BLACK FRIDAY, scurt istoric
Ce este până la urmă Black Friday și de ce se organizează în fiecare an în ultima săptămână a lunii noiembrie? Termenul provine din Statele Unite desigur, și definește acum cea mai populară și cea mai profitabilă zi de cumpărături a anului. Dacă este să ne gândim înapoi la originea termenului aflăm cu surprindere că datează din anul 1869 când a fost asociat cu criza financiară din anul respectiv, tot în Statele Unite. S-a încercat redenumirea acestei zile însă fără success, iar în 1966 departamentul de poliție din Philadelphia a denumit această zi tot Black Friday, din cauza traficului masiv în respectiva zi. Acesta se datorează faptului că în Statele Unite, Ziua Recunoștinței, este sărbătorită la sfârșit de săptămână, iar toți angajații au de obicei o zi de vineri liberă iar mai apoi weekendul.
Din punct de vedere economic termenul a fost folosit pentru a menționa momentul în care retailerii, care operau de multe ori în pierdere în timpul anului, făceau de multe ori un profit mai mare în respectiva zi, și în perioada imediat următoare de până la Craciun. Black Friday a fost adoptat de atunci ca ziua de reduceri a anului, în foarte multe țări pe tot globul. Recent, de aproximativ 4 ani a fost introdus și la noi pe piață, și marchează momentul în care prețurile produselor sunt mult mai relaxate, iar consumatorii dau buzna la propriu, atât în online cât și în magazinele offline pentru a cumpăra produsele pe care au pus ochii probabil de la începutul anului.
Adițional, a apărut și Cyber Monday, atunci când retailerii au recunoscut trend-ul, și au observat că sunt destul de multe persoane care nu au reușit să își facă cumpărăturile vineri, și în timpul zilei de luni încă mai caută chilipiruri pe site-urile care au sărbatorit cu vânzări colosale, cu doar două zile în urmă. Astfel, în multe cazuri Cyber Monday se ține în cursul zilei de luni, și mai atrage destul de mulți cumpărători cu reducerile rămase, sau cu scăderi de prețuri mai puțin semnificative la aceleași produse.
Anul trecut a fost pentru România, un fiasco din punct de vedere al consumatorilor, magazinele lăudându-se totuși cu încasări foarte mari. În offline reducerile au fost relativ nesemnificative, traficul de persoane fiind ridicat, pe când online-ul a încercat să ducă în spate mii și zeci de mii de utilizatori conectați simultan. Multe dintre magazinele partenere nu au reușit să susțină acest trafic, și, chiar dacă s-au bătut cu pumul în piept că la ei merge treaba, Flanco de exemplu a renunțat și le-a spus utilizatorilor să vină în magazin.
Multe din restul magazinelor online au funcționat mediocru, timpul de încărcare a fost limitat de numărul mare de accesări simultan, căderile de site, sau mai bine supraîncărcarea și oprirea serverelor cauzând frustrari maxime. Dacă îmi aduc bine aminte, anul trecut am stat să studiez puțin piața și sunt destul de sigur că am auzit înjurături puternice prin cartier, pe la 5-6 dimineața, când am observat că au picat majoritatea site-urilor mari.
Dacă nu luăm în calcul aceste evenimente neplăcute, lucru aproape imposibil de altfel, totul a decurs după așteptările magazinelor, care s-au văzut cu sacii în căruță, și de multe ori au uitat de comenzile utilizatorilor. Unii s-au plâns că după 5-6 zile de la efectuarea comenzii acestea au fost anulate pe motivul că nu mai existau stocuri, însă să sperăm că a fost vorba de cazuri singulare. Unele magazine online și-au dat interesul să rezolve aceste probleme, și chiar dacă a fost de fațadă, ideea a funcționat.
Anul acesta stiuația este puțin mai complicată. Spun asta din mai multe motive. Spre deosebire de anul trecut s-au făcut mai multe promisiuni, promisiuni care vizează direct relația consumatorului cu magazinul, și care menționează o disponibilitate non-stop a personalului din magazine și de la centrele de asistență telefonică.
Anul acesta Black Friday nu se mai ține de Black Friday, ci înainte cu o săptămână, adica pe 22 NOIEMBRIE.
Citeşte mai multe pe playtech.ro