Democrat-liberalii vor ataca legea la Curtea Constituţională, a declarat şeful partidului, Vasile Blaga, notează agenţia de ştiri americană, în timp ce Victor Ponta a anunţat că Guvernul vrea ca legea să intre în vigoare până la 12 mai, pentru a nu încălca termenul limită impus de curtea de la Strasbourg şi pentru a scăpa de cererile care nu pot fi acoperite de buget.
„Faptul că opoziţia nu a înaintat o moţiune de cenzură arată că ei nu au o versiune mai bună a legii„, a declarat Ponta jurnaliştilor la Bucureşti. „Atacarea ei la Curte este cel mai iresponsabil gest politic din ultimii 23 de ani, deoarece termenul limită pentru intrarea în vigoare a legii este foarte apropiat şi nu avem resursele necesare pentru a începe să-i despăgubim pe solicitanţi.„
Pentru a-i despăgubi pe cetăţenii cărora le-au fost confiscate proprietăţi pe vremea comunismului, mai scrie Bloomberg, România a înfiinţat Fondul Proprietatea SA, care deţine acţiuni la cele mai mari companii ale ţării, între care şi OMV Petrom SA. Totuşi, ea contiuă să fie dată în judecată la Strasbourg de către cetăţenii care nu au fost despăgubiţi. Curtea s-a arătat de acord să prelungească cu o lună, până la 12 mai, termenul limită până la care România trebuie să adopte o lege care să rezolve situaţia proprietarilor.
CITEŞTE ŞI PDL nu depune MOŢIUNE de cenzură după asumarea răspunderii, dar ATACĂ proiectul la CCR
Guvernul, care deţine o majoritate de două treimi în parlamentul cu 587 de locuri, încearcă să împartă în tranşe despăgubirile datorate, în valoare de de aproximativ opt miliarde de euro, pentru a limita impactul acestora asupra bugetului.
Conform sursei citate, Executivul plănuieşte să retrocedeze majoritatea proprietăţilor în anii care urmează, astfel încât bugetul să nu fie afectat până în 2017, momentul din care vor începe plăţile în bani, eşalonate pe şapte ani, a declarat pe 14 martie ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
Pentru a intra în vigoare, legea va trebui să primescă şi aprobarea preşedintelui ţării, Traian Băsescu.
România a acordat despăgubiri în valoare de aproximativ cinci miliarde de euro de la căderea comunismului, arată datele oficiale. A retrocedat de asemenea în jur de 9.000 de clădiri şi peste un milion de hectare de pământ, a declarat guvernul. Ţara est-europeană plănuieşte să-şi menţină deficitul bugetar sub 3% din PIB, pentru a respecta condiţiile impuse de Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană.