Artista islandeză încercase iniţial să ignore acel polip, care a fost descoperit de medici în urmă cu aproximativ cinci ani, şi spera să îl micşoreze prin dietă şi exerciţii fizice, informează bbc.co.uk.
Bjork, în vârstă de 47 de ani, a decis însă în acest an că trebuie să facă o operaţie cu laser, după ce a fost nevoită să îşi anuleze în luna aprilie o serie de concerte incluse în turneul mondial de promovare a celui de-al şaptelea album de studio al ei, intitulat „Biophilia”.
„Trebuie să vă spun că, în cazul meu, chirurgia a fost cea mai tare!„, a scris artista islandeză într-un mesaj postat pe internet.
„Nu am vorbit timp de trei săptămâni şi apoi, când am reînceput să cânt, am simţit că vocea şi coardele mele vocale erau la fel de bune ca înainte de apariţia nodulului. Am fost extrem de mulţumită să cânt din nou toate acele note clare„, a adăugat artista.
În octombrie 2011, Bjork a lansat cel de-al şaptelea disc din carieră, „Biophilia”, un album conceptual despre natură, ale cărui piese erau inspirate de teme precum ADN-ul, plăcile tectonice şi cristalele.
Numele cântăreţei Bjork se adaugă astfel pe o listă care devine tot mai lungă de muzicieni care au suportat intervenţii chirurgicale de extirpare a unor noduli vocali – excrescenţe necanceroase care se formează uneori pe coardele vocale.
În 2011, cântăreaţa britanică Adele şi interpretul australian de muzică country Keith Urban au suportat astfel de intervenţii.
În schimb, operaţia de extirpare a unui mic polip de pe coardele vocale ale actriţei şi cântăreţei Julie Andrews, realizată la sfârşitul anilor 1990, a afectat serios vocea artistei. Actriţa i-a dat ulterior în judecată pe cei doi medici de la spitalul Mount Sinai din New York care au operat-o.
Bjork este o cântăreaţă, compozitoare, actriţă şi producătoare muzicală islandeză, considerată drept una dintre cele mai talentate şi mai versatile interprete ale generaţiei sale. De-a lungul carierei, Bjork a lansat şapte albume de studio şi a compus coloana sonoră pentru două lungmetraje. Cunoscută pentru vocea ei expresivă de soprană, Bjork a inclus în muzica ei numeroase influenţe provenind din stiluri muzicale diferite, precum pop, rock alternativ, jazz, muzică ambientală, muzică electronică, folk şi trip-hop, artista islandeză fiind celebră, totodată, pentru costumele excentrice pe care le poartă pe scenă şi pentru originalitatea videoclipurilor sale.
Bjork a primit 13 nominalizări la premiile Grammy şi alte două pentru Globurile de Aur. Pentru rolul din lungmetrajul „Dansând cu noaptea/ Dancer in the Dark”, regizat de Lars von Trier, artista islandeză a fost nominalizată la Oscar şi premiată la Festivalul de Film de la Cannes, în anul 2000.