„Am avut discuţii cu Lucian Duţă şi domnia sa şi-a prezentat clar poziţia, care este şi a partidului: Ponta reîncălzeşte o ciorbă. Finul domniei sale conducea Casa de un an şi două luni de zile, nu a făcut nimic acolo pentru cardul de sănătate, de fapt trebuiau să inveteze ceva în speranţa de a acoperi cazul Fenechiu care, iată, pune în mare pericol un raport bun MCV în justiţie, ăsta-i lucrul adevărat”, a declarat Vasile Blaga întrebat de jurnalişti în legătură cu acuzaţiile la adresa lui Lucian Duţă.
Blaga a spus că este o „premieră mondială absolută” în care un ministru al Cabinetului este condamnat şi că la acest lucru se adaugă şi alte chestiuni făcute de USL care pun în pericol MCV, cum ar fi proiectul de revizuire a Constituţiei şi intervenţia primului-ministru în justiţie.
„Despre ce vorbim dacă, chiar în ziua în care Înalta Curte se pronunţă, dai verdicte ca şi în cazul scandalului de la Bacalaureat?”, a adăugat Blaga, arătând că un alt pericol pentru MCV este emiterea a 161 de ordonanţe de urgenţă şi Legea achiziţiilor publice.
Blaga a mai spus că este îngrijorat de faptul că Relu Fenechiu doreşte să vină acum în Parlament, arătând că lucrul cel mai bun cu putinţă este ca, după Guvern, să nu arunce anatema pe o altă instituţie.
„Ce mă îngrijorează pe mine şi PDL este altceva: domnul Fenechiu doreşte să vină în Parlament acum. Sigur, eu nu ştiu ce este în dosar, nu spun că cineva este condamnat până nu se pronunţă instanţa de apel la care domnia sa are dreptul, dar în care Parlament? În cel care conform USL-iştilor Parlamentul este forumul suprem de decizie şi dezbatere? Aici vine domnul Fenechiu? Eu cred că din moment ce ai fost condamnat, cel mai bun lucru cu putinţă este să nu mergi după Guvern să arunci anatema pe altă instituţie care oricum nu se află în preferinţele românilor, Parlamentul României”, a mai spus Blaga.
Fostul preşedinte al CNAS Lucian Duţă a declarat, luni, înainte de şedinţa BPN al PDL, că nu a primit niciun document în privinţa sesizării de către Guvern a DNA în cazul său. „Nu am primit niciun document. Am văzut ce aţi văzut şi dumneavoastră. Mi se pare anormal ca singurul sistem antifraudă din România care ar aduce cetăţenilor 400 de milioane de euro să fie blocat de primul ministru şi finul său, domnul fost preşedinte al CNAS”, a precizat Duţă întrebat dacă i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile din sesizarea către DNA.
Duţă a mai spus că sunt absolut aberante acuzaţiile care i se aduc şi că în contractul său de management ca preşedinte al CNAS nu scrie nicăieri că este răspunzător de profitul Imprimeriei Naţionale.
„Eu mă aştept ca mâine domnul prim-ministru să spună că agricultura nu merge din cauza managementului defectuos al lui Lucian Duţă şi poimâine să spună că în general mandatul dânsului nu poate fi dus la capăt din cauza managementului defectuos al lui Lucian Duţă. Este absolut aberant, în contractul de management al preşedintelui CNAS nu scrie nicăieri că eu sunt răspunzător de profitul Imprimeriei Naţionale”, a mai spus Duţă.
Întrebat dacă se aşteaptă să fie chemat la DNA pentru a da explicaţii, Duţă a spus: „Probabil că voi fi chemat, depinde de ce vor considera dânşii că trebuie făcut. Nu pot eu să anticipez ce va face DNA”.
Guvernul a anunţat, duminică, că va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie pentru nereguli în atribuirea contractului pentru cardul naţional de sănătate, cu efecte în neimplementarea proiectului şi determinarea unei pagube de peste 1,2 milioane euro, comise de fostul preşedinte al CNAS Lucian Duţă.