Întrebat înaintea şedinţei BPN al PDL despre faptul că USL va cere CC validarea referendumului pe motiv că numărul de cetăţeni cu drept de vot ar fi mai mic, Blaga a răspuns: „Eu rog USL ca măcar în ceasul al doisprezecelea să înţeleagă voinţa electoratului şi să respecte legile şi Constituţia. Pot să văd că liderii USL, domnul Ponta, domnul Antonescu, sunt într-o mare dificultate şi că unii foarte apropiaţi lor din propriile partide fac cele mai năstruşnice declaraţii vizavi de ce ar trebui luat în considerare de Curtea Constituţională. Doar un singur lucru trebuie luat cu adevărat în seamă: voinţa poporului”.
În privinţa numărului de cetăţeni români luaţi în calcul la referendum, Blaga a spus că datele actuale ale recensământului vor fi validate, conform calendarului, în 20 septembrie, trimestrul al treilea, 2013.
El a adăugat că, în condiţii absolut corecte, ministrul de Interne a transmis înainte de referendum BEC şi CC numărul de alegători români înscrişi în liste.
Întrebat în legătură cu faptul că USL ar cere CC validarea referendumului şi pe motiv că PDL a boicotat referendumul, Blaga a spus: „Pueril, pueril”. El a adăugat că PDL a făcut presiuni ca legea să fie respectată şi ca regulile să nu fie schimbate în timpul jocului, arătând că ordonanţele privind referendumul şi limitarea atribuţiilor CC au fost neconstituţionale.
Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a fost întrebat, marţi, când a sosit la sediul său de campanie, ce părere are despre documentul pe care USL îl pregăteşte pentru a-l trimite la CC în legătură cu referendumul, el răspunzând: „E dreptul lor”.
Traian Băsescu a refuzat să facă alte comentarii.
Viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a declarat, luni, că un grup de jurişti ai USL lucrează la un document pe care să îl trimită CC şi în care să explice de ce ar trebui validat referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu.
„Un grup de jurişti din cadrul USL lucrează la un document care să explice foarte bine situaţia pe care noi o considerăm ca fiind corectă, constituţională şi legală de validare a referendumului”, a mai susţinut deputatul PNL.
Nicolăescu a menţionat că documentul USL va fi transmis Curţii Constituţionale în momentul în care şi Biroul Electoral Central va transmite rezultatul final al referendumului de duminică. El a refuzat că explice dacă documentul USL va înainta CC o sesizare, un punct de vedere sau o scrisoare deschisă în ceea ce priveşte validarea referendumului.
Fostul şef de stat Ion Iliescu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că referendumul trebuie validat de CC în condiţiile în care electoratul real al României este de 15-16 milioane, iar cei nouă milioane prezenţi reprezintă peste 60% din populaţie.
Potrivit lui Iliescu, Curtea Constituţională trebuie să ia în calcul şi boicotul la care au recurs Traian Băsescu şi PDL, apreciind ca fiind „o ruşine” faptul că preşedintele suspendat a apelat la acest lucru în condiţiile unei confruntări electorale care îl viza direct.
Fostul şef de stat a spus că CC trebuie să ia în considerare aceste elemente obiective şi să se consulte cu specialiştii de la INS, având în vedere că datele despre populaţia cu drept de vot nu sunt actualizate.