Conducerea Senatului a transmis Comisiei juridice dosarul referitor la Tăriceanu. Liderul ALDE: Ca să pregătesc apărarea îmi daţi timp

Biroul permanent al Senatului a repartizat, luni, Comisiei juridice solicitarea DNA şi dosarul care îl vizează pe preşedintele Camerei Superioare a Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu, pentru infracţiunea de luare de mită, a anunţat vicepreşedintele forului legislativ Claudiu Manda.
Romania TV
12 nov. 2018, 05:51
Conducerea Senatului a transmis Comisiei juridice dosarul referitor la Tăriceanu. Liderul ALDE: Ca să pregătesc apărarea îmi daţi timp

UPDATE.  Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat luni că nu ştie cât timp va aloca pentru a-şi studia dosarul în Comisia juridică, dar s-a întrebat retoric cât timp i se dă pentru acest lucru dacă Procuratura a avut zece ani la dispoziţie să pregătească cele 73 de volume ale dosarului său.

„Dacă sunt 17.000 de pagini, numai ca să dai o pagină şi să o citeşti, pe minut, câte minute sunt. Nu am făcut o socoteală, nu e complicat. Am să vă spun ceva: dacă Procuratura a avut timp zece ani, de când eram prim-ministru, să pregătească 73 de volume, eu ca să îmi pregătesc apărarea îmi daţi şi mie timp? E o întrebare retorică pentru cei care vor fi foarte curioşi cât de repede se poate face operaţiunea aceasta. O să o fac cât se poate de repede, dar ca să citesc 73 de volume, să discut cu avocatul pe care îl voi ruga să mă asiste în această operaţie, nu ştiu să vă spun în momentul de faţă cât trece, dar cred că există acest drept elementar pentru a analiza dosarul, pentru a-mi construi o apărare”, a afirmat Tăriceanu.

Săptămâna trecută, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru Tăriceanu. Procurorii susţin că acesta ar fi primit indirect, în perioada 2007 – 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.

Biroul permanent al Senatului a repartizat, luni, Comisiei juridice solicitarea DNA şi dosarul care îl vizează pe preşedintele Camerei superioare a Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu, după cum a anunţat vicepreşedintele forului legislativ Claudiu Manda.

 

„A fost pusă în prima şedinţă a Biroului permanent această solicitare, adică astăzi (luni – n.r.). Adresa de înaintare, referatul şi documentele se află la Comisia juridică. Am repartizat-o (solicitarea – n.r.) către Comisia juridică. În conformitate cu prevederile regulamentului, cei de la Comisia juridică au timp maximum cinci zile să prezinte un calendar şi un raport preliminar în aşa fel încât să înţelegem şi noi când va fi audierea domnului senator şi când va întocmi un raport. (…) În acest moment suntem în această etapă – repartizată către Comisia juridică”, a declarat Manda, la finalul şedinţei conducerii Senatului.

Călin Popescu-Tăriceanu nu a participat la şedinţa de luni a Biroului permanent al Senatului. Într-o conferinţă de presă susţinută la Senat, Tăriceanu a anunţat că aşteaptă să studieze dosarul care are „numai 17.000 de pagini”.

„Cu toate că astăzi Biroul nu a făcut decât să ia o decizie legată de procedura regulamentară care este de urmat. Solicitarea a fost trimisă către Comisia juridică, care are un termen de 5 zile de a stabili un calendar. Aştept cu interes momentul în care voi putea să studiez dosarul. Sunt numai 17.000 de pagini, deci un vraf de dosare şi până atunci vă rog să nu mă întrebaţi lucruri la care nu am cum să vă răspund„, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

În continuare, Călin Popescu Tăriceanu a spus, că prin solicitarea DNA referitoare la începerea urmăririi sale penale pentru că ar fi luat mită se încearcă „ca justiția să fie făcută în spațiul public”.

„În loc să facem justiția în sala de judecată o facem în spațiul public așa cum a făcut DNA și până acum, persoana responsabilă e condamnată de opinia publică. Mai lipsește spectacolul cu cătușele ca să fie show-ul complet. (…) Justiția la noi a devenit independentă de factorul politic, dar a devenit dependentă de servicii”, a precizat șeful Senatului.

„Percepţia publică este influenţată pentru că unii oameni îşi vor pune întrebarea dacă este o acuzaţie solidă. Unii poate sunt tentaţi să spună că – dacă Procuratura trimite 73 de dosare – aceste lucruri au un impact asupra percepţiei opiniei publice. (…) Sunt convins că şi acum, după ce vor lucrurile la suprafaţă, îşi vor da seama că este, de fapt, aceeaşi practică a DNA. Degeaba unii au vrut să acrediteze ideea că lucrurile se schimbă în România”, a mai afirmat Tăriceanu.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut săptămâna trecută încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru Tăriceanu. Procurorii susţin că acesta ar fi primit indirect, în perioada 2007 – 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.

Dosarul, care are 73 volume, fiecare cuprinzând între 79 şi 349 de pagini, va putea studiat de Tăriceanu înainte de a fi audiat de către senatorii jurişti. Aceştia urmează să întocmească un raport ce va fi înaintat Biroului permanent pentru a fi repartizat pe ordinea de zi a plenului.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că a primit, în perioada în care era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de o firmă austriacă pentru a interveni pentru încheierea unor acte adiţionale la un contract derulat de companie. Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10 la sută din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore. 

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cele mai avantajate zodii în vara lui 2025. Patru nativi vor avea 3 luni pline de belșug
Capital.ro
Taxă nouă din 2026. Proprietarii de apartamente și garsoniere vor fi obligați să o plătească
Playtech.ro
De câte ori se încarcă voucherele de alimente până în 2027. Suma oferită de stat românilor cu venituri mici
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
NASA, anunț despre sfârșitul lumii. Urmează apocalipsa. Primele semne sunt deja vizibile
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Elevii care pot primi 300 de lei de la stat. Condițiile pentru a primi și subvenții de masă, cazare și transport
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
Ce se va întâmpla în România după ce se ridică plafonarea la energia electrică și gaze! Un expert a explicat exact: Va exista un impact semnificativ în facturile finale VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”