Bitcoin şi-a continuat miercuri aprecierea, atingând o valoare record de 28.599,99 dolari, ceea ce înseamnă o apreciere de 295% pe parcursul acestui an, pe fondul interesului crescut din partea marilor investitori, transmite Reuters.
Cea mai cunoscută criptomonedă a depăşit pentru prima dată pragul de 20.000 de dolari în data de 16 decembrie şi între timp s-a apreciat cu aproape jumătate.
Comparativ, la începutul acestui an, bitcoin se tranzacţiona la aproximativ 8.000 dolari dar în primăvară, când a izbucnit pandemia de coronavirus (COVID-19), a scăzut la 4.000 dolari. În toamnă, bitcoin s-a apreciat semnificativ, datorită cererii din partea marilor investitori, atraşi de potenţialul unor câştiguri rapide, şi a aşteptărilor că va deveni o metodă de plată de bază.
Bitcoin este cea mai importantă monedă digitală, cu o cotă de piaţă de aproape 70%.
Tehnologia Blockchain utilizează criptografia pentru a crea un registru digital de date în care sunt incluse tranzacţiile utilizatorilor. Practic, este vorba despre un sistem prin care toate tranzacţiile sunt arhivate şi autentificate în mod public, fără să mai fie nevoie de un singur deţinător al informaţiei.
ANALIZĂ: 2021 va fi un an optimist pe pieţele bursiere. Monedele virtuale ar putea creşte mai bine decât aurul
2021 va fi un an optimist pe pieţele bursiere, spun analiştii casei de brokeraj XTB România, care consideră că Bitcoin, cea mai vizibilă monedă virtuală, începe ”să muşte serios” din statutul de safe-heaven a aurului.
Statul român scoate la licitaţie monede virtuale confiscate într-un dosar penal
”Pieţele bursiere sunt foarte vulnerabile la o corecţie adâncă în trimestrul 1 2021, mai ales acele simboluri care au câştigat mult în perioada de pandemie. Spre exemplu, acţiunile din zona digitală au crescut foarte mult anul acesta, precum Amazon, Zoom, chiar şi Microsoft. Tranziţia de la a investi în câştigătorii pandemiei la a investi în pierzătorii pandemiei se va produce iniţial foarte lent şi la un moment dat foarte rapid şi, totodată, se va face şi o ajustare a acţiunilor. În plus, cred că atenţia investitorilor va trebui să fie focusată pe datoria publică de care va depinde modul în care investitorii vor trata acţiunilor, obligaţiunile, materiile prime şi alte instrumente complexe, poate chiar şi monedele virtuale. Totodată, cu puţin înainte de momentul în care vom ieşi din perioada aceasta întunecată, sfârşit de primăvară şi început de vară, probabil că pentru pieţe nu va fi o perioadă foarte bună”, spune Claudiu Cazacu, despre evoluţia în linii generale a pieţelor bursiere.
La rândul său, analistul Ovidiu Susan este de părere că 2021 va fi un an optimist. ”Atât timp cât băncile centrale şi guvernele vor finanţa economiile aşa cum o fac în prezent cred că pieţele vor continua să crească. Vom avea diverse ajustări, însă nu văd să mai experimentăm corecţii majore, cum am văzut în primăvara acestui an. Chiar dacă există îngrijorări din partea unor investitori că, în prezent, experimentăm o bulă, cred că ar trebui să fim îngrijoraţi atunci când vom vedea inflaţie, acesta fiind primul semn major de alerta. Vorbim de o inflaţie de circa 3-4% în SUA care ar forţa FED-ul să crească dobânzile”, spune Ovidiu Susan.
Despre sectorul bancar european, acesta are potenţial de creştere anul viitor, întrucât în ultimii ani a fost într-o zonă de uitare.
”Pe de altă parte, Bitcoin, cea mai vizibilă monedă virtuală începe să muşte serios din statutul de safe-heaven a aurului. Nu ştiu dacă este de bun augur sau nu. Este o realitate”, spune Susan.
De asemenea, în opinia lui Cazacu, „piaţa este extrem de volatilă pe termen scurt, însă Bitcoin şi următoarele 2-3 monede cele mai lichide ar putea avea un an bun. Posibil să crească mai bine decât aurul. Dar rămâne de văzut”.