Dacă acest transfer va fi efectuat, statul va pierde statutul de acţionar majoritar.
‘Le-am şi transmis un semnal de alarmă că ne vom adresa instituţiilor statului dacă domnul Ponta va face acest lucru. Ba mai mult, îl anunţăm de pe acum că vom depune o moţiune de cenzură, îi spun şi titlul – ‘Jaf şi trădare naţională’, pentru că despre asta este vorba. Şi să văd eu care parlamentar nu va susţine o astfel de moţiune de cenzură’, a afirmat preşedintele PDL într-o conferinţă de presă organizată în aer liber, lângă principala poartă de acces în portul Constanţa.
Preşedintele PDL a menţionat, totodată, că democrat-liberalii se opun ‘baronizării’ portului Constanţa.
‘Nu întâmplător am venit astăzi aici. PDL se opune baronizării portului Constanţa. Discutăm despre un obiectiv de interes naţional, strategic şi nu considerăm că putem să-l lăsăm la dispoziţia unei administraţii locale iresponsabile (…), vedeţi toate scandalurile de corupţie în care este angajată. Nu există argumente pentru ca portul să treacă în administrarea Primăriei Constanţa, managementul să fie la primărie. Argumentul că sunt şi alte porturi nu rezistă, pentru că Hamburg, Rotterdam aşa au fost construite de sute de ani porturile respective. (…) Ne gândim la celelalte porturi cu care portul Constanţa e în competiţie, porturile de la Baltică, în toate managementul este al statului prin Ministerul Transporturilor. Considerăm că lucrurile trebuie să rămână aşa şi în Portul Constanţa’, a spus Vasile Blaga.
El a venit la Constanţa împreună cu candidaţii la europarlamentare Theodor Stolojan şi Traian Ungureanu.
Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a declarat că va semna o Hotărâre de Guvern prin care se doreşte transferarea cu titlu gratuit a 13% din acţiunile Portului Constanţa către Consiliul Local al oraşului Constanţa. Finalmente, investitorii privaţi vor avea până la 35% din acţiunile portului, o treime va rămâne la Guvern, iar o alta la autoritatea locală.
„Portul Constanţa, în viziunea Guvernului pe care-l conduc, trebuie să aibă în primul rând o mai mare participare a investitorilor privaţi. Vom scoate pe bursă 15% din acţiuni şi vom avea până la 35% investitori privaţi. O treime va rămâne la Guvern, iar o alta la autoritatea locală. În multe state europene, participarea autorităţilor locale în porturi depăşeşte 51%, dar am considerat că încă nu avem un management suficient la autoritatea locală. Mai mult, toţi banii primiţi din acţiuni îi vom lăsa în companie, iar în felul acesta vom avea transparenţă, bani pentru investiţii şi o implicare similară unor exemple de succes din alte state”, a declarat Victor Ponta.
La rândul său, Cătălin Predoiu a afirmat că trecerea a 13% din acţiuni către CL Constanţa este ilegală pentru că încalcă legea privatizării care nu prevede nicăieri faptul că se poate face un transfer gratuit de proprietate.