Blaga a precizat că la referendumul din 29 iunie, 482.219 cetăţeni români cu drept de vot şi cu domiciliul în străinătate nu au figurat în listele electorale permanent, deşi dispoziţiile legale prevăd că acestea trebuie înscrise în liste.
„Chiar şi în aceste condiţii, prim-ministrul Victor Ponta a fost nevoit să recunoască că nu poate radia din listele electorale permanente mai mult de 34.364 persoane decedaţi, cei care şi-au pierdut cetăţenia sau şi-au pierdut drepturile electorale. Domnul Ponta a spus foarte clar că în numărul 18.292.464 persoane de pe listele electorale nu au fost incluşi deci cei 482.219 persoane cu domiciliul în străinătate”, a precizat Blaga.
El a dat exemplul europarlamentarului PDL Traian Ungureanu care are domiciliul în Londra, la alegerile locale a votat primarul Londrei, dar la toate alegerile prezidenţiale şi la referendum a votat ca cetăţean român.
„Nu se poate sub nicio formă radia de pe liste a celor 512.379 persoane care au documentele de identitate expirate, neexistând nico prevedere legală în acest sens”, a mai spus Blaga.
El a adăugat că cei 3,05 milioane de cetăţeni români care, din diferite motive, stau în afara ţării, au aceleaşi drepturi electorale ca cetăţenii din interiorul României.
„Din punctul nostru de vedere lucrurile sunt foarte clare. Astăzi cred că domnul Ponta a reuşit să convingă pe toată lumea (…) că lucrurile s-au încheiat şi convingerea noastră este că mâine se va da o decizie definitivă a CCR, decizie extrem de necesară pentru că e nevoie să oprim cu toţii acest joc politic care a făcut atâta rău României”, a adăugat Vasile Blaga.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că a trimis CCR o adresă cu informaţiile primite de la MAI şi MAE, precizând că acestea nu reprezintă listele electorale permanente, întrucât Guvernul nu are aceste liste. Ponta a precizat că, aşa cum rezultă din datele primite, peste 500.000 de persoane au actele de identitate expirate, iar peste 3 milioane de români sunt în străinătate. Potrivit premierului, 34.654 de persoane urmează să fie radiate din listele electorale permanente.
Victor Ponta a anunţat că a trimis luni către preşedintele Curţii, Augustin Zegrean adresa cu datele primite de la MAI şi MAE: „Nu am transmis CCR liste electorale dintr-un motiv pe care am reuşit să-l fac inteligibil pentru toată lumea: nu erau la noi listele electorale, ci au fost luate de Parchet”, a precizat Ponta.
El a arătat că, din datele primite de la MAI, 34.654 de persoane urmează a fi radiate de primari din listele electorale permanente utilizate la referendum.
De asemenea, conform acestor date, 512.379 de persoane aveau actele de identitate expirate şi nu le-au reînnoit până în ziua votului, ceea ce, în opinia premierului, trebuie avut în vedere.
Premierul Ponta a precizat că, din datele MAE, primite până acum de la instituţii străine sau de la misiunile diplomatice, totalul cetăţenilor români „cu drept legal de şedere în alte ţări” este 3.052.397 de persoane.
Datele primite din 17 ţări arată că acolo sunt 1.101.809 cetăţeni români majori, însă datele primite din alte state nu precizează câţi sunt majori şi câţi sunt minori.