Black Friday 2019. Cum să nu cazi în capcana comercianţilor şi să beneficiezi de chilipiruri

BLACK FRIDAY 2019. În România, Black Friday 2019 se organizează în data de 15 noiembrie 2019. Mulţi retaileri au furat startul şi au făcut reduceri mult mai devreme. Conform tradiției americane, Black Friday 2019 este în ziua de după a patra joi a lunii noiembrie, adică pe 29 noiembrie 2019. Ca şi în anii trecuţi, nu este exclus să avem două perioade de reduceri, 15 noiembrie, respectiv 29 noiembrie. Pentru a nu fi păcăliţi de Black Friday, ar trebui să urmați câțiva pași de bază, mai ales dacă apelați la magazinele online. ANPC vine şi cu câteva sfaturi pentru cei care şi-au propus să facă cumpărături de Black Friday. 
Romania TV
13 nov. 2019, 13:32
Black Friday 2019. Cum să nu cazi în capcana comercianţilor şi să beneficiezi de chilipiruri

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a elaborat un ghid al cumpărăturilor sigure pe internet și în magazinele fizice. Astfel, pentru cei care cumpără online, sfatul principal dat de ANPC este să se acorde maximă atenție tuturor detaliilor menționate de vânzător și să verifice prețurile prin consultarea site-urilor care afișează prețuri comparative pentru același produs. De asemenea, consumatorii ar trebui să verifice : stocul existent; prețul afișat pe site și dacă acesta este integral (conține sau nu TVA); dacă prețul include și costul de livrare, cheltuielile de livrare, dacă este cazul; modalitățile de plata și de livrare; perioada de valabilitate a ofertei sau a prețului; durata minimă a contractului, în cazul contractelor care prevăd furnizarea curentă sau periodică a unui produs;existența și modul de exercitare a dreptului de denunțare unilaterală a contractului.

Totodată, cumpărătorii sunt sfătuiţi să fie atenți la descrierea produsului înainte de a-l fi cumpărat și dacă prețul fiecărui produs din coșul de cumpărături este același cu prețul redus indicat atunci când ați ales produsul.

De asemenea, este de reținut că, potrivit legii, atunci când afișează o reducere de preț, comerciantul trebuie să o raporteze la prețul de referință adică cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de dată aplicării prețului redus. Altfel, vorbim despre o înșelătorie.

Dacă decideți să cumpărați de pe un magazin online de unde nu ați mai făcut achiziții, ar trebui să fiți atenți și la datele de identificare ale comerciantului (denumirea, adresa poștală și electronică, numărul de telefon, numărul de înregistrare în registrul societăților comerciale și cel de înregistrare fiscală etc). De asemenea, puteți contacta comerciantul prin telefon pentru a cere informații suplimentare asupra produsului, serviciilor post-vânzare sau a condițiilor de livrare, modul în care acesta răspunde la aceste întrebări putându-vă oferi indicii asupra seriozității vânzătorului.

Consumatorul trebuie să știe că, din momentul în care a primit un produs comandat pe internet, are dreptul de a denunța contractul și 14 zile pentru a-l returna, dacă nu este mulțumit de el, fără să invoce vreun motiv.

Consumatorii au prin lege dreptul de a denunța contractul cu acesta și de a returna produsul în 14 zile de când a primit produsul, fără să invoce vreun motiv. Aceasta cu mențiunea că trebuie să citiți termenii și condițiile de funcționare a magazinului online deoarece termenul de 14 zile (în care poate opta pentru returnarea produsului) se prelungește cu încă 12 luni în cazul în care comerciantul nu a menționat în format expres despre existența dreptului de returnare a produselor. În cazul returnării produsului, retailerii sunt obligați să ramburseze toate sumele pe care le-a primit drept plata din partea consumatorului, inclusiv, după caz, costurile livrării, fără întârziere nejustificată și, în orice caz, nu mai târziu de 14 zile de la dată la care este informat de decizia de retragere din contract a consumatorului. Există însă și situații în care nu te poți retrage din contract, cum ar fi pentru produsele care sunt realizate după specificațiile tale sau înregistrările audio, video ori programele informatice. Retailerii, pot reține, în anumite cazuri, din prețul plătit valoarea diminuată a produselor în cazul în care ați folosit produsul mai mult decât pentru a-i testa funcționalitatea. Rambursarea se face folosind aceleași modalități de plată ca și cele folosite de consumator pentru tranzacția inițială, cu excepția cazului în care consumatorul a fost de acord cu o altă modalitate de plata și cu condiția de a nu cădea în sarcina consumatorului plata de comisioane în urmă rambursării. În cazul magazinelor clasice, legea NU îți da dreptul de a renunta la contract. Odată achiziționat un produs, acesta nu mai poate fi înlocuit sau contravaloarea acestuia să-ți fie rambursată decât dacă este defect, aplicandu-se aici regulile privind garanțiile.

Ce faci dacă nu primești produsul comandat

În ceea ce privește termenul de livrare, comerciantul trebuie să se încadreze în termenul comunicat, sau în termen de cel mult 30 de zile de la dată la care ai transmis comanda. Dacă vânzătorul nu a livrat produsele în termenul stabilit, trebuie să îi soliciți să livreze cât mai repede posibil. În cazul în care livrarea nu se face nici în termenul suplimentar, ai dreptul să soliciți banii înapoi în termen de 7 zile. Dacă produsul ajunge la ține deteriorat sau distrus, vânzătorul este cel care suportă pierderea. Poți solicită în acest caz un nou produs sau poți renunta la contract. Prin urmare, ai dreptul de a verifică, la momentul primirii coletului, dacă produsul din interior este în cea mai bună stare, astfel încât ulterior să nu existe probleme, chiar dacă există unii comercianți care nu permit acest lucru.

Ce se întâmplă dacă produsul se defectează sau nu respectă specificațiile?

În cazul în care produsul este defect sau nu respectă specificațiile, ai dreptul la repararea, înlocuirea, restituirea contravalorii sau reducerea corespunzătoare a prețului în cazul în care produsul este defect sau nu respectă specificațiile. Ca regulă, inițial, poți alege între reparare și înlocuire, dar vânzătorul se poate opune măsurii alese dacă are costuri mai mari pentru punerea în practică a acesteia în comparație cu cealaltă. De aceea, în practică, repararea este prima măsură care se ia de pentru a asigura funcționalitatea produsului. Înlocuirea poate interveni în cazul în produsul nu mai poate fi reparat și se va face numai cu un produs identic. 

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Zodiac chinezesc pentru duminică, 24 noiembrie 2024. Iepurele are nevoie de răbdare
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Playtech.ro
Care ar fi cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Artistul s-a...
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani. Medicii nu l-au mai putut salva
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani. Artistul a avut tot mai multe probleme de sănătate
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Robert F. Kennedy Jr. propune eliminarea fluorului din apa potabilă
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni