ORA DE RELIGIE. Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Conferinţa Episcopilor din România şi Secretariatul de Stat pentru Culte au semnat luni, 11 mai, un protocol care vizează predarea disciplinei religie în învăţământul preuniversitar de stat, respectiv organizarea învăţământului teologic catolic (cultul romano-catolic de limbă română, romano-catolic de limbă maghiară şi greco-catolic).
Documentul a fost semnat de ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti şi Preşedinte al Conferinţei Episcopilor din România şi Secretarul de Stat pentru Culte, Victor Opaschi.
Protocolul este similar în materie de prevederi, drepturi şi obligaţii cu cele semnate de Ministerul Educaţiei şi Biserica Ortodoxă Română (2014), Sinodul Bisericii Reformate din România şi Biserica Unitariană din Transilvania (2015). În spiritul deschiderii şi al angajamentelor asumate public, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice va semna parteneriate de colaborare în domeniul învăţământului cu toţi reprezentanţii cultelor oficial recunoscute în România.
Citeşte şi: BOR vrea să deschidă CABINETE DE RELIGIE în toate şcolile. Moise Guran: Părinte Patriarh, lăsaţi-o mai uşor
Înscrierea şi reînscrierea elevilor la ora de religie vor fi posibile în baza unei cereri scrise a părinţilor sau a elevilor majori, aceeaşi procedură fiind valabilă şi la schimbarea opţiunii ori retragerea de la curs, a decis, pe 1 aprilie, Camera Deputaţilor, printr-un proiect de lege.
Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea Educaţiei Naţionale privind obligaţia unei cereri pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituţional. Oficiali ai CC au precizat că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui depusă de cei care vor să studieze disciplina.
În loc ca înscrierea la Religie să se facă pe o perioadă nedeterminată, retragerea putând să se facă oricând ar fi dorit elevul/părinţii, senatorii au decis ca înscrierea să se facă pe ciclu de învăţământ, aşa cum a dorit Patriarhia Română.
Mai mult, dacă elevul care frecventează ora de Religie va hotărî că vrea să se retragă, va putea face asta numai la sfârşit de an şcolar, prin cerere scrisă.