În jurul orei 13.13 GMT (15.13 la București), prețul bitcoin urca la nivelul record de 30.823,30 de dolari, potrivit datelor compilate de agenția Bloomberg.
Cea mai cunoscută criptomonedă a depăşit pentru prima dată pragul de 20.000 de dolari în data de 16 decembrie şi între timp s-a apreciat cu mai bine de jumătate.
La începutul anului trecut se tranzacţiona la nivelul de 8.000 dolari, dar în primăvară, când a izbucnit pandemia de coronavirus, a scăzut la 4.000 dolari. În toamnă, bitcoin s-a apreciat semnificativ, datorită cererii din partea marilor investitori, atraşi de potenţialul unor câştiguri rapide, şi a aşteptărilor că va deveni o metodă de plată de bază.
Pe 28 decembrie, Bitcoin valora aproximativ 28.000 de dolari. Încă din acel moment era așteptată o nouă creștere record.
Bitcoin este cea mai importantă monedă digitală, cu o cotă de piaţă de aproape 70%.
Tehnologia Blockchain utilizează criptografia pentru a crea un registru digital de date în care sunt incluse tranzacţiile utilizatorilor. Așasadar, este vorba despre un sistem prin care toate tranzacţiile sunt arhivate şi autentificate în mod public, fără să mai fie nevoie de un singur deţinător al informaţiei.
Citiți și Bitcoin a crescut cu 295% si a ajuns la 28.600 de dolari! Un nou record al criptomonedei!
2021 va fi un an optimist pe pieţele bursiere, spun analiştii casei de brokeraj XTB România, care consideră că Bitcoin, cea mai vizibilă monedă virtuală, începe ”să muşte serios” din statutul de safe-heaven a aurului.
”Pieţele bursiere sunt foarte vulnerabile la o corecţie adâncă în trimestrul 1 2021, mai ales acele simboluri care au câştigat mult în perioada de pandemie. Spre exemplu, acţiunile din zona digitală au crescut foarte mult anul acesta, precum Amazon, Zoom, chiar şi Microsoft. Tranziţia de la a investi în câştigătorii pandemiei la a investi în pierzătorii pandemiei se va produce iniţial foarte lent şi la un moment dat foarte rapid şi, totodată, se va face şi o ajustare a acţiunilor. În plus, cred că atenţia investitorilor va trebui să fie focusată pe datoria publică de care va depinde modul în care investitorii vor trata acţiunilor, obligaţiunile, materiile prime şi alte instrumente complexe, poate chiar şi monedele virtuale. Totodată, cu puţin înainte de momentul în care vom ieşi din perioada aceasta întunecată, sfârşit de primăvară şi început de vară, probabil că pentru pieţe nu va fi o perioadă foarte bună”, spune Claudiu Cazacu, despre evoluţia în linii generale a pieţelor bursiere.