Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor cere CCR să respingă sesizarea PNL privind votul în cazul Ponta

Vicepreşedintele Biroului Permanent, social-democratul Florin Iordache, a precizat că membrii conducerii Camerei Deputaţilor au fost chemaţi din vacanţă pentru a formula un punct de vedere cu privire la sesizarea pe care PNL a depus-o la Curtea Constituţională, în cazul votului referitor la cererea de urmărire penală a lui Victor Ponta, pentru conflict de interese.
Romania TV
13 iul. 2015, 10:45
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor cere CCR să respingă sesizarea PNL privind votul în cazul Ponta

Social-democratul Florin Iordache a prezentat luni concluziile şedinţei Biroului Permanent al Camerei care a discutat contestaţia PNL la CCR privire la votul asupra urmăririi penale a lui Victor Ponta.

„Această sesizare a grupului PNL nu se susţine şi solicităm să fie respinsă prin hotărâre de către Curtea Constituţională”, a anunţat deputatul PSD.

PNL a anunţat, vineri, că a contestat la Curtea Constituţională votul din plenul Camerei Deputaţilor privind respingerea începerii urmăririi penale a lui Victor Ponta, pentru conflict de interese. Anunţul privind depunerea contestaţiei la CCR a fost făcut, vineri, de prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban. Curtea Constituţională a precizat că va discuta sesizarea PNL pe 15 iulie.

Orban a declarat, într-o conferinţă de presă, că decizia de respingere a urmăririi penale încalcă grav prevederile constituţionale, iar, în cazul în care contestaţia va fi admisă de CCR şi se constată că practic respingerea urmăririi penale s-a făcut în baza unor prevederi neconstituţionale, votul va fi reluat.

CITEŞTE ŞI CCR discută pe 15 iulie sesizarea PNL privind votul în cazul Victor Ponta

Concret, PNL contestă la CCR atât hotărârea Parlamentului din 9 iunie privind respingerea solicitării DNA de începere a urmăririi penale a lui Victor Ponta pentru conflict de interese, cât şi prevederile alin. (7) al art. 157 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, care au stat la baza deciziei plenului. PNL contestă faptul că în plenul Camerei nu s-a supus la vot cererea procurorilor de anchetare a premierului, ci raportul Comisiei juridice care propunea ca plenul să nu ceară urmărirea penală, în baza artocilului 157 din regulament.

„105 deputaţi liberali şi-au exercitat dreptul constitutional şi au atacat la Curtea Constituţională (CCR) regulamentul Camerei Deputatilor, art. 157 alin. 7, precum şi hotărârea Camerei Deputaţilor din 9 iunie, prin care s-a respins cererea de urmărire penală în cazul lui Victor Ponta„, a declarat Ludovic Orban. El a mai spus că prevederile articolului 157 din Regulamentul Camerei Deputaţilor sunt menite să confere privilegii neconstituţionale atât actualilor, cât şi foştilor membrii ai Guvernului.

Ludovic Orban a declarat că articolul din Regulamentul Camerei Deputaţilor care stabileşte procedura de dezbatere şi vot a cererii de urmărire penale în cazul unui actual sau fost membru al Guvernului este profund neconstituţional şi este menit să confere privilegii neconstituţionale atât actualilor, cât şi foştilor membri ai Guvernului.

„În cazul lui Victor Ponta, s-a supus la vot nu cererea procurorului, ci proiectul de hotărâre al Comisiei Juridice. Chiar dacă există o majoritate a deputaţilor care vor să avizeze cererea de urmărire penală, aceştia nu pot să decidă începerea urmăririi penale împotriva fost sau actual membru al Guvernului”, a mai afirmat Ludovic Orban.

Regulamentul Camerei Deputaţilor stipulează că proiectul de hotărâre privind cererea de începere a urmării penale se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, iar hotărârea este publicată în Monitorul Oficial. Plenul nu a votat cererea de urmărire penală formulată de procurorul general, ci s-a pronunţat asupra proiectului de hotărâre propus de Comisia Juridică.

Astfel, susţin liberalii, dacă există o majoritate în Comisia Juridică care este ostilă cererii de începere a urmăririi penale, chiar dacă 80% dintre deputaţi sunt de acord cu începerea urmăririi penale aceştia sunt împiedicaţi prin regulamentul Camerei să avizeze urmărirea penală, având doar posibilitatea de a respinge proiectul de hotărâre formulat de Comisia Juridică.

„Ambiguitatea normei juridice alin. (7), art. 157, pe care noi o considerăm neconstituţională, constă în faptul că permite Comisiei juridice să întocmească atât un Proiect de hotărâre care să garanteze dreptul Camerei de a cere urmărirea penală a unui deputat, cât şi un Proiect de hotărâre cu un conţinut care să încalce dreptul suveran al Camerei Deputaţilor de a cere urmărirea penală a unui deputat, aşa cum este statuat în Constituţie la art. 109, alin. (2) şi să împiedice exercitarea dreptului deputatului şi senatorilor de a vota şi cere punerea sub urmărire a membrilor Guvernului. Împiedicându-se, totodată, şi înfăptuirea justiţiei (în acord cu prevederile art. 124 alin. (1) si (2) din Constituţie), în condiţiile în care deputaţii sunt puşi în imposibilitatea de a mai decide urmărirea penală a unui deputat membru al Guvernului, deşi condiţiile de fapt şi drept ar fi îndeplinite, şi astfel autoritatea judecătorească nu mai poate fi legal sesizată şi nu se mai poate înfăptui justiţia”, se arată în sesizarea depusă de liberali la CCR.

Liberalii mai susţin că „nelegalitatea a fost generată de Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi care a propus plenului un proiect de hotărâre cu articol unic conţinând negaţia ,,să nu ceară urmărirea penală”, interpretând dispoziţiile primei teze a alineatului (1) al articolului 157 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, care menţionează că „Proiectul de hotărâre privind cererea de urmărire penală, întocmit de Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu respectarea prevederilor art. 67 din Constituţia României, republicată”.

La 9 iunie, plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea DNA de urmărire penală a premierului Victor Ponta pentru conflict de interese.

DailyBusiness
Contribuțiile pensionarilor nu mai sunt recunoscute integral!
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Silviu Prigoană și-a organizat parastasul cu mult timp înainte de a muri. Motivul pentru care a făcut asta: “Va fi exact așa cum îmi doresc”
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. Durere de nestins după moartea sa: Ne rămân amintirile
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță! Se schimbă cărțile de identitate în România!
Adevarul
Presupușii criminali ai milionarului din Arad s-au îmbogățit peste noapte după îndeplinirea misiunii
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Silviu Prigoană a fost deja îngropat pe ascuns! Cine a participat la înmormântarea care a avut loc în mare secret: „Ceremonia s-a desfășurat...”
Spynews
EXCLUSIV. Reacția rudelor lui Silviu Prigoană, după ce au aflat din presă că acesta a fost înmormântat pe ascuns, doar în prezența celor 4 copii!
Evz.ro
Vești bune despre Centura București Nord. Coșmarul șoferilor se încheie
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
kanald.ro
MAE: Încă doi români au fost găsiți morți în urma inundațiilor devastatoare din Spania. Bilanțul românilor a ajuns la 9 în total
Cancan.ro
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Regulă nouă pentru proprietarii auto din România. Certificat obligatoriu după 29 noiembrie
StirileBZI
Românii plătesc din noiembrie o nouă taxă! Este deja inclusă în facturi și nu o poți evita
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
stirilekanald.ro
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
substantial.ro
ANM prognozează vreme răcoroasă și precipitații excedentare până la jumătatea lunii decembrie
MediaFlux
Pensiile vor fi ÎNGHEȚATE în 2025! S-a aflat ADEVĂRUL!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
DHS va fabrica mașini electrice la Deva