Deputaţii Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) şi Ministerul Apărării al Rusiei elaborează un proiect de lege care stârneşte destulă îngrijorare în ţările vecine Rusiei. Este vorba despre înfiinţarea de companii militare private sau de ‘Blackwater ruseşti’, după cum au fost deja botezate acestea de mass-media ruse, informează Der Spiegel, preluat de Inopressa.ru, citată de Agerpres.
Dezbaterile pe marginea proiectului vor începe în Duma de Stat abia în toamnă, însă deja se ştie că el va primi sprijinul Kremlinului, în condiţiile în care preşedintele Putin vede în companiile militare private ‘un instrument pentru realizarea intereselor naţionale, fără amestec direct din partea statului’. Se plănuieşte ca aceste companii militare să acţioneze în cazurile în care ‘utilizarea forţelor armate ruseşti va prezenta unele dificultăţi, din motive politice sau juridice’.
Autorii proiectului de lege nici nu ascund faptul că un prim obiectiv al ‘mercenarilor ruşi’ ar putea deveni Ucraina. Deputaţii sunt de părere că Rusia trebuie ‘să-i răspundă Occidentului, care susţine armata ucraineană cu ajutorul companiilor sale militare private în lupta împotriva combatanţilor proruşi’.
La rândul lor, separatiştii din Ucraina aşteaptă adoptarea proiectului de lege cu mare interes. Potrivit unuia dintre liderii autoproclamatei republici populare Doneţk, Denis Puşilin, ‘aceste companii militare private pot deveni un bun sprijin pentru combatanţi‘.
În afară de aceasta, adaugă Der Spiegel, mercenarii i-ar putea înlocui pe soldaţii ruşi din Abhazia şi Osetia de Sud şi să se ‘se bucure de căutare’ şi în alte colţuri ale lumii. Astfel, în timpul războiului civil din Libia, Muammar Gaddafi a angajat consilieri militari ruşi şi ucraineni, aminteşte publicaţia germană.