesea pradă abuzurilor sexuale ori muncii forțate. Este necesară conștientizarea dimensiunilor și gravității acestor provocări, amplificate în ultima perioadă, cu care se confruntă regiunea noastră și Europa în general, astfel că intensificarea eforturilor de combatere a acestui fenomen nu mai suportă amânare”, a punctat Birchall, la reuniune.
În opinia sa, reuniunea Vital Voices demonstrează, o dată în plus, rolul determinant pe care îl au femeile de succes în construirea unei lumi mai bune, inclusiv prin educarea și formarea generațiilor viitoare. Viitoarea reuniune a grupului urmează să aibă loc în România.
Vital Voices este o organizație neguvernamentală, înființată în 1997, cu activitate la nivel mondial care sprijină și promovează femeile să fie vectori principali de schimbare în comunitățile și țările în care trăiesc, să promoveze regulile democrației și supremația legii și, în același timp, să lupte pentru dreptate și echitate socială.