Black Friday 2019. Cum să nu cazi în capcana comercianţilor şi să beneficiezi de chilipiruri

BLACK FRIDAY 2019. În România, Black Friday 2019 se organizează în data de 15 noiembrie 2019. Mulţi retaileri au furat startul şi au făcut reduceri mult mai devreme. Conform tradiției americane, Black Friday 2019 este în ziua de după a patra joi a lunii noiembrie, adică pe 29 noiembrie 2019. Ca şi în anii trecuţi, nu este exclus să avem două perioade de reduceri, 15 noiembrie, respectiv 29 noiembrie. Pentru a nu fi păcăliţi de Black Friday, ar trebui să urmați câțiva pași de bază, mai ales dacă apelați la magazinele online. ANPC vine şi cu câteva sfaturi pentru cei care şi-au propus să facă cumpărături de Black Friday. 
Romania TV
13 nov. 2019, 13:32
Black Friday 2019. Cum să nu cazi în capcana comercianţilor şi să beneficiezi de chilipiruri

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a elaborat un ghid al cumpărăturilor sigure pe internet și în magazinele fizice. Astfel, pentru cei care cumpără online, sfatul principal dat de ANPC este să se acorde maximă atenție tuturor detaliilor menționate de vânzător și să verifice prețurile prin consultarea site-urilor care afișează prețuri comparative pentru același produs. De asemenea, consumatorii ar trebui să verifice : stocul existent; prețul afișat pe site și dacă acesta este integral (conține sau nu TVA); dacă prețul include și costul de livrare, cheltuielile de livrare, dacă este cazul; modalitățile de plata și de livrare; perioada de valabilitate a ofertei sau a prețului; durata minimă a contractului, în cazul contractelor care prevăd furnizarea curentă sau periodică a unui produs;existența și modul de exercitare a dreptului de denunțare unilaterală a contractului.

Totodată, cumpărătorii sunt sfătuiţi să fie atenți la descrierea produsului înainte de a-l fi cumpărat și dacă prețul fiecărui produs din coșul de cumpărături este același cu prețul redus indicat atunci când ați ales produsul.

De asemenea, este de reținut că, potrivit legii, atunci când afișează o reducere de preț, comerciantul trebuie să o raporteze la prețul de referință adică cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de dată aplicării prețului redus. Altfel, vorbim despre o înșelătorie.

Dacă decideți să cumpărați de pe un magazin online de unde nu ați mai făcut achiziții, ar trebui să fiți atenți și la datele de identificare ale comerciantului (denumirea, adresa poștală și electronică, numărul de telefon, numărul de înregistrare în registrul societăților comerciale și cel de înregistrare fiscală etc). De asemenea, puteți contacta comerciantul prin telefon pentru a cere informații suplimentare asupra produsului, serviciilor post-vânzare sau a condițiilor de livrare, modul în care acesta răspunde la aceste întrebări putându-vă oferi indicii asupra seriozității vânzătorului.

Consumatorul trebuie să știe că, din momentul în care a primit un produs comandat pe internet, are dreptul de a denunța contractul și 14 zile pentru a-l returna, dacă nu este mulțumit de el, fără să invoce vreun motiv.

Consumatorii au prin lege dreptul de a denunța contractul cu acesta și de a returna produsul în 14 zile de când a primit produsul, fără să invoce vreun motiv. Aceasta cu mențiunea că trebuie să citiți termenii și condițiile de funcționare a magazinului online deoarece termenul de 14 zile (în care poate opta pentru returnarea produsului) se prelungește cu încă 12 luni în cazul în care comerciantul nu a menționat în format expres despre existența dreptului de returnare a produselor. În cazul returnării produsului, retailerii sunt obligați să ramburseze toate sumele pe care le-a primit drept plata din partea consumatorului, inclusiv, după caz, costurile livrării, fără întârziere nejustificată și, în orice caz, nu mai târziu de 14 zile de la dată la care este informat de decizia de retragere din contract a consumatorului. Există însă și situații în care nu te poți retrage din contract, cum ar fi pentru produsele care sunt realizate după specificațiile tale sau înregistrările audio, video ori programele informatice. Retailerii, pot reține, în anumite cazuri, din prețul plătit valoarea diminuată a produselor în cazul în care ați folosit produsul mai mult decât pentru a-i testa funcționalitatea. Rambursarea se face folosind aceleași modalități de plată ca și cele folosite de consumator pentru tranzacția inițială, cu excepția cazului în care consumatorul a fost de acord cu o altă modalitate de plata și cu condiția de a nu cădea în sarcina consumatorului plata de comisioane în urmă rambursării. În cazul magazinelor clasice, legea NU îți da dreptul de a renunta la contract. Odată achiziționat un produs, acesta nu mai poate fi înlocuit sau contravaloarea acestuia să-ți fie rambursată decât dacă este defect, aplicandu-se aici regulile privind garanțiile.

Ce faci dacă nu primești produsul comandat

În ceea ce privește termenul de livrare, comerciantul trebuie să se încadreze în termenul comunicat, sau în termen de cel mult 30 de zile de la dată la care ai transmis comanda. Dacă vânzătorul nu a livrat produsele în termenul stabilit, trebuie să îi soliciți să livreze cât mai repede posibil. În cazul în care livrarea nu se face nici în termenul suplimentar, ai dreptul să soliciți banii înapoi în termen de 7 zile. Dacă produsul ajunge la ține deteriorat sau distrus, vânzătorul este cel care suportă pierderea. Poți solicită în acest caz un nou produs sau poți renunta la contract. Prin urmare, ai dreptul de a verifică, la momentul primirii coletului, dacă produsul din interior este în cea mai bună stare, astfel încât ulterior să nu existe probleme, chiar dacă există unii comercianți care nu permit acest lucru.

Ce se întâmplă dacă produsul se defectează sau nu respectă specificațiile?

În cazul în care produsul este defect sau nu respectă specificațiile, ai dreptul la repararea, înlocuirea, restituirea contravalorii sau reducerea corespunzătoare a prețului în cazul în care produsul este defect sau nu respectă specificațiile. Ca regulă, inițial, poți alege între reparare și înlocuire, dar vânzătorul se poate opune măsurii alese dacă are costuri mai mari pentru punerea în practică a acesteia în comparație cu cealaltă. De aceea, în practică, repararea este prima măsură care se ia de pentru a asigura funcționalitatea produsului. Înlocuirea poate interveni în cazul în produsul nu mai poate fi reparat și se va face numai cu un produs identic. 

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Rămâi fără bani cât ai clipi. Mai bine previi. Toți șoferii trebuie să afle
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Zboruri American Airlines suspendate temporar în SUA din cauza unei probleme tehnice
MediaFlux
TRADIȚII din SEARA DE AJUN! ESTE INTERZIS TOTAL ASTĂZI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători