Destrămarea UE este în pericol nu doar în cazul integrării Ucrainei, ci şi al Moldovei, Georgiei, Albaniei, Macedonia de Nord, precum și a altor țări balcanice care stau la coadă, mai scrie editorialistul. Kluth a prezis probleme în cazul extinderii UE, deoarece economia, sistemul judiciar și alte instituții ale țărilor de mai sus nu sunt pregătite să adere la blocul comunitar.
„Cu fiecare dintre cele șapte runde de extindere – de la cele șase țări inițiale la cele 27 de astăzi – guvernanța UE a devenit din ce în ce mai complexă și greoaie”, a scris editorialistul Bloomberg. El opinează că o cauză a problemelor constă nu numai în „haosul babilonian al limbilor, tradițiilor și intereselor naționale”, ci și în lipsa de reînnoire a tratatelor care au încetat să mai corespundă realităților moderne.
Citeşte şi Ucraina bate obrazul Europei: UE că riscă să plătească de două ori costurile pentru război
„Adesea, o țară se poate opune prin veto acțiunii comune, chiar dacă este vorba de o urgenţă (…) De ani de zile, Bruxelles-ul a fost furios pe Budapesta și Varșovia , unde cvasi-autocrații populiști subminează statul de drept și alte instituții democratice. Dar UE nu are un mecanism de expulzare a membrilor care acţionează greșit și, în plus, este greu chiar să-i condamni”, a subliniat autorul.
Anterior, vicepreședintele Comisiei Europene , Vera Jurova , ceruse „cât mai curând posibil” să se acorde Ucrainei statutul de candidat la integrare. Potrivit acesteia, procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană ar trebui să dureze nu decenii, ci ani.