Vasile Blaga a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Oradea, ce l-a determinat să trimită luni, împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, o scrisoare preşedintelui Parlamentului ungar, Kover Laszlo, în care aprecia că ar fi „utilă” amânarea vizitei acestuia în România „pentru orice perioadă de după desfăşurarea alegerilor locale”.
„I-am spus în termeni extrem de eleganţi şi diplomatici domnului preşedinte al Parlamentului maghiar că nu este bine să intervină în campania electorală din România şi domnia sa ne-a şi răspuns. Aş vrea să fac, de data asta, precizările mai clare vis-a-vis de ce am vrut să spun printre rânduri, atât eu, cât şi preşedintele Camerei Deputaţilor. Domnia sa nu este binevenit în această perioadă în România din două motive: în primul rând că a făcut aprecieri incalificabile la adresa poporului român, a României, pe de altă parte pentru că domnia sa este în două campanii electorale”, a explicat Blaga.
El a afirmat că Laszlo Kover duce „o campanie electorală ca preşedinte de onoare al Partidului Civic Maghiar al lui Szasz Jeno”, afirmând că „este nepermisă o astfel de intervenţie”.
„Cum adică vine preşedintele Parlamentului maghiar ca simplu cetăţean? Nimeni nu spune că cetăţenii Uniunii Europene nu au dreptul la liberă circulaţie în spaţiul Uniunii, ferească Dumnezeu. Dar cum adică? Şi-a lăsat haina de preşedinte al Parlamentului maghiar acasă? Nu, domnia sa vine în calitate de preşedinte de onoare al Partidului Civic Maghiar, într-un turneu, după câte îmi dau seama, de câte 40-50 de localităţi din ţară, vreo trei zile, pentru a susţine acei candidaţi” , a spus preşedintele Senatului.
Blaga a afirmat că, de cealaltă parte, Kover se află în campania internă „în propriul partid, în FIDESZ, pentru că că este într-o dispută permanentă cu preşedintele partidului domniei sale, domnul Viktor Orban, preşedintele partidului şi primul ministru maghiar”.
„De aceea am trimis scrisoarea şi acum sper să înţeleagă şi mai clar de ce l-am sfătuit să vină după alegerile locale din ţară”, a declarat Vasile Blaga.
Preşedintele Senatului a amintit că, în răspunsul său, Kover Laszlo i-a spus că vine „ca simplu cetăţean”, că „are dreptul la liberă circulaţie”, dar şi să le acorde sprijin în alegeri „candidaţilor maghiari, la fel cum ar fi făcut vreun politician român în campania din Moldova sau mai ştiu eu unde”.
„Eu nu pot să-l opresc să vină în ţară, de aceea am şi trimis această scrisoare, cum cred că ar fi trebuit să o facă şi Guvernul, pentru că până la urmă domnul prim-ministru Ponta, în dorinţa domniei sale de a se raporta în permanenţă ca şi principal exponent politic al României, i-a cerut premierului maghiar să retracteze ce a spus preşedintele Parlamentului maghiar, or eu nu l-am auzit pe Viktor Orban în actualul lui mandat de premier făcând astfel de aprecieri la adresa României”, a spus el.
Blaga a susţinut că „trebuia taxat şi trebuie taxat gestul acestui domn care jigneşte într-un mod cu totul şi cu totul incalificabil România”, amintind că, totodată, Kover Laszlo „este un duşman de moarte al UDMR, că despre asta este vorba, şi intervine în această bătălie politică din interiorul comunităţii maghiare”.
„Dânsul, din păcate, nu vrea să observe eforturile pe care le-au făcut politicienii români în cei 20 de ani, toţi, pentru a reglementa situaţia minorităţilor din România, nu numai a celei maghiare, într-un mod apreciat de toată Europa. Nu este cazul minorităţilor din Ungaria. Prima dată ar trebui să îşi rezolve problemele acasă şi pe urmă să facă aprecieri la adresa altora” , a conchis Vasile Blaga.
Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a ajuns, marţi după-amiază, la Târgu Mureş, urmând să facă o vizită neoficială de câteva zile în Transilvania, în care se va implica în acţiuni electorale ale Partidului Civic Maghiar, al cărui preşedinte de onoare este.
Kover Laszlo a spus, la sosirea pe Aeroportul din Târgu Mureş, că speră ca după alegeri România şi Ungaria să revină la vechile relaţii.
„Nu sunt aici pentru a discuta despre reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef. Sunt convins că după alegeri apele se vor linişti şi vom ajunge iar la relaţiile pe care le-am aut cu fostul guvern din România”, a spus Kover, precizând că mai multe declaraţii va face marţi, la ora 19.00, într-o conferinţă de presă pe care o va susţine la Târgu Mureş.
Potrivit vicepreşedintelui PCM Kiss Istvan, programul propus pentru vizita lui Kover Laszlo în judeţul Mureş include, marţi, localităţile Acăţari, Păsăreni, Găleşti, Miercurea Niraj, unde va sta câte zece minute sau un sfert de oră. Kover se va opri să mănânce la Hodoşa, în satul Sâmbriaş, iar apoi, de la ora 16.00, va merge, tot pentru puţin timp, în Eremitu, Sovata, Bălăuşeri, Sighişoara, de unde se va întoarce prin Livezeni la Târgu Mureş.
Kover urmează să participe, marţi seară, după ora 19.00, la festivitatea de încheiere a campaniei PCM pentru Târgu Mureş, iar la ora 22.00 acesta se va îndrepta spre Odorheiu Secuiesc. Miercuri, Kover ar urma să fie prezent în Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Miercurea Ciuc (Harghita) şi în Covasna, iar joi – ultima zi programată pentru această vizită – în Sălaj şi Satu Mare, a spus Kiss Istvan.
Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Vasile Blaga, respectiv Roberta Anastase, îi adresaseră o scrisoare preşedintelui Parlamentului ungar, Laszlo Kover, în care apreciază că ar fi „utilă” amânarea vizitei acestuia „pentru orice perioadă de după desfăşurarea alegerilor locale”.
Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului i-au cerut omologului ungar să-şi amâne vizita în România pentru perioada post alegerile locale din 10 iunie, motivând faptul că este „imperios necesar” ca participarea la procesul alegerilor să fie „liberă de orice ingerinţă”.
„Pentru România şi Ungaria, existenţa comunităţii maghiare din Transilvania şi reprezentarea politică a acesteia pot constitui un liant puternic. Sperăm că veţi înţelege că, pentru aceasta, este imperios necesar ca participarea la procesul democratic românesc a reprezentanţilor acestei comunităţi să fie liberă de orice ingerinţă”, susţin, într-o scrisoare adresată lui Kover Laszlo, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, precum şi preşedintele Senatului, Vasile Blaga.
În finalul scrisorii se menţionează că, „dat fiind calendarul eminamente politic al acestei perioade”, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului consideră „utilă amânarea vizitei” pentru orice perioadă de după desfăşurarea alegerilor locale. „Suntem convinşi că o asemenea decizie ar permite evitarea unor eventuale neînţelegeri şi ar da expresie celor mai bune tradiţii de dialog şi responsabilitate din relaţiile noastre”, se precizează în scrisoarea semnată de Blaga şi Anastase.
În plus, cei doi lideri politici spun că dificultăţile cu care se confruntă cetăţenii celor două state „impun nevoia unor politici publice echitabile şi curajoase, ferite de derapaje de orice natură”.
Preşedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a declarat că insistă să vină în România marţi, după ce luni preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului de la Bucureşti, Vasile Blaga şi Roberta Anastase, i-au cerut să îşi amâne vizita după alegerile locale, relata MTI.
Într-o scrisoare de răspuns adresată preşedinţilor celor două Camere, Kover spunea că va face o vizită neoficială în România, o ţară prietenă, ca persoană privată, ca politician, ca preşedinte de onoare al Partidului Civic Maghiar (PCM) şi nu în ultimul rând ca cetăţean european dar nu în calitate de demnitar public.
Kover a subliniat că, înaintea diferitelor alegeri, politicienii români au efectuat vizite similare în R. Moldova şi Spania pentru a susţine forţele politice româneşti locale în mod democratic. Kover şi-a exprimat speranţa că va putea dispersa îngrijorările politice şi a cerut părţii româneşti să îl informeze imediat dacă există vreun obstacol legal pentru vizita sa.
Preşedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, a participat la evenimentele PCM din România şi între 24 şi 27 mai. La Ohorheiu Secuiesc, unde urma să aibă loc reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care a fost anulată, Kover a criticat refuzul autorităţilor române de a permite reînhumarea poetului la Odorheiul Secuiesc, calificând atitudinea Guvernului român drept „neprietenoasă, necivilizată şi barbară”.
Sâmbătă, premierul român Victor Ponta i-a cerut omologului său Viktor Orban să se distanţeze de declaraţiile lui Kover. Secretarul de presă al lui Orban i-a răspuns însă că Ungaria consideră cazul mai mult un act de reverenţă decât unul de natură politică.