Paştele este una dintre cele mai importante sărbători ale creştinilor ortodocşi. Bisericile şi mănăstirile din întreaga ţară au fost pline azi-noapte de credincioşi. În oraşe sau la sate, la malul mării sau la munte oamenii au mers să ia Lumină, potrivit România TV.
Citeşte şi Ponta invitat de IPS Teodosie la Înviere, la Mangalia: „Îi spun lu’ tata socru, el e cu…”
La Arhiepiscopia Râmnicului au venit sute de credincioşi pentru a se ruga şi a lua lumină, simbolul Învierii. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Maramureş, unde localnicii, dar şi turiştii care au ales să îşi petreacă sărbătorile aici, au luat lumina sfântă iar acum încojoară biserica de lemn de la Şurdeşti, o biserică specială deoarece este este una dintre cele mai înalte din lume.
Aproximativ 7.000 de persoane au mers, sâmbătă noapte, în Portul turistic din Mangalia, unde a fost oficiată slujba de Înviere, fiind adusă Lumina Sfântă de la Ierusalim, potrivit Mediafax.
Citeşte şi Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns în România. Tradiţii din noapte de Înviere
Primăria Mangalia și Arhiepiscopia Tomisului au organizat Slujba de Înviere în Portul turistic din Mangalia sub genericul „Lumina de la malul mării”, iar la ceremonie au asistat aproximativ 7.000 de persoane, atât localnici, cât și turiști veniţi pe litoral. Lumina Sfântă a fost adusă la Mangalia de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, cu o cursă charter care a aterizat în jurul orei 22.00 pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanţa, de către o delegaţie de oameni de afaceri din Mangalia, condusă de primarul Cristian Radu.
Slujba Învierii a fost oficiată de către Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, alături de un sobor de preoţi. Sfânta Lumină a fost adusă la altar de către Arhiepiscopul Tomisului cu o șalupă, pe apele Mării Negre. Tot în seara de Înviere, Primăria a distribuit tuturor celor prezenţi în faţa altarului de pe plajă 5.000 de lampioane care au fost lansate spre cer sub sloganul „Lumina care vine se întoarce la ceruri”. La plecarea turiştilor de la slujbă, în Mangalia s-au creat blocaje în trafic.
„Crucea Mântuitorului Hristos este semnul iubirii Sale atotputernice şi smerite, făcătoare de viaţă şi dătătoare de bucurie. În Sfânta Cruce este ascunsă puterea Învierii, iar lumina Învierii este slava Sfintei Cruci. Astfel, Sfânta Cruce nu este doar semn al jertfei şi al morţii, ci şi semn al Învierii şi al biruinţei. Tăria puterii iubirii jertfelnice a lui Hristos se arată atât în Crucea Sa, ca smerenie, cât şi în Învierea Sa, ca slavă. De aceea, Biserica Ortodoxă nu desparte niciodată Crucea de Înviere„, spune Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în Pastorala transmisă clerului şi credincioşilor ortodocşi cu prilejul Sfintei Sărbători a Paştelui, potrivit Agerpres.
Preafericitul Patriarh Daniel reaminteşte că „anul acesta, 2013, este sărbătorit în Patriarhia Română ca „an omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”, la împlinirea a 1.700 de ani de la proclamarea de către Sfântul Împărat Constantin cel Mare a Edictului de libertate religioasă de la Mediolanum (Milano), în anul 313″. În încheierea Pastoralei de Paşte, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, adresează tuturor ”părinteşti şi frăţeşti doriri de sănătate şi mântuire, de pace şi bucurie, dimpreună cu salutul pascal: Hristos a înviat!„.
Citeşte şi MESAJE de Paşte. Cele mai frumoase şi haioase URĂRI şi felicitări de Sărbători