Blackout în România. UPDATE: Raed Arafat infirmă informaţiile potrivit cărora ar pregăti un astfel de scenariu şi anunţă ca a solicitat celor de la DSU să publice o dezminţire oficială.
„Am solicitat colegilor de la DSU sa publice o dezmintire oficiala”, a spus Raed Arafat.
Conform surselor medicale citate de România Tv, Raed Arafat pregăteşte un scenariu în care toată ţara ar rămâne fără curent electric timp de patru zile.
Raed Arafat vrea să vadă cum ar reacţiona populaţia şi spitalele dacă România ar rămâne fără curent electric timp de patru zile. Şeful DSU ar fi început să pregătească scenariul şi ar fi vorbit deja cu medicii şi paramedicii.
Reamintim că în toamna anului trecut a fost haos în toată lumea, după ce specialiştii din Austria au avertizat că o pană de curent ar urma să afecteze toată Europa.
„Luăm în calcul o întrerupere de curent în viitorul apropiat”, avertiza la momentul respectiv Klaudia Tanner, ministrul apărării din Austria.
În acest context, forțele armate din Austria au desfăşurat timp de câteva săptămâni o campanie masivă de conștientizare a opiniei publice prin intermediul mass-mediei despre „blackout“, adică o pană de curent de dimensiuni mari, catastrofale.
„Procuraţi-vă un radio cu baterii, alternativ asiguraţi-vă că aveţi acces la radioul unui automobil. Păstraţi astfel în permanenţă rezervorul automobilului pe jumătate plin, lămpi portabile pe baterii, lumânări, extinctoare şi sisteme de atenţionare privind concentraţia de monoxid de carbon.
– apă (2 litri de persoană pe zi) – 3-5 zile, băuturi, ceai, cafea;
mâncare durabilă timp de două săptămâni (orez, conserve)” sunt sfaturile autorităților din Austria pentru populație.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu îi liniştea pe români şi declara că nu se pune problema unei pene majore de curent în întreaga Europă. Ministrul preciza că în fiecare ţară şi în fiecare minister există şi varianta celui mai rău scenariu, dar există şi proceduri europene pentru orice situație.
Potrivit acestuia, în România, rezervele de gaze naturale sunt „în parametri normali”, fiind undeva la 60%. Virgil Popescu a precizat că după fiecare iarnă România rămânea cu rezerve în depozite, care deveneau ulterior mai scumpe pe perioada verii.