Comisia Juridică nu a putut adopta un proiect de hotărâre în cazul Şova, fiind înregistrate cinci voturi „pentru” propunerea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive şi cinci voturi „împotrivă”.
„Cu toate acestea, pentru că Biroul Permanent ne-a cerut să transmitem un punct de vedere pentru a avea ce discuta în plen, vom trimite BP proiectul dezbătut astăzi (…) Vom consemna şi rezultatul votului”, a anunţat preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc,
Votul a fost secret la cererea membrilor PSD ai Comisiei Juridice. „Senatul încuviinţează reţinerea şi arestarea preventivă a domnului senator Şova Dan Coman în dosarul nr 122/P/2012 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie”.”, se arată în proiectul de hotărâre care nu a putut fi adoptat de Comisie.
Adoptarea proiectului a stat în votul reprezentatului UDMR. Senatorul UDMR, Pataki Csaba, nu a venit la şedinţa Comisiei Juridice, astfel că scorul de 5 la 5 a fost înregistrat în baza voturilor PSD şi PNL: cei cinci senatori liberali au votat „pentru”, cei patru de la PSD, plus unul de la UNPR, au votat „împotrivă”.
Președintele Comisiei Juridice a precizat că senatorul UDMR, Pataki Csaba ar fi putut să încline balanța într-un fel sau în altul.
„Un singur om daca mai aveam ajungeam la o concluzie. Din lipsa de cvorum a trebuit sa suspend sedinta. Sper ca Biroul Permanent sa decida (…) Nu stiu de ce a lipsit colegul de la UDMR.Nu stiu cum ar fi votat, dar un vot putea inclina balanta, intr-o parte sau in alta. Acest proiect presupune ce este evident pentru toata lumea: PSD nu stie ce tertipuri poate sa mai foloseasca pentru a amana votul. Plenul Senatului poate sa decida si fara o hotarare a Comisiei Juridice”, a precizat Cătălin Boboc, la finalul ședinței Comisiei Juridice din Senat.
La ultima şedinţă a Comisiei Juridice în care s-a discutat cazul Şova, acelaşi repreznetat al UDMR a făcut posibil să nu se tranşeze o soluţie. Senatorul a plecat din sală înaintea votului.
Săptămâna trecută, Comisia juridică a analizat motivarea deciziei Curții și, deși în urma discuțiilor s-au desprins două variante de lucru, niciuna dintre acestea nu a putut fi adoptată prin vot, astfel că punctul de vedere înaintat conducerii Senatului a cuprins atât propunerea PNL, cât și pe cea a PSD.
Citeşte şi: CAZUL DAN ŞOVA, din nou pe masa senatorilor jurnalişti. Ce decizie se va lua
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu declara, săptămâna treuctă că, în condiţiile în care, Comisia juridică nu va veni cu „o propunere articulată”, cazul Şova va fi discutat şi tranşat în plen.
De peste două luni, senatorii nu au reuşit să ia o hotărâre validă şi constituţională în privinţa interpretării votului dat în plenul Senatului, în data de 25 martie, referitoare la cererea procurorilor de reţinere şi arestare preventivă a senatorului PSD Dan Şova.
Citeşte şi: Victor Ponta: Dacă Dragnea era achitat, cred că acum judecătoarele erau arestate. Ce spune despre cazul Şova