BLACK FRIDAY eMag.ro este pregatit de cel mai mare Black Friday de pana acum. Fata de anul trecut cand compania a stocat produsele intr-un spatiu special amenajat, insa tot in depozitul principal al retailerului, acum eMag a inchiriat un depozit separat, special pentru acest eveniment.
Mai mult, negocierile cu furnizorii s-au facut „la sange”, stocul de produse fiind gandit si achizitionat incepand de inca trei-patru luni.
Mai mult, cel mai mare retailer online din tara va angaja oameni special pentru eveniment. In prezent, compania are in depozit 145 de angajati, urmand sa atinga in perioada de varf 210.
Marius Gheorghe, manager de logistica la eMag, se arata reticent in a oferi informatii exacte despre produsele ce urmeaza a fi puse la bataie, spunand doar ca in mod sigur si anul acesta „voi dormi la birou poate mai multe nopti”.
BLACK FRIDAY: PCGarage Grup: “Vom munci la foc continuu”
Acelasi lucru il spune si managerul de depozit de la PcGarage Grup, care detine PCFun.ro, PCGarage.ro, ElectroFun.ro si GarageMall.ro. PCGarage nu modifica in mod special cantitatea de produse din depozit si nici nu are un spatiu special de depozitare. Intreb daca angajeaza oameni suplimentari pentru efortul acelor zile.
“Nu o sa angajam oameni in plus, se va munci suplimentar. Intr-adevar, poate vor fi intarzieri, dar orice om cred ca este multumit sa astepte un produs cateva zile in plus, pentru o reducere substantiala”, puncteaza seful de depozit, adaugand ca se va lucra “la foc continuu”.
Nu vor fi facute diferente intre plata cu cardul si cea ramburs, desi, asa cum este normal, retailerul prefera plata cu card-ul. “In continuare unii oameni fac comenzi doar de dragul de a apasa butonul de «cumpara», produsul fiind refuzat, la livrare. Nu ii inteleg”.
BLACK FRIDAY evoMag.ro: vom oferi reduceri de pana la 90% la ceasuri
Un alt jucator important in retailul electroIT, evoMag.ro, anunta reduceri la aproape toate categoriile de produse.
“Ne asteptam ca produsele cele mai cautate sa fie laptopurile, smartphone-urile, tabletele si televizoarele. Cat priveste reducerile, acestea vor ajunge pana la 70%. Reduceri mai mari, de pana la 90% vom oferi la ceasuri, unde WatchShop.ro a pregatit o oferta mult mai atragatoare decat cea de anul trecut, in care vor fi incluse in premiera branduri noi”, spune Mihai Patrascu, CEO al companiei.
Similar cu eMag.ro, si EvoMag.ro are un stoc pregatit, separat, pentru eveniment. Depozitul evoMag este administrat de 6 angajati, suprafata spatiului de depozitare fiind de 1.000 de mp.
„Pentru acest eveniment am suplimentat numarul angajatilor cu 4 oameni, repartizati la call center, colete (depozit), showroom si vanzari. In acest moment evoMAG are peste 70 de angajati”, mai spune Mihai Patrascu.
Anul trecut, in cazul companiei cu sediul in Bucuresti, peste 90% dintre produsele cu preturi speciale au fost vandute in primele 15 ore de la demararea evenimentului, adica pana la ora 15:00.
Citeste mai mult: http://www.wall-street.ro
BLACK FRIDAY. Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată din România a urcat anul trecut cu 2% comparativ cu 2011, la 1,4 miliarde euro, pe fondul creşterii de 10% înregistrate în ultimul trimestru, când au avut loc campaniile Black Friday şi cele de Crăciun, potrivit unui studiu realizat de GfK.
BLACK FRIDAY: Vânzările din perioada octombrie-decembrie 2012 au însumat 503 milioane euro.
„Vânzările din trimestrul patru au fost foarte bune. Toate sectoarele monitorizate au avut evoluţii pozitive comparativ cu trimestrul patru din 2011. Totuşi, la nivelul întregului an rezultatele au fost mixte printre pieţele monitorizate de TEMAX® România. Performanţe pozitive s-au remarcat în cazul sectoarele foto, telecom, IT şi electronice, în timp ce electrocasnicele mici şi cele mari au avut de suferit şi s-au situat sub anul trecut”, se arată într-un comunicat al GfK.
Sectorul foto este cel care a performat cel mai bine în anul 2012, cu o creştere de aproximativ 11% faţă de anul anterior, piaţa atingând o valoare de 49 milioane euro.
Piaţa camerelor foto digitale este şi una dintre pieţele cu cea mai mare pondere a campaniilor promoţionale. Aceste campanii au marcat sezonalitatea pieţei, aducând valoare extra pe piaţă în trimestrul al doilea şi al patrulea, arată GfK.
Vânzările din ultimul trimestru al anului trecut au fost cu 25% mai mari decât cele de anul trecut, însumând 16 milioane de euro. Aproape 7 milioane de euro din acestă valoare vine de la segmentul de D-SLR.
BLACK FRIDAY. Şi piaţa de telefoane mobile şi smartphone-uri a urcat cu 2% anul trecut, la 75 milioane de euro, în ultimul trimestru creşterea fiind de 23,7%.
„Chiar dacă telefoanele mobile încă domină piaţa în termeni de volum, acestea pierd teren de la lună la lună. Segmentul aducător de valoare este cel al smartphone-urilor, asigurând succesul pieţei de telecom cu o prezenţă în toate clasele de preţ importante şi un portofoliu larg de dispozitive”, relevă GfK. Anul 2012 a înregistrat un plus de 9% comparativ cu anul anterior.
În ultimele trei luni ale anului 2012, piaţa de IT a înregistrat o creştere de 11% comparativ cu trimestrul patru din 2011, ajungând la o valoare de 150 milioane de euro. Potrivit studiului, rezultatele campaniilor Black Friday le-au depăşit pe cele ale tradiţionalului sezon de Crăciun. Promoţiile cu cel mai mare impact au fost cele pentru tablete, urmate de cele pentru periferice (mauşi, tastaturi şi camere web) şi computere portabile. Pe întreg anul, avansul s-a situat la 4%.
BLACK FRIDAY. Segmentul electronicelor a încheiat anul trecut cu 5% creştere, la 296 milioane de euro, numai în trimestrul patru având vânzări de 116 milioane euro.
„Această creştere a fost generată de evoluţiile pozitive ale vânzărilor cu televizoare cu ecran plat, în timp ce restul produselor electronice au înregistrat rate de creştere negative. Cererea pentru televizoare cu ecran plat a fost în decembrie 2012 similară cu cea din decembrie 2011. Luna noiembrie 2012 a fost cea care, prin campaniile de tip Black Friday, a adus valoare extra”, reiese din raportul GfK.
BLACK FRIDAY. Vânzările de electrocasnice mici au fost anul trecut de 106 milioane de euro, cu evoluţii pozitive pe majoritatea categoriilor. Scăderi au fost raportate la friteuze, storcătoare de fructe şi legume şi maşini de făcut pâine.
Ultimul trimestru din 2012 a adus o revenire pe segmentul electrocasnicelor mari, care a înregistrat pentru prima dată în acest an o creştere a vânzărilor, 1,6% peste trimestrul patru din 2011. Totuşi, performanţa anuală este cu aproape 6% sub cea înregistrată anul trecut, valoarea situându-se la 310 milioane de euro.
Piaţa de imprimante şi multifuncţionale continuă să fie stabilă şi în ultimul trimestru a lui 2012, ajungând la valoarea de 10 milioane de euro şi o stagnare de 0,2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru întregul an s-a înregistrat o uşoară scădere, de aproape 1%, faţă de 2011.
GfK Temax este un indice utilizat de GfK pentru a monitoriza pieţele bunurilor de folosinţă îndelungată.
Câteva ponturi pentru a găsi cele mai bune oferte online de BLACK FRIDAY 2013:
1. În funcţie de obiectul dorit, căutaţi cel mai cunoscute magazine din domeniul respectiv.
2. Abonaţi-va la newsletterele companiilor respective sau conectaţi-va cu ele pe reţelele sociale, precum Facebook şi Twitter, pentru a primi cele mai proaspete informaţii. Vă puteţi apoi dezabona, pentru a nu mai primi respectivele emailuri, daca nu mai sunteţi interesaţi – linkul de dezabonare se găseşte de obicei la finalul newsletterului.
3. Căutaţi comparatoare de preţuri online. Cele mai cunoscute sunt ShopMania, Compari, Bizoo şiClubAfaceri. Vă ajută să aflaţi care dintre magazine oferă cele mai mici preţuri la produsul dorit. Chiar dacă nu includ încă ofertele de Black Friday 2013, vă puteţi face o idee. Cel mai important este sa ştiţi din timp care este preţul mediu al produsului dorit, pentru a evalua corect nivelul reducerii.
4. Stabiliţi-vă o configuratie a produsului dorit sau nişte parametri. Este posibil să nu găsiţi la reduceri exact produsul pe care vi-l doreaţi (marca, tipul etc.), însă este foarte posibil să găsiţi ceva asemănător la un preţ foarte bun.
5. După ce v-aţi făcut o lista cu magazinele de la care v-aţi gandit să cumpăraţi, faceţi-va cont (înscrieţi-vă) pe ele. In ziua marilor reduceri vă va fi extrem de dificil să vă înregistraţi. Şi este păcat să pierdeţi această oportunitate doar pentru că vi s-a activat prea târziu contul.
BLACK FRIDAY: Cum vă puteţi asigura că aţi găsit cea mai bună ofertă
Înainte de a vă decide cu privire la oferta pe care să o acceptaţi, este bine sa va informaţi şi în legătura cu magazinul sau firma de la care vreţi să cumpăraţi. Numărul magazinelor online a crescut exponenţial în ultimii ani, şi este posibil ca multi dintre noii jucători, despre care nu ştiţi nimic, să aibă oferte foarte bune. De asemenea, este posibil şi ca partea online a marilor jucători din piaţă să nu funcţioneze satisfăcător, mai ales în momente foarte aglomerate precum Black Friday.
Pentru a vă feri de surprize, e bine să vă documentaţi asupra seriozităţii firmei de la care urmează să cumpăraţi. Mergeţi pe website-ul companiei care vă interesează şi vizualizaţi câteva produse, atât dintre cele mai comune, cât şi unele mai deosebite (produse nou-inventate sau foarte scumpe). Veţi găsi, de regulă în partea de jos a paginii, comentariile altor utilizatori.
O parte dintre comentarii sunt opinii despre produs în sine (review-uri), dar exista şi relatări despre relaţia cumpărătorului cu compania. Citindu-le, vă veţi putea edifica asupra seriozităţii celor de la care ar urma să cumpăraţi.
Există, de asemenea, pagini de Internet specializate, care oferă consumatorilor pozibilitatea de a-şi împărtăşi experienţele de clienţi în relaţie cu diferite firme. Găsiţi astfel de informaţii pe web-site-uri precumTrustPilot sau pe forumurile cu mulţi utilizatori. Sunt de un real folos în decizia de cumpărare şi vă pot feri de neplăceri. Bine informaţi, vă veţi feri de situaţia în care să optaţi pentru cel mai mic preţ, dar să nu vă mai fie livrat niciodata produsul, sub pretextul că s-a epuizat stocul chiar înainte de comanda dumneavoastră, pierzând astfel alte oportunităţi.
1. Black Friday: Online sau offline
Dupa cum spuneam si mai sus in Romania abia am inceput sa simtim “gustul” fenomenului Black Friday si pana anul trecut multi comercianti nu s-au deranjat sa anunte reduceri sau o eventuala modificarea a programului de functionare. Atat in America cat si in alte tari ceva mai vestice, marile lanturi de magazine se pregatesc din timp pentru Vinerea Neagra, Boxing Day, Craciun sau alte perioade specifice reducerilor colective prin asigurarea stocurilor, instruirea si angajarea personalului, optimizarea platformelor online si a serviciilor de livrare, potrivit Playtech.ro.
In 2011 romanii s-au calcat in picioare in magazinele offline din marile centre comerciale, iar internautii au privit neputinciosi ecrane negre/albe/albastre prin care armate de caini/pisici/iepuri si alte mascote mai mult sau mai putin inspirate ii “acuzau” ca sunt prea multi… Probabil ar trebui sa traim cu impresia ca serverele se blocheaza si nu fac fata traficului din cauza blanitelor animalutelor simpatice si nu din pricina incompetentei si slabei pregatiri. Domnii comercianti, daca tot vreau sa vanda cu vagoanele ca sa isi goleasca stocurile, ar trebui sa se asigure ca au si cu ce, fie ca vorbim de platforme online solicitate pana la colaps sau magazine asaltate de mii de oameni.
Din punct de vedere al dezvoltarii si adoptarii comertului online suntem inca la piciorul broastei fata de alte state din Uniune si nu numai, asa ca nu m-ar mira ca magazinele offline sa vanda de Black Friday mai mult, mai repede si mai bine decat cele online. Bineinteles fiecare dintre noi va alege sa vaneze reducerile in functie de preferinte. Adica daca vrei sa simti adrenalina cum iti pompeaza prin vene o sa dai o tura prin marile lanturi de magazine: Flanco, Media Galaxy, Altex, Domo, prin orice supermarket sau in vreunul dintre nenumaratele Mall-uri. Risti sa ajungi acasa cu niste vanatai serioase dar macar obtii satisfactia ca te-ai luptat pentru produsele dorite si eventual ai si castigat.
Personal prefer sa verific platformele si magazinele online in cautarea celui mai bun pret si nu doar pentru Black Friday. Cine va alege sa isi faca cumparaturile din fata monitorului de acasa sau de la munca trebuie sa se inarmeze cu rabdare pentru raspunsul greu al serverelor si cafea pentru ca cele mai bune oferte se vor epuiza in prima parte a zilei.
Bineinteles conteaza si produsul pe care dorim sa il achizitionam. Pentru ca nu toti clientii pot realiza cumparaturile exclusiv online. Daca pe zona de IT&C, gadget-uri, cadouri si alte asemenea poti alege foarte usor in functie de brand, poza si descriere, unii dintre noi prefera sa vada, atinga si sa probeze articole de imbracaminte, incaltaminte, parfumuri si alte accesorii.
Asadar ne putem astepta de la Vinerea Neagra, ca in online electronicele si electrocasnicele sa zboare din stocuri, iar in offline mai mult imbracaminte si accesorii. Totusi nu sunt de neglijat nici ofertele de fashion online, segment care a cunoscut o adevarata explozie in ultimul timp.
Black Friday: Magazinele participante
Mai mult ca sigur pe online batalia se va da in segmentul IT&C unde si in anii trecuti principalele magazine au inregistrat cresteri impresionante in vanzarile de Black Friday. Cu toate acestea trebuie avute in vedere si site-urile de fashion, cadouri, accesorii sau cosmetice, care se afla intr-o continua dezvoltare si crestere atat a ofertelor cat si a serviciilor disponibile online.
Mai jos aveti o lista cu principalele magazine care vor afisa reduceri speciale pentru Vinerea Neagra:
IT&C, electronice si electrocasnice:
Online:
– Emag.ro
– Koyos.ro
– Evomag.ro
– Quickmobile.ro
– Marketonline.ro
– Sigmanet.ro
– PCgarage.ro
– Cel.ro
– Azerty.ro
– Oktal.ro
– ITGalaxy.ro
Online/offline:
– Altex.ro
– Domo.ro
– Flanco.ro
– Mediagalaxy.ro
Fashion:
– Zorilestore.ro
– Fashiondays.ro
– Fashionup.ro
– Amafashion.ro
– TinaR.ro
Aparatura Foto/Video:
– F64.ro
– Fotohobbyshop.ro
Ceasuri si accesorii:
– Bbcollection.ro
– Watchshop.ro
BLACK FRIDAY, cum te păcălesc retailerii
Tradiţia americană Black Friday a devenit cu mult timp în urmă un eveniment care are ca miză mai degrabă convingerea consumatorilor că preţurile sunt atât de bune încât nu pot fi ratate.
Retailerii au adoptat de-a lungul timpului diverse tactici, precum reduceri masive de preţ la un stoc limitat de produse sau prezentarea unor discounturi aparent atractive la produse oricum ieftine, care nu afectează semnificativ marja de profit a magazinului.
În general, retailerii nu promit implicit că oferă cele mai bune preţuri din toate timpurile, iar Decide a constatat că multe dintre oferte sunt autentice.
Totodată, transparenţa şi uşurinţa cu care pot fi consultate preţurile pe internet au înlesnit semnificativ sarcina de a verifica aserţiunile retailerilor, iar consumatorii îşi pot da seama mai simplu ca niciodată care ofertă este cu adevărat avantajoasă şi care este un simplu artificiu de marketing.