UPDATE. Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat luni că nu ştie cât timp va aloca pentru a-şi studia dosarul în Comisia juridică, dar s-a întrebat retoric cât timp i se dă pentru acest lucru dacă Procuratura a avut zece ani la dispoziţie să pregătească cele 73 de volume ale dosarului său.
„Dacă sunt 17.000 de pagini, numai ca să dai o pagină şi să o citeşti, pe minut, câte minute sunt. Nu am făcut o socoteală, nu e complicat. Am să vă spun ceva: dacă Procuratura a avut timp zece ani, de când eram prim-ministru, să pregătească 73 de volume, eu ca să îmi pregătesc apărarea îmi daţi şi mie timp? E o întrebare retorică pentru cei care vor fi foarte curioşi cât de repede se poate face operaţiunea aceasta. O să o fac cât se poate de repede, dar ca să citesc 73 de volume, să discut cu avocatul pe care îl voi ruga să mă asiste în această operaţie, nu ştiu să vă spun în momentul de faţă cât trece, dar cred că există acest drept elementar pentru a analiza dosarul, pentru a-mi construi o apărare”, a afirmat Tăriceanu.
Săptămâna trecută, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru Tăriceanu. Procurorii susţin că acesta ar fi primit indirect, în perioada 2007 – 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.
Biroul permanent al Senatului a repartizat, luni, Comisiei juridice solicitarea DNA şi dosarul care îl vizează pe preşedintele Camerei superioare a Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu, după cum a anunţat vicepreşedintele forului legislativ Claudiu Manda.
„A fost pusă în prima şedinţă a Biroului permanent această solicitare, adică astăzi (luni – n.r.). Adresa de înaintare, referatul şi documentele se află la Comisia juridică. Am repartizat-o (solicitarea – n.r.) către Comisia juridică. În conformitate cu prevederile regulamentului, cei de la Comisia juridică au timp maximum cinci zile să prezinte un calendar şi un raport preliminar în aşa fel încât să înţelegem şi noi când va fi audierea domnului senator şi când va întocmi un raport. (…) În acest moment suntem în această etapă – repartizată către Comisia juridică”, a declarat Manda, la finalul şedinţei conducerii Senatului.
Călin Popescu-Tăriceanu nu a participat la şedinţa de luni a Biroului permanent al Senatului. Într-o conferinţă de presă susţinută la Senat, Tăriceanu a anunţat că aşteaptă să studieze dosarul care are „numai 17.000 de pagini”.
„Cu toate că astăzi Biroul nu a făcut decât să ia o decizie legată de procedura regulamentară care este de urmat. Solicitarea a fost trimisă către Comisia juridică, care are un termen de 5 zile de a stabili un calendar. Aştept cu interes momentul în care voi putea să studiez dosarul. Sunt numai 17.000 de pagini, deci un vraf de dosare şi până atunci vă rog să nu mă întrebaţi lucruri la care nu am cum să vă răspund„, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
În continuare, Călin Popescu Tăriceanu a spus, că prin solicitarea DNA referitoare la începerea urmăririi sale penale pentru că ar fi luat mită se încearcă „ca justiția să fie făcută în spațiul public”.
„În loc să facem justiția în sala de judecată o facem în spațiul public așa cum a făcut DNA și până acum, persoana responsabilă e condamnată de opinia publică. Mai lipsește spectacolul cu cătușele ca să fie show-ul complet. (…) Justiția la noi a devenit independentă de factorul politic, dar a devenit dependentă de servicii”, a precizat șeful Senatului.
„Percepţia publică este influenţată pentru că unii oameni îşi vor pune întrebarea dacă este o acuzaţie solidă. Unii poate sunt tentaţi să spună că – dacă Procuratura trimite 73 de dosare – aceste lucruri au un impact asupra percepţiei opiniei publice. (…) Sunt convins că şi acum, după ce vor lucrurile la suprafaţă, îşi vor da seama că este, de fapt, aceeaşi practică a DNA. Degeaba unii au vrut să acrediteze ideea că lucrurile se schimbă în România”, a mai afirmat Tăriceanu.
Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut săptămâna trecută încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru Tăriceanu. Procurorii susţin că acesta ar fi primit indirect, în perioada 2007 – 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.
Dosarul, care are 73 volume, fiecare cuprinzând între 79 şi 349 de pagini, va putea studiat de Tăriceanu înainte de a fi audiat de către senatorii jurişti. Aceştia urmează să întocmească un raport ce va fi înaintat Biroului permanent pentru a fi repartizat pe ordinea de zi a plenului.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că a primit, în perioada în care era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de o firmă austriacă pentru a interveni pentru încheierea unor acte adiţionale la un contract derulat de companie. Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10 la sută din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.