Black Friday 2022. Suma colosală pe care o cheltuie românii la reducerile de Black Friday. Care sunt cele mai ieftine produse

Specialiștii sunt de părere că încasările generate cumpărăturile realizate de către români, în ediţia din acest an, vor depăşi 400 de milioane de euro.
Filip Stan
07 nov. 2022, 08:14
Black Friday 2022. Suma colosală pe care o cheltuie românii la reducerile de Black Friday. Care sunt cele mai ieftine produse

Black Friday 2022. Potrivit unei analize de specialitate, cea de-a 12 ediţie a „Black Friday” debutează, în România, sub auspiciile inflaţiei, însă „teama de scumpiri va genera, în mod paradoxal, una dintre cele mai bune perioade de shopping din ultimii ani” şi „va fi, probabil, ultimul bal înainte de criza economică spre care ne îndreptăm”.

Estimările Frames relevă faptul că, după un an 2021 în care Black Friday a generat încasări de aproximativ 350 milioane de euro (la nivelul întregii luni noiembrie/online&offline), în 2022 s-ar putea depăşi borna de 400 milioane de euro.

„Teama de scumpiri este catalizatorul febrei cumpărăturilor din acest an. Va fi o adevărată vânătoare de promoţii, de preţuri mai bune la aproape toate tipurile de produse şi servicii, de la îmbrăcăminte şi încălţăminte la electronice, electrocasnice, produse de beauty, alimente şi băuturi. Focusul majorităţii clienţilor va fi pe cumpărarea unor produse de care au nevoie sau despre care se gândesc să le cumpere acum până să se scumpească”, notează analiza de specialitate.

Black Friday 2022 Fashion Days. Oferte fabuloase de luni, 7 noiembrie. Lista de preţuri şi detaliul care îţi aduce extrareduceri de 10%
În ceea ce priveşte valoarea medie a coşului de cumpărături, în online, aceasta va trece de nivelul de 500 de lei, faţă de 450 de lei cât a fost anul trecut.

Companiile din zona de retail (fashion, IT&C, bricolaj, beauty, food etc.), cu care compania de consultanţă Frames colaborează susţin că în preferinţele vânzărilor de „Black Friday 2022” se vor afla produsele de îmbrăcăminte şi încălţăminte, alături de cele din zona de Beauty.

„Sondajele de opinie făcute în rândul clienţilor arată că mulţi dintre ei vor încerca, de Black Friday, să cumpere la preţuri mai bune cadourile de Moş Crăciun, fie că vorbim de îmbrăcăminte, parfumuri sau produse de machiaj. Asta în condiţiile în care majoritatea se aşteaptă ca de sărbători, preţurile să crească semnificativ. Focusul pe sărbătorile de iarnă va aduce un plus de vânzări şi pentru produsele alimentare neperisabile necesare pentru masa de Crăciun, de la ingridientele pentru cozonac la băuturi şi dulciuri. O altă zonă care anunţă vânzări foarte bune este cea a produselor de încălzire a locuinţelor”, afirmă analiştii.

În 2021, piaţa comerţului electronic din România a fost estimată la 6,2 miliarde de euro, în creştere cu 11% faţă de 2020, vânzările de la nivel local reprezentând jumătate din totalul realizat la nivelul Europei de Est, potrivit unui studiu Ecommerce Europe şi EuroCommerce.

Previziunile pentru 2022, pe acest segment de vânzări, arată o valoare de peste şapte miliarde de euro.

În acest context, în acest an, specialiştii susţin că numărul comenzilor realizate de pe telefonul mobil va creşte cu cel puţin 15%, după ce, în 2021, comenzile de „Black Friday” de pe telefonul mobil le-au depăşit pe cele de pe desktop (64,1%), iar procentul din valoarea totală a comenzilor a trecut de 56,2%.

Crăciunul vine la LIDL în noiembrie deşi nu e încă Black Friday. Produse la preţuri fabuloase de luni la raft, va fi bătaie pe ele de la prima oră
În România, ziua de „Black Friday 2022” a fost stabilită pentru data de 11 noiembrie, moment în care marea majoritate a retailerilor vor lansa oferte speciale. Cu toate acestea, în prezent, există companii, precum Flanco, Orange, Altex şi Media Galaxy, care au dat deja startul reducerilor, pe care le vor oferi timp de mai multe săptămâni.

Electrocasnice ieftine de Black Friday 2022. Cele mai bune oferte la mașini de spălat, frigidere și aragaze
Mașina de spălat, frigiderul și aragazul sunt cele mai importante electrocasnice din gospodărie, care ne fac viața mai ușoară. Black Friday 2022 este un moment bun să cumpărăm unele noi, datorită reducerilor mari pregătite în această zi.

Având în vedere utilitatea electrocasnicelor, costul acestora este unul pe măsură. Tocmai de aceea, mulți consumatori așteaptă cu nerăbdare perioada de Black Friday pentru a-și cumpăra unele la preț redus.

Odată cu dezvoltarea tehnologiei, multe companii au fost nevoite să se adapteze noilor cerințe ale consumatorilor și să lanseze pe piață electrocasnice menite să le satisfacă nevoile.

Pe lângă preț, care este principalul factor pentru achiziționarea electrocasnicelor, consumatorii mai sunt interesați de eficiența energetică, rapiditatea de execuție a funcțiilor și de design.

Mașini de spălat de Black Friday 2022

Pentru a achiziționa o mașină de spălat trebuie să țineți cont de mai multe caracteristici și specificații ale aparatelor.

Mașinile de spălat pot fi de patru tipuri:

► Masină de spălat rufe cu încărcare verticală

► Mașină de spălat rufe cu încărcare frontală

► Mașină de spălat rufe slim cu încărcare frontală

► Mașină de spălat rufe compactă cu încărcare frontală

Alte aspecte pe care le iau în calcul consumatorii atunci când vor să-și achiziționeze o mașină de spălat sunt:

► Consumul de energie al mașinii de spălat rufe

► Programele de spălare și funcțiile adiționale

► Numărul de rotații

► Capacitatea de încărcare

Pe lângă aceste caracteristici clasice ale mașinilor de spălat, în ultimii ani au început să apară diferite funcții suplimentare care urmăresc să ușureze viața celor care le utilizează.

Tehnologiile folosite în 2022 sunt tot mai avansate. În ultimii ani au apărut modelele care au încorporat Wi-Fi și pot fi controlate din telefonul mobil. De exemplu, acestea pot fi setate când să pornească, cum să-și dozeze singure cantitatea de detergent, în funcție de programul de spălare, sau să-și identifice propriile probleme tehnice.

Aragazuri reduse de Black Friday 2022

Achiziționarea unui aragaz poate fi o decizie mai grea de laut, comparativ cu alte electrocasnice, asta pentru că prețul nu este singurul factor decisiv.

În funcție de nevoia fiecăruia, există aragaz clasic cu ochiuri, aragaz cu cuptor pe gaz, aragaz electric cu cuptor electric, aragaz mixt (plită pe gaz și cuptor electric) și aragaz cu inducție.

Aragaz pe gaz
Aragazele pe gaz sunt printre cele mai utilizate modele, deoarece se pot folosi atât cu butelie, cât și prin racordarea la centrala de gaz.

Aragaz electric
Aragazele electrice sunt cele mai potrivite modele în zonele în care nu există branșament la gaz.

Aragaz mixt
Aragazurile mixte pot folosi atât gazul, cât și electricitatea.

Aragaz cu inducție
Aragazele cu inducție au devenit populare datorită timpului mai scurt de gătire. De exemplu, pe un aragaz cu inducție apa fierbe cu patru minute mai repede, comparativ cu un aragaz obișnuit.

Aragaz cu plită incorporabilă
Aragazurile cu plită incorporabilă sunt moderne, ocupă mai puțin spațiu în bucătărie și prezintă aceleași caracteristici ca în cazul celorlalte modele.

În ceea ce privește cuptoarele, piața oferă o gamă largă de modele potrivite pentru nevoia fiecărui consumator.

Cuptor pe gaz
Avantajul cuptorului pe gaz este controlul asupra flăcării. Consumatorii pot ajusta flacăra în funcție de cât de rapid sau lent vor să gătească.

Cuptor electric
Cuptorul electric se încălzește mult mai repede decât un cuptor pe gaz, iar căldura este distribuită, astfel încât, alimentele să se gătească uniform.

Pe lângă modelul de aragaz, consumatorii sunt interesați de materialul din care este făcut (plită emailată, grilaj cu fontă, ușa cuptorului cu două straturi de geam si capacul metalic).  De asemenea, noile modele de cuptoare sunt prevăzute cu cronometru, grill, rotisor și funcție de autocurățare.

Frigidere de Black Friday 2022
În ceea ce privește frigiderele, cerințele consumatorilor cresc de la an la an. Dacă până acum câțiva ani era important ca frigiderul să fie spațios și ca mâncarea să se păstreze cât mai bine, în prezent, consumatorii doresc ca frigiderul să îndeplinească cât mai multe funcții.

În 2022, modele de frigidere sunt prevăzute cu următoarele funcții și caracteristici:

► Funcția No Frost

► Funcția de reglare a temperaturii (display)

► Funcție antibacteriană

► Filtru de miros

► Funcția Eco

► Funcția de avertizare

► Dozator de apă și gheață

Pe lângă funcțiile îndeplinite, consumatorii mai țin cont de capacitatea frigiderului (numărul de rafturi și de litri), eficiența energetică și dimensiunea frigiderului.

Back Friday 2022 la Altex: 3 produse de gaming apreciate
Altex este unul dintre comercianții din România care au început campania Black Friday 2022 mai devreme. Compania a inclus în ofertă destul de multe produse, inclusiv din categoriile gaming și jocuri. Am selectat trei dispozitive, apreciate de utilizatori, care sunt disponibile cu preț atractiv la Altex în acest moment:

Mouse-ul de gaming cu fir Razer Basilisk V3, cu senzor care oferă rezoluție maximă de 26.000 dpi, este disponibil la prețul de 179 de lei. Dispozitivul are cablu cu lungime de 1,8 metri, 11 butoane programabile, iluminare RGB și switch-uri optice care rezistă până la 70 de milioane de clicuri.

Tot de la Razer a intrat în campania de Black Friday 2022 de la Altex microfonul Seiren Mini. Dispozitivul este compact și reduce zgomotul ambiental. Cu o capsulă de condensator de 14 mm și un răspuns de frecvență plat, microfonul poate crea o reproducere mai precisă a vocii. Dispozitivul costă 120 de lei.

Cu preț atractiv sunt disponibile, de asemenea, căștile wireless HyperX Cloud Stinger Core. Acestea oferă sunet virtual 7.1 surround, au difuzoare de 40 mm și microfon cu tehnologie de anulare a zgomotului de fundal. Volumul poate fi ajustat direct de pe cască, prin intermediul rotiței dedicate. Produsul costă 204 lei.

La Altex, evenimentul Black Friday 2022 are loc în perioada 27 octombrie 2022 – 23 noiembrie 2022.

Recomandări ANPC de Black Friday: Cumpărătorii trebuie să se informeze cât mai complet asupra produselor

Cumpărătorii trebuie să se informeze cât mai complet asupra produselor pe care intenţionează să le achiziţioneze în perioada marilor reduceri de preţuri, cum este şi Black Friday, recomandă directorul general ANPC, Paul Anghel.

„Reducerile mari de preţ, într-o anumită perioadă, sunt binevenite atât pentru consumatori, cât şi pentru operatorii economici. Pentru a beneficia de aceste reduceri şi a le fi respectate interesele economice, consumatorii trebuie să se informeze cât mai complet asupra produselor pe care intenţionează să le achiziţioneze şi să acorde atenţie tuturor detaliilor, în special în perioada marilor reduceri de preţuri, cum este Black Friday. De asemenea, recomandăm verificarea preţurilor prin consultarea site-urilor care afişează preţuri comparative pentru acelaşi produs, practică care a dus la îmbunătăţirea constantă a modalităţilor de prezentare a preţurilor şi reducerilor de către magazinele electronice. Pentru cumpărături avantajoase în perioada ofertelor de Black Friday, citiţi cu atenţie caracteristicile produsului şi verificaţi dacă acesta corespunde cu adevărat dorinţelor şi nevoilor dumneavoastră”, a scris Paul Anghel pe reţeaua de socializare.

Reprezentantul ANPC recomandă citirea recenziilor privind produsele oferite online, care pot da indicii despre calitatea acestora sau despre seriozitatea comerciantului. Comerciantul este obligat să ofere acces consumatorilor la toate recenziile privind produsele şi să garanteze faptul că recenziile publicate provin de la consumatorii care au utilizat sau au achiziţionat efectiv produsul.

Cât priveşte preţul redus, acesta trebuie să fie inferior preţului de referinţă/preţului anterior, care reprezintă cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus. În cazul produselor susceptibile de a se deteriora sau a se perima rapid, preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de vânzător în aceeaşi suprafaţă de vânzare în perioada ultimelor 10 zile înainte de data aplicării reducerii de preţ.

Orice anunţ de reducere de preţ exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil şi fără echivoc pentru fiecare produs sau grupă de produse identice: fie prin menţionarea noului preţ lângă preţul anterior, barat, fie prin menţiunile „preţ nou”, „preţ vechi” lângă sumele corespunzătoare, fie prin menţionarea procentului de reducere şi a preţului nou care apare lângă preţul anterior, barat.

„Pentru siguranţa contului dumneavoastră, când doriţi să achiziţionaţi online cu plata prin card bancar, căutaţi „https” în adresa URL şi o pictogramă de lacăt în bara de adrese. Acestea semnalează că site-ul este conceput pentru a fi sigur. În cazul plăţilor făcute cu cardul, nu transmiteţi niciodată codul PIN al cardului din 4 cifre şi parole bancare, dacă primiţi orice corespondenţă care pare a fi de la comerciant, prin care vi se solicită acest lucru”, subliniază sursa citată.

Cât priveşte returnarea produselor, potrivit reprezentantului de la Protecţia Consumatorilor, în cazul magazinelor clasice, legea nu permite renunţarea la contract. Odată achiziţionat un bun, acesta nu mai poate fi înlocuit sau contravaloarea acestuia rambursată decât dacă este defect, aplicându-se regulile privind garanţiile.

Pentru magazinele online, legea stabileşte un termen de 14 zile calendaristice de la momentul primirii bunului în care se poate renunţa la achiziţie, fără a oferi vreun motiv şi fără costuri suplimentare. Unele magazine online au extins acest termen la 30 sau chiar 60 de zile. Termenul de 14 zile se poate prelungi cu încă 12 luni în cazul în care comerciantul nu a menţionat expres despre existenţa dreptului de returnare a produselor.

Dacă vânzătorul nu trimite un curier pentru ridicarea bunului, atunci clientul trebuie să plătească returul.

Comerciantul este obligat să ramburseze preţul plătit (inclusiv costurile de livrare a bunului) în maximum 14 zile de la momentul renunţării la contract.

„Există anumite cazuri în care nu vă puteţi retrage din contract, cum ar fi, de exemplu, pentru bunurile care sunt realizate după specificaţiile dumneavoastră sau înregistrările audio, video ori programele informatice care sunt livrate sigilate şi pe care le desigilaţi. Comerciantul poate reţine, în anumite cazuri, din preţul plătit de dumneavoastră valoarea diminuată a bunurilor în cazul în care le-aţi folosit mai mult decât pentru a le testa funcţionalitatea”, a mai arătat Anghel.

Pe de altă parte, dacă bunul ajunge la client deteriorat sau distrus vânzătorul este cel care suportă pierderea, iar cumpărătorul poate solicita un nou bun sau poate renunţa la contract. Clientul are dreptul de a verifica, la momentul primirii coletului, dacă bunul din interior este în cea mai bună stare.

Regulile privind garanţiile se aplică indiferent de modul de achiziţie. În principiu, garanţia legală este de doi ani, dar exista şi excepţii precum în cazul bunurilor cu elemente digitale (televizoare, aspiratoare smart, telefoane mobile, etc.), unde garanţia poate fi de cinci ani, sau în cazul produselor de ocazie, unde consumatorul şi vânzătorul pot conveni asupra unei perioade de garanţie de cel puţin un an.

Dacă bunul se defectează sau nu respectă specificaţiile, clientul are dreptul la repararea, înlocuirea, restituirea contravalorii sau reducerea corespunzătoare a preţului.

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Pozele pe care astăzi le-ar vrea șterse au ieșit la suprafață! Cum arăta Melania Trump acum 25 de ani – FOTO
Fanatik.ro
Comuna bogată din România care poate deveni oraș, deși locuitorii nu își doresc acest lucru. O mulțime de persoane s-au mutat aici în ultimii ani
Capital.ro
Se retrage permisul de conducere pe viață. Șoferii nu mai au dreptul să îl recupereze vreodată
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Cât de nazist a fost gestul făcut de Elon Musk la învestirea lui Donald Trump: „Nu știu cât a învățat el istorie”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Echipa de fotbal care a renăscut din cenușă. Aproape toți jucătorii au murit într-o tragedie aviatică, iar astăzi este în prima ligă
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Cine a creat rochia purtată de Melania Trump. Cât a costat creația unică a designer-ului care le-a îmbrăcat și pe Hillary Clinton, Laura Bush sau Michelle Obama
Cancan.ro
Anda, o tânără de 34 de ani din Târgu-Jiu, a fost găsită moartă în propriul apartament 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. Americanii dau alerta în România: Când mă bag, câștig!
StirileBZI
O nouă minivacanță pentru români: Când pică Paștele Ortodox și Catolic în 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Atac cu cuțitul în Tel Aviv: Patru persoane rănite și atacatorul lichidat
MediaFlux
RĂZBOIUL e la FINAL! Trump PUNE LA cale PLANUL cu Zelenski
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!