Black Friday 2024. Vineri, 8 noiembrie majoratatea magazinelor anunță reduceri mari la o gamă variată de produse. ANCOM le recomandă românilor să fie atenți la opțiunile și condițiile de livrare, precum și la autenticitateaproduselor.
Înainte de a face cumpărături, ANCOM și Directoratul Național de Securitate Cibernetică recomandă românilor să verifice pe site-ul scamadviser.com dacă magazinul online există și dacă produsele pe care vor să le achiziționeze sunt originale.
”Volumul crescut de achiziții de diverse produse din perioada Black Friday are un impact semnificativ asupra activității de curierat din România. În această perioadă, având în vedere numărul mare de comenzi, este posibilă apariția unor întârzieri la livrarea coletelor sau a deteriorării sau pierderii acestora în timpul transportului. Atunci când fac comenzi online, utilizatorii ar trebui să acorde o atenție sporită ofertelor propuse de comercianți și să verifice următoarele aspecte: opțiunile de livrare oferite de magazinul online”, transmite ANCOM.
Instituția mai atrage atenția românilor să nu răspundă mesajelor (SMS, e-mail) transmise aparent de un furnizor de servicii poștale prin care se solicită accesarea unui link și completarea de informații personale (de exemplu, numărul cardului bancar) necesare livrării unui colet.
Dacă sunteți victima unei înșelăciuni sau ați dat curs unui astfel de mesaj , este necesar să informați furnizorul de servicii poștale și să mergeți la Poliție.
În cazul bunurilor produselor expediate prin serviciul ramburs, ANCOM recomandă ca înainte de achitarea sumei de bani solicitate, destinatarii care primesc coletul să se asigure că ei sau un alt membru al familiei au făcut o astfel de comandă online.
Paul Anghel, directorul ANPC, a ținut să facă anumite clarificări cu privire la Black Friday, ce urmează să aibă loc pe 8 noiembrie. Acesta avertizează că românii trebuie să fie vigilenți când fac cumpărături online, mai ales în această perioadă, deoarece anumite produse nu respectă normele de siguranță ce sunt impuse la nivelul UE.
”Atenţie la comercianţii şi pieţele online care nu au sediul în Uniunea Europeană! Unele produse comercializate de către aceşti comercianţi nu respectă normele de siguranţă pentru comercializarea în Uniunea Europeană.
În plus, capacitatea autorităţilor europene de a interveni în protejarea intereselor consumatorilor este limitată, astfel încât nu puteţi fi siguri că veţi beneficia de drepturile prezentate mai sus, inclusiv dreptul de retur sau garanţie”, a scris Paul Anghel pe Facebook.
Directorul ANPC a explicat și dacă garanția se aplică și pentru produse cumpărate de Black Friday. Practic, există două tipuri de garanție, și anume garanția legală de conformitate, precum și garanția comercial.
Garanția legală este responsabilitatea vânzătorului și este, în principiu, de doi ani, dar există și excepții.
În cazul bunurilor cu elemente digitale, precum televizoarele sau telefoanele, garanția legală poate fi de cinci ani, dacă bunurile au o durată medie de utilizare mai mare de cinci ani. Aceasta poate fi mai mare de cinci ani, în funcție de producător.
În cazul produselor de ocazie, consumatorul și vânzătorul pot să convină asupra unei garanții de cel puțin un an.
Garanția comercială este oferită suplimentar de vânzător, fiind, spre exemplu, de 5 ani pentru anumite electrocasnice sau de 10 ani pentru anumite componente ale electrocasnicelor. Ea este ceva în plus și nu aduce atingere garanției legale.
Dacă un bun se defectează sau nu respectă specificațiile, poate fi reparat, înlocuit, se poate restitui contravaloarea sau reduce semnificativ prețul. Vânzătorul poate alege între metode, iar cea mai des utilizată este repararea, care trebuie să se facă în maxim 15 zile calendaristice, pe cheltuiala proprie a acestuia.