Potrivit legislaţiei în vigoare, bisericile nu plătesc niciun leu pentru clădirile şi terenurile aflate în proprietatea lor, informează România TV. De asemenea, nu sunt obligate să vireze taxe către stat pentru veniturile obţinute din producerea şi valorificarea obiectelor de cult.
Acest lucru a stârnit în ultima perioadă un val de nemulţumiri, iar mai multe voci, în special în mediul online au cerut ca şi activităţile Bisericii să fie impozitate, iar preoţii să elibereze chitanţă. Preoţii au atacat virulent această propunere.
Citeşte şi De ce nu au voie femeile la menstruaţie să intre în biserică de Paşte
„Trecem peste faptul că 90% dintre biserici nu au vânzare mai mult de 2-3 mii lei într-un an de zile din care doar 10-15% reprezintă venit propriu-zis. Nu există preot care să-şi facă obrazul de ruşine prin evaziune fiscală, că nu are cu ce. Ştiţi cât costă o lumânare ? Cele mici 20 de bani şi cele puţin mai mari 40 de bani. Este imposibil să faci evaziune fiscală la parohie pentru că sumele sunt ridicol de mici”, s-a plâns pe blog părintele Nicolae Truncă. Acesta adaugă: „Niciodată nu veţi vedea la televizor un preot spunând că doctorii nu dau chitanţă”.
Un alt preot este deranjat de activitatea ANAF şi de faptul că maşinile acestei instituţii au dreptul de a circula în trafic cu girofar şi au prioritate.
„Părerea mea e că încercarea Statului de a spori autoritatea ANAF, împopoţonând-o asemeni unei poliţii (alta decât Poliţia Economică din cadrul Poliţiei Române) este o încercare tot atât de grăbită şi eronată ca şi aceea de a arunca resturile şi gunoaiele menajere pe geamul apartamentului, deşi eşti posesor de găleată/pubelă de gunoi. Adică mai mult strică imaginea ANAF, alăturând-o de cea a unui Stat poliţienesc.”
Aceşti preoţi ignoră faptul că mai multe feţe bisericeşti au fost prinse cu bani negri. Chiar zilele trecute, stareţa unei mănăstiri din Bihor a fost auzată de procurorii DIICOT de spălare de bani în formă continuată. Potrivit anchetatorilor, aproape un milion de lei au fost viraţi în contul mănăstirii drept sponsorizare. Stareţa Mina, care avea drept de semnătură, i-a virat apoi în conturile unor farmacişti, salariaţi ai societăţii pe care o ajuta să spele bani şi să nu plătească taxe la stat.
Citeşte şi Un tânăr s-a spânzurat după ce părinţii l-au certat că merge la biserica ortodoxă
Maica stareţă este cercetată penal pentru spălare de bani în formă continuată şi constituirea unui grup de criminalitate organizată. Unele feţe bisericeşti merg chiar mai departe şi impun sancţiuni. Pun taxa obligatorie pe credinţă şi îi penalizează pe păcătoşi.
Anual, prin conturile mitropoliilor trec zeci de milioane de lei. Banii provin de la enoriaşii plătitori de taxe şi impozite, dar şi din activităţile economice gestionate de feţele bisericeşti din întrega ţară. În 2013, de exemplu, Patriarhia Română a raportat la Fisc venituri de peste 65 de milioane de lei.