Individul a lovit porțile masive cu un pietroi, dar nu a reușit să le spargă. El a încercat să dea jos emblema Patriarhiei Române, reușind să îndoaie crucea de pe aceasta. El a lovit și camera de supraveghere, reușind să o distrugă. Incidentul a avut loc în noaptea de 2 februarie, la Ierusalim.
Ramzi Khoury, președintele Comisiei superioare prezidențiale pentru afaceri bisericești, a condamnat cu fermitate atacul, spunând că acesta a fost rezultatul impunității acordate coloniștilor israelieni extremiști care efectuează atacuri asupra locurilor sfinte creștine și musulmane, în special din Ierusalimul ocupat.
Khoury a învinuit direct autoritățile de ocupație israeliene pentru acest atac și pentru toate atacurile anterioare asupra locurilor sfinte. El a cerut tuturor organizațiilor legate de biserică și internaționale să își asume responsabilitățile și „să ia măsuri împotriva celor care încearcă să atragă regiunea într-un conflict religios”.
„Sfințenia bisericilor și moscheilor noastre din Palestina este profanată, moștenirea strămoșilor noștri este încălcată și leagănul lui Hristos și al profetului Mahomed sunt încălcate”, a spus Khoury într-un mesaj, preluat de stiripersurse.ro. „Vrem acțiuni eficiente și descurajante, dorim ca întreaga comunitatea internațională să intervină în fața acestor încălcări și să le pună capăt”, a punctat acesta.
În acest caz, Biserica Ortodoxă Română a transmis o reacție, catalogând atacul drept „act de extremism, rodul otrăvit de ură al fanatismului anticreștin”. Reprezentanții BOR au ținut să mulțumească Patriarhiei Ortodoxe a Ierusalimului și autorităților israeliene, care „au reacționat solidar în condamnarea acestui act de barbarie”. „Gestul de vandalism consumat astăzi împotriva Reprezentanței Patriarhiei Române de la Ierusalim este, ca orice act de extremism dictat de rațiuni religioase, rodul otrăvit de ură al fanatismului anticreștin manifestat frecvent în anumite cercuri pseudo-religioase din Orientul Mijlociu, sau laice hiper-ideologizate din alte părți ale lumii. Patriarhia Română mulțumește și pe această cale publică Patriarhiei Ortodoxe a Ierusalimului și autorităților israeliene care au reacționat solidar în condamnarea acestui act de barbarie, fie el azi și minor. Un act contrar oricărei forme de religiozitate autentice.
La întrebarea „Cum să lecuiești un fanatic?” a răspuns magistral chiar unul dintre cei mai mari scriitori contemporani din Israel, Amos Oz.
Într-o societate care prețuiește înțelept respectul pentru alteritate, lectura și rugăciunea ne vor ajuta totdeauna să-l înțelegem mai bine pe celălalt, iar cultura dialogului va fi mereu semnul maturității și al aristocrației de tip moral„, a transmis purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.