„Senatul a fost convocat în ședința Biroului Permanent de mâine (joi, la ora 14,00 — n.r.) și urmează să convoace sesiune extraordinară pe subiectul Codului fiscal. (…) Mâine o să hotărâm în ședința de Birou, dar e prevăzut pentru luni (să fie convocat Senatul în sesiune extraordinară — n.r.). Am discutat cu colegii și aceasta va fi propunerea„, a declarat, miercuri, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit Agerpres.
Tăriceanu a precizat că reprezentanții ALDE consideră că proiectul Codului fiscal este unul necesar pentru economia României, venind „în sensul așteptărilor mediului de afaceri”, astfel încât Alianța va susține adoptarea, în Parlament, a proiectului Codului fiscal în actuala sa formă.
„ALDE va susține actualul Cod fiscal în forma lui care deja a fost adoptată în Parlament. Este și o chestiune de consecvență, de angajament față de partenerii sociali, partenerii din mediul economic, față de Coaliția pentru Dezvoltare cu care am lucrat și am convenit aceste măsuri. Nu cred că, în momentul de față, Codul fiscal ar trebui să devină subiect de discuție și de negocieri politice între majoritate și Opoziție. Nu văd de ce ar trebui să intervină o discuție politică, când măsurile care sunt incluse în Codul fiscal sunt destinate consolidării creșterii economice și îmbunătățirii creșterii nivelului de trai„, a afirmat Tăriceanu.
Oficialul a adăugat că scăderea TVA la 19% este „una dintre măsurile cheie prevăzute în Codul fiscal”. „Una dintre prevederile principale ale Codului fiscal este scăderea TVA la 19%, extrem de necesară și binevenită. De altfel, reducerile TVA pentru alimente deja și-au arătat impactul pozitiv, astfel că ar trebui să dea mult de gândit unora care astăzi se opun, cu diferite argumente, scăderii TVA. Am observat la PNL această idee de prudență, de reducere graduală a TVA în două etape. (…) Dar și cu 19% și cu 21% același lucru se întâmplă, deficitul de 1% tot va fi depășit. Respectarea în mod dogmatic a acestor cifre, cel puțin în cazul României, este contraproductivă. Dacă România se va alinia cumințică la această cifră magică de 1% deficit bugetar, (…) vom rămâne în continuare una dintre țările la coada Europei„, a mai spus acesta.
Călin Popescu-Tăriceanu a menționat, totodată, că reducerea TVA la 19% ar avea, în opinia sa, un impact psihologic mai puternic asupra consumatorilor decât în cazul în care TVA ar fi redus la 20%.
„Nu (agreează varianta unui TVA redus la 20% — n.r.). Eu cred că TVA trebuie redus la 19% pentru că trebuie dat un impuls puternic consumului. Renunțarea la un punct procentual la TVA nu schimbă radical datele problemei. Nu din acest punct de reducere a TVA am avea eventuale dezechilibre, dar cred că impactul psihologic asupra consumatorilor, pieței și a economiei va fi unul mult mai mare dacă reducem la 19%, mai ales că înainte TVA a fost la acest nivel de 19% o bună perioadă de vreme. Nu numai în ce privește TVA, noi considerăm că actualul Cod fiscal trebuie să rămână așa cum este. Fără niciun fel de modificare. A fost deja aprobat de Parlament, am văzut scrisoarea președintelui României și nu există niciun fel de observație punctuală„, a mai declarat Tăriceanu.
El a subliniat că varianta scăderii TVA la 20% nu a fost discutată în cadrul coaliției de guvernare. „Nu a fost o discuție în coaliție. Am primit însă această informație potrivit căreia premierul ar fi declarat astăzi, în începutul ședinței de Guvern, o teoretică disponibilitate în acest sens (reducerea TVA la 20% — n.r.)”, a mai spus Tăriceanu, adăugând că la următoarea ședință a coaliției de guvernare, care va avea loc înaintea sesiunii extraordinare a Senatului, își va expune argumentele în favoarea variantei de TVA la 19%.
Nu în ultimul rând, Călin Popescu-Tăriceanu a ținut să precizeze că singura situație în care parlamentarii ALDE nu vor susține adoptarea Codului fiscal va fi aceea în care proiectul este „amputat” de principalele sale prevederi.
„În cazul în care Codul fiscal, în urma unor discuții politice, este amputat de principalele prevederi — TVA, impozitul pe dividende, atunci ar fi regretabil. Nu cred că am putea să acceptăm aceste lucruri„, a mai spus Tăriceanu.