Cererea PSD de renumarare a voturilor de la Biroul Electoral al Sectorului 1 a fost respinsă.
„Cererea de renumarare a fost respinsa cu 6 la 5. Desi exista temei legal pentru aceasta, s-a invocat ca nu exista temei legal, nu se mai da eficienta dispozitiilor legale, nu se mai da eficienta dispozitiilor hotararilor Biroului Electoral Central.
Astazi, Biroul Electoral Central a dat o circulara prin care a dat posibilitatea Birourilor Electorale de Circumscriptie sa reverifice, aceasta reverificare tocmai asta presupune, renumararea pentru a vedea exact ce este in saci. Din pacate, votul a fost politic”, a declarat Anca Dunca, reprezentant PSD in Biroul Electoral de Circumscriptie.
Noul primar al Capitalei este Nicuşor Dan, candidatul susţinut de PNL-USR-PLUS. Nicuşor Dan a obţinut 42.78% din voturi, în timp ce Gabriela Firea, candidatul PSD, a obţinut 37.97%.
Primăria Sectorului 1
Clotilde Armand – 40,95%
Daniel Tudorache – 39,82%
Primăria Sectorului 2
Radu Mihaiu – Alianţa USR PLUS -36,91%
Dan Cristian Poescu – PSD – 31,50%
Primăria Sectorului 3
Robert Negoiţă – 43,74%
Adrian Moraru – 28,48%
Primăria Sectorului 4
Daniel Băluţă – 57,03%
Elena Simona Spătaru – 29,88%
Primăria Sectorului 5
Cristian Popescu Piedone – 28,08%
Daniel Florea – 25.64%
Cristian Tudor Băcanu – 25.24%
Primăria Sectorului 6
Ciprian Ciucu – 43.40%
Gabriel Mutu – 34.56 %
Biroul Electoral Central a emis joi o circulară pentru aplicarea unitară a legii în procesul de reverificare a datelor înscrise în procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării la alegerile locale din 27 septembrie, ca urmare a numeroaselor cereri de renumărare a buletinelor.
În document se arată că, în cazul în care birourile electorale de circumscripţie hotărăsc reverificarea datelor înscrise în procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării, această procedură va fi efectuată cu respectarea strictă a prevederilor Hotărârii Biroului Electoral Central nr. 98/15.09.2020, ţinând cont de mai multe reguli.
* În cazul încărcării în SIMPV a fotografiei unui proces-verbal care conţine neconcordanţe, corecturile datelor înscrise în acesta vor fi realizate de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, numai în baza hotărârii biroului electoral de circumscripţie comunală, orăşenească, municipală sau de sector al municipiului Bucureşti, la sediul acestora;
* Orice alte modificări ale proceselor-verbale vor fi făcute numai în baza hotărârilor pronunţate ca urmare a soluţionării contestaţiilor (…), de către biroul electoral de circumscripţie comunală, orăşenească, municipală sau de sector al municipiului Bucureşti, după caz, acestea urmând a fi asumate prin semnătura preşedintelui şi ştampila biroului electoral care a adoptat hotărârea;
* Birourile electorale de circumscripţie comunală, orăşenească, municipală şi de sector al municipiului Bucureşti verifică toate cele patru tipuri de procese-verbale privind consemnarea rezultatelor votării întocmite la nivelul unei secţii de votare în vederea asigurării coerenţei şi a întocmirii corecte a acestora.
Potrivit BEC, verificarea anterior menţionată trebuie să asigure:
– respectarea cheilor de control, înscrise în procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării;
– ca numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale, respectiv cel al alegătorilor prezenţi la urne, atât cel total, cât şi cel din fiecare tip de listă electorală în parte, să fie identic în toate cele patru tipuri de procese-verbale întocmite la o secţie de votare.
* Verificarea proceselor-verbale se realizează în prezenţa preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare, precum şi a celorlalţi membri ai acestora şi a operatorilor de calculator care îi însoţesc. Eventualele neconcordanţe între datele înscrise în procesele-verbale se vor rezolva de către preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare pe baza materialelor utilizate în procesul electoral, se precizează în circulară.
* Totodată, pot fi făcute corecţii ale cifrelor care atestă voturile valabil exprimate obţinute de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi numai ca urmare a hotărârilor biroului electoral de circumscripţie pentru soluţionarea unor contestaţii referitoare la valabilitatea unor voturi exprimate, care au fost stabilite, la nivelul secţiei de votare, ca fiind voturi nule.
* Este interzis să se efectueze alte tipuri de corecţii ale cifrelor ce atestă voturile valabil exprimate obţinute de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi, mai arată BEC.
Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a anunţat că partidul a depus o plângere la Parchetul General privind procesul electoral din Sectorul 1, iar Daniel Tudorache a solicitat Biroului Electoral Central anularea alegerilor din acest sector.
Mihai Drăgan, avocatul lui Dan Tudorache, a declarat, joi, la România TV, că a depus o contestaţie la Biroul Electoral Central pentru ca alegerile la Primăria Sectorului 1 să fie anulate şi reluate „de la zero”. Mai mult, apărătorul edilului social-democrat a anunţat că este efectuată o urmărire penală pentru a fi verificat modul în care au intrat în Biroul Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 persoanele surprinse de camerele de supraveghere.
Citeşte şi: Biroul Electoral Central a RESPINS cererea PSD de anulare a alegerilor în Sectorul 1 – DOCUMENT
Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a făcut noi dezvăluiri incredibile la România TV. Firea acuză că s-au furat voturi în urma alegerilor de la Bucureşti şi a prezentat o serie de dovezi.
În unele secţii de vot, după închiderea urnelor, atunci când a început numărătoarea voturilor, se treceau anumite cifre în procesele verbale şi se transmiteau altele către Autoritatea Electorală Permanentă. De asemenea, sunt multe procese verbale modificate cu carioca, iar în unele secţii de votare s-au descoperit multe bultine de vot lipsă, a dezvăluit Gabriela Firea.