Administraţia a propus o majorare salarială acordată în două tranşe, una din ianuarie şi alta din mai, precum şi acordarea unei prime de rezultat de 900 de lei pentru anul 2012, se arată într-un comunicat al companiei. Din ianuarie ar urma să se acorde 90 de lei creştere generală pentru operatori şi 90 de lei creştere generală pentru TESA nivelurile 5-7, iar din mai 85 lei de lei creştere generală pentru operatori, 4% creştere individuală pentru TESA nivelurile 5-7 şi 6% creştere individuală pentru TESA nivelurile 8-10.
Potrivit directorului de resurse umane al Renault România, Radu Mavrodin, pentru un operator cu un salariu de 2.000 de lei, această ofertă reprezintă o creştere de circa 9%.
‘În schimb, sindicatul a ales să-şi menţină solicitarea de creştere salarială de 480 de lei, primă de rezultat de 1.600 de lei, la care se adaugă diferite sporuri şi concedii suplimentare. Această cerere se traduce printr-o creştere a veniturilor de aproximativ 40%, pentru o companie unde venitul mediu lunar este peste 3.500 de lei, cu mult peste salariul mediu la nivel naţional. Este o solicitare complet nerealistă, care pune în pericol competitivitatea Dacia în raport cu alte uzine din grup şi, în cele din urmă, locurile de muncă atât de pe platforma de la Mioveni, cât şi din industria auto românească’, se arată în comunicat.
Negocierile pe marginea noului contract colectiv de muncă de la Dacia au început pe 20 februarie şi până în prezent s-au desfăşurat 14 şedinţe de negociere.
Pe 20 martie, o parte dintre salariaţii Uzinei Vehicule Dacia de la Mioveni au întrerupt lucrul, pe fondul nemulţumirilor legate de evoluţia negocierilor privind contractul colectiv de muncă. Protestul spontan s-a încheiat după o zi, când reprezentanţii administraţiei au anunţat că vor lua măsuri împotriva celor care au luat parte la grevă.