„Vom participa împreună cu PNL la discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional. Ei ne-au chemat separat, deocamdată, ca partide de opoziţie, dar o să le transmitem scrisori în acest sens”, a afirmat preşedintele PDL.
Vasile Blaga a mai spus că în cadrul aceleiaşi reuniuni a fost făcută şi o analiză a rezultatelor înregistrate de PDL la alegerile europarlamentare.
„Această analiză o să continue încă o săptămână-două. (…) Va trebui să ne deplasăm la faţa locului în câteva organizaţii pentru a vedea exact care este situaţia şi a lua măsurile care se impun”, a mai spus preşedintele PDL.
O misiune a Fondului Monetar Internaţional se află zilele acestea la Bucureşti, pentru a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv. Membrii misiunii FMI se vor întâlni cu autorităţile, cu reprezentanţii partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociaţiilor profesionale şi ai băncilor. Luni, la prânz, delegaţia FMI s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta.
Misiunea îşi va prezenta concluziile la finalul vizitei, se mai precizează în comunicat.
Boardul Fondului Monetar Internaţional a aprobat, pe 27 septembrie 2013, scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile române pentru încheierea unui nou acord de tip preventiv în valoare de aproximativ două miliarde de euro, pentru o perioadă de doi ani, la care se adaugă alte două miliarde de euro de la Comisia Europeană.
Acesta este cel de-al zecelea acord încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional din ultimii 23 de ani. Primul acord de după decembrie 1989 a fost încheiat în 11 aprilie 1991, potrivit paginii de internet a instituţiei financiare internaţionale.
În urmă cu o săptămână, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, declara că actualul acord al României cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană este cu siguranţă ultimul.
Actualul acord cu instituţiile financiare internaţionale expiră la jumătatea anului viitor.