BLESTEMUL TRAMVAIULUI 41: evenimente ce i-au adus „celebritatea” metroului uşor inaugurat de Băsescu

În nici zece ani de când a fost transformat în metrou uşor, tramvaiul 41 a omorât cinci oameni. Problemele au început încă de la probe, când însuşi actualul preşedinte, Traian Băsescu, pe-atunci primar, a aşteptat trei ore într-o staţie pentru a testa "cel mai mare proiect de investiţii al Capitalei" după 1989.
Romania TV
10 mai 2012, 15:27
BLESTEMUL TRAMVAIULUI 41: evenimente ce i-au adus

Tramvaiul 41, construit în Bucureştiul comunist pentru a lega cartierele Ghencea, Drumul Taberei, Militari şi Crângaşi de nordul Capitalei, a fost modernizat în 2002. Actualul preşedinte al României, la acea vreme primar al Bucureştiului, considera că modernizarea liniei de tramvai lungă de mai puţin de 11 kilometri este „cel mai mare proiect postdecembrist realizat de municipalitate”.

Dacă iniţial tramvaiele circulau pe acest traseu cu o viteză medie de 14 kilometri pe oră, după modernizare, traseul de 10,8 kilometri şi cu 15 staţii pe fiecare sens avea să fie parcurs cu o viteză medie de 22 de kilometri pe oră.

Lucrările pentru modernizarea liniei de tramvai au început în octombrie 2001. Exact un an mai târziu, în 21 octombrie 2002, primarul general de la acea vreme inaugura investiţia, însă anunţa că tot sistemul aferent liniei fostului tramvai 41, devenit „metrou uşor”, va funcţiona optim după încă două săptămâni.

Primele probleme ale acestei investiţii au apărut în 30 septembrie 2002, când primarul Traian Băsescu, însoţit de jurnalişti, a făcut un drum de probă că o garnitură a liniei 41. Băsescu a fost nevoit să aştepte în jur de trei ore la capătul din bulevardul Ghencea, plecarea în cursă fiind întîrziată de apariţia unor probleme la instalaţia electrică. „Am aşteptat ca tramvaiul ăsta să intre în funcţiune în seara aceasta mai mult decît am aşteptat-o pe nevastă-mea la cununia civilă”, a spus atunci, râzând, Băsescu.

Tot din cauza problemelor cu tensiunea electrică la linia de metrou uşor, un cablu de pe marginea străzii a luat foc, fapt care a determinat oprirea temporară a iluminatului public în zonă.

În cele din urmă, primarul a mers câţiva kilometri cu noul metrou, din bulevardul Ghencea şi până în apropierea pieţei Drumul Taberei. Fiind doar o probă, traseul a fost însă parcurs cu o viteză inferioară celei utilizate din momentul deschiderii metroului pentru populaţie.

În ziua inaugurării a avut loc şi primul accident: o garnitură de tramvai transformată în metrou uşor a lovit un copil, pe Podul Grant. Copilul traversa podul împreună cu bunica lui, care îl ţinea de mână, când garnitura 24 a liniei de tramvai l-a lovit pe copil din lateral. Puştiul de zece ani a fost dus de urgenţă la spital şi operat, însă după două săptămâni de suferinţă a murit.

Traian Neghirlă, directorul de atunci al RATB, a declarat, pentru Mediafax, că tramvaiul, penultimul care urma să intre pe traseu imediat după inaugurare, avea în jur de 40 de kilometri pe oră, în momentul impactului şi că vina aparţine bunicii copilului, care a traversat liniile printr-o zonă în care acest lucru era interzis. Martorii evenimentului spuneau însă că zona – una intens circulată de pietoni pe timpul lucrărilor la modernizarea liniilor – nu era semnalizată corespunzător, astfel că cei care în această perioadă străbăteau frecvent Podul Grant pe jos nu aveau de unde să ştie că tramvaiul 41 şi-a reluat circulaţia.

Câteva luni mai târziu, în 2003, metroul uşor 41 a devenit subiect de contre politice între liderii PSD şi cei ai Alianţei DA PNL-PD, care se pregăteau de alegerile din 2004. Prima declaraţie i-a aparţinut ministrului de atunci al Industriei, Dan Ioan Popescu. Acesta a apreciat că introducerea tramvaielor modernizate pe linia 41 din Bucureşti reprezintă un experiment nereuşit, care mai mult a încurcat circulaţia decât s-o descurce.

Ministrul Industriei şi Resurelor a făcut această declaraţie la Atelierele Centrale ale RATB, cu prilejul prezentării a două tipuri de tramvaie care urmau să fie puse în circulaţie în 2004, respectiv 2005, pe liniile de metrou uşor din Capitală.

În 17 iunie 2003, tramvaiele liniei 41 fac a doua victimă: un tânăr este accidentat mortal de o garnitură în apropiere de strada Turda din sectorul 1. Tânărul a vrut să traverseze, dar a văzut tramvaiul venind şi s-a răzgândit. El s-a oprit, însă, înainte de a sări gardul de siguranţă, rezemîndu-se de acesta. În momentul în care tramvaiul a ajuns în dreptul lui, din cauza curenţilor de aer, gardul a început să se balanseze, iar tânărul a fost accidentat mortal de garnitură.

După încă o lună, a treia persoană moare călcată de tramvaiul 41. O pensionară din Bucureşti este accidentată mortal în 27 iulie 2003 de un tramvai 41 în timp ce încerca să traverseze liniile şi strada în zona Piaţa Crângaşi. Femeia, în vârstă de 69 de ani, a traversat pe roşu către Piaţa Crângaşi, dar a fost lovită în plin de tramvai, murind pe loc.

După trei accidente mortale în mai puţin de un an de la inaugurarea liniei de metrou uşor 41, autorităţile Capitalei au anunţat, în 5 august 2003, că vor lua măsuri pentru siguranţa pietonală. Printre măsurile propuse atunci au fost instalarea a încă 17 semafoare pietonale, dintre care 12 în intersecţii, precum şi lărgirea cu până la doi metri a unor peroane şi impunerea unei limite de viteză a tramvaielor la 30 de kilometri pe oră.

Seria victimelor făcute de tramvaiul 41 este întreruptă până în 2007 când, în 16 martie, un bărbat de 60 de ani este lovit de o garnitură a liniei 41 în staţia din zona Pieţei Drumul Taberei.

Nici un an mai târziu, la începutul lui 2008, un tramvai al liniei 41 a deraiat în apropiere de Piaţa Moghioros, pe sensul de mers spre Ghencea, traficul în zonă fiind blocat timp de peste jumătate de oră.

În 20 martie 2008, un alt bărbat moare călcat de un tramvai 41. Tânărul de 30 de ani a fost lovit de un tramvai care ieşea din Pasajul Lujerului. Bărbatul încerca să traverseze strada către şoseaua Virtuţii.

Evenimentele anului 2012

Vă amintim că la începutul anului, în tramvaiul 41, un bărbat a înţepat cu acul mai multe femei. La început de an, mai exact pe 5 ianuarie, în jurul orei 8 dimineaţa, o tânără care circula cu tramvaiul 41 a trăit momente de spaimă. Fata venea dinspre magazinul Billa din Drumul Taberei spre Lujerului şi, la un moment dat, a simţit o înţepătură în spate. În stare de şoc a reuşit să facă poze bărbatului.

Pe 9 februarie, în Cartierul Drumul Taberei, în apropiere de Plaza România, linia tramvaiului 41 s-a blocat timp de câteva minute. S-a format o coadă de tramvaie din cauză că linia electrică s-a rupt la intrare în pasajul Lujerului.

Pe 15 februarie, în jurul orei 10.00, circulaţia tramvaielor de pe linia 41 a fost blocată aproape de terminalul de la Piaţa Presei Libere, în Piaţa Montreal. Tramvaiele nu au mai putut circula pentru că un şofer cu un autototurism Audi a intrat pe linia de tramvai şi a rămas blocat acolo.

Pe 6 aprilie 2012, un nou episod şocant a avut loc în tramvaiul 41 din Capitală. Un tânăr se masturba de faţă cu zeci de călători. Oamenii au apelat la poliţie.

Pe 10 mai, trei tramvaie ale liniei 41 au fost implicate într-un accident, în pasajul Lujerului din Capitală, 92 de persoane ajungând la spital, iar şapte fiind încă internate. Potrivit repreazentanţilor RATB, unul dintre tramvaie a rămas defect pe linie, al doilea a oprit la timp în spatele primului, însă cel de-al treilea nu a reuşit să frâneze şi le-a lovit pe celelalte două.

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Cum arată Lidia Buble în costum de baie, la 31 de ani! Și-a etalat silueta de model într-un costum minuscul – FOTO
Fanatik.ro
Creaturile care au început să facă prăpăd în Italia: ”Se comportă ca o specie invadatoare”
Capital.ro
Mașinile care vor fi interzise. Anunț de la Guvern: Interdicția intră în vigoare din 2027
Playtech.ro
Detalii bombă despre viața Monicăi Gabor în America. Cum se comportă Mr.Pink cu ea
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Încăierare între vedetele FCSB-lui. Tensiunea a explodat în cantonament din Antalya
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Case fără autorizație de construire. Lista schimbărilor din Codul Urbanismului
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia
Cancan.ro
Nicușor Dan și uluitorul său program: omul acesta chiar nu muncește! Primarul General și candidatul la Președinție e unul dintre cei mai relaxați bugetari
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a dat ordinul în România. A devenit obligatoriu de la 1 ianuarie 2025. Trebuie să depuneți documentul
StirileBZI
Mesaj de la o benzinărie din Bulgaria pentru șoferii români: Cât câștigați la un plin de carburant
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
"L-am văzut!" - Dezvăluiri cutremurătoare despre Yanis, băiețelul sfâșiat de câini la Craiova
substantial.ro
Autoritățile sud-coreene încearcă din nou arestarea președintelui Yoon Suk Yeol
MediaFlux
LOVITURĂ pentru pensionari. Ministrul a spus clar: NU SUNT BANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este românul cu 1.000 de case în America. „Bonus”, două avioane