UPDATE ora 14.20 Au votat „pentru” 145 de deputați, doi s-au abținut, 26 au votat „împotrivă”, iar trei au fost prezenți, dar nu au votat.
„Proiectele de lege vor fi reintroduse pe ordinea de zi a ședinței de vot final și vor fi votate la ședința de vor final următoare„, a anunțat președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.
––––––––––––––––––––––––
Liderul deputaților liberali, Eugen Nicolăescu, consideră că revotarea mai multor legi – propunere venită din partea Biroului permanent după ce au fost semnalate erori la votul electronic de săptămâna trecută – este unul dintre cele mai „periculoase precedente” și anunță că PNL va vota împotriva acestei proceduri, potrivit Agerpres.
„Am spus în cadrul Biroului permanent și colegii mei din Biroul permanent au fost împotriva suspendării votului electronic și revenirea la votul cu mâna ridicată, arătând că raportul primit de la Secretariatul General ne arată că softul este corect, nu are nicio problemă. Avem probleme de regulament, de comportament al unor deputați. În consecință, nu putem să sancționăm un soft pentru că unii sau alții dintre deputați nu își fac cu responsabilitate atribuțiile. Revenirea ciudată la a revota mai multe legi este unul dintre cele mai periculoase precedente care se pot crea în Camera Deputaților. Este prima oară când un pachet de legi se resupune votării din 1990 încoace. (…) PNL va vota împotriva unei asemenea proceduri, care este și neconstituțională, și foarte periculoasă„, a declarat Nicolăescu în plenul Camerei Deputaților.
El i-a cerut liderului PSD, Liviu Dragnea, să le solicite colegilor săi să renunțe „la asemenea aberații de comportament legislativ”.
„Domnule Liviu Dragnea, președinte al PSD și coleg deputat, dacă dvs vreți să ne dovediți că sunteți în fruntea unui partid care respectă principii, reguli, Constituția, dați un semnal astăzi și cereți-le colegilor dvs să renunțe la asemenea aberații de comportament legislativ”, a spus Nicolăescu.
Şi liderul grupului parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România, Mate Andras, consideră că reluarea votului pe proiectele de lege aprobate săptămâna trecută prin vot electronic ar reprezenta un precedent periculos.
„Este un precedent foarte periculos pe care dacă îl creăm nu știu dacă e bine. Am înțeles de la colegul meu Marian Neacșu că acea lege, pentru care toată lumea spune că se solicită toată această reluare a votului, va fi retrasă și nu va face parte din acel pachet de legi. Dacă este așa, atunci nu mai are rost să votăm, pentru că nu are rost să reluăm votul. Dacă reluăm votul pentru acele opt proiecte de legi înseamnă că ar trebui să ne reîntoarcem până în decembrie când a intrat în funcțiune acest nou sistem și să luăm fiecare vot, pentru că și atunci ar fi posibil ca cineva să fi uitat cartela în aparat, să fi ieșit la o țigară, să fi fost într-o emisiune undeva și el apare prezent în plen și e un precedent destul de periculos„, a spus Mate Andras, în plenul Camerei Deputaților.
În opinia sa, nu se poate să se retrimită la comisii un proiect de lege după votul final, deoarece nu există prevedere în Regulamentul Camerei Deputaților în acest sens.
„Ca urmare, dacă într-adevăr se va renunța la acel proiect de lege (legea toleranței — n.r.) pentru care se consideră de unii că este toată solicitarea de reluare de vot, eu cred că astăzi plenul Camerei poate lucra pe ordinea de zi care a fost stabilită de Biroul permanent„, a explicat Mate Andras.
„Cele nouă proiecte legislative, votate prin vicierea cvorumului de ședință”
Deputatul PSD Marian Neacșu a declarat miercuri că cele nouă proiecte legislative au fost votate săptămâna trecută prin vicierea cvorumului de ședință, menționând că legea demnității nu constituie o problemă pentru că va fi retrasă și retrimisă la comisia de specialitate.
„Dacă ne facem că nu înțelegem, vom duce iarăși discuția într-o zonă politică și politicianistă, unde nu e cazul. Este o problemă strict de proceduri. (…) Nu în ultimul rând, că s-a făcut trimitere și la acest lucru, vă rog frumos, lăsați legea președintelui partidului (legea demnității umane, inițiată de Liviu Dragnea — n.r.) în pace. A spus și la finalul ședinței de vot de miercurea trecută, a spus-o și ieri în conferința de presă că nu asta e problema. Proiectul legislativ respectiv, prin acordul domniei sale și bănuiesc că al plenului, va fi retras și retrimis la comisie„, a afirmat Neacșu, în plenul Camerei Deputaților.