Convorbirea de săptămâna trecută între Vladimir Putin și Xi Jinping a fost programată să coincidă cu ziua de naștere a acestuia din urmă – dar și pentru a trimite un mesaj. Reafirmând sprijinul Beijingului pentru Moscova, chiar dacă armata rusă distruge o mare parte a Ucrainei, președinții rus și chinez au semnalat Occidentului că noua aliniere strategică a națiunilor lor este mai apropiată ca niciodată.
Această alianță strânsă între doi giganți autocrați îi prezintă Occidentului cea mai mare provocare geopolitică de la sfârșitul Războiului Rece. Găsirea unei modalități de a despărți această stare de lucruri – așa cum a reușit președintele american Richard Nixon în comunicarea cu Mao Zedong în urmă cu 50 de ani – ar părea o prioritate evidentă. Din păcate, condițiile pentru o astfel de stratagemă nu există astăzi ca atunci, scrie analistul Bloomberg.
„Putin și Xi, care s-au întâlnit de 38 de ori din 2013, ar fi prieteni apropiați. Convorbirea lor telefonică a fost programată să coincidă cu ziua de naștere a liderului chinez, dar a fost organizată și pentru a trimite un mesaj către Occident”, a scris Minxin Pei.
Potrivit autorului, a existat o vreme când relațiile ruso-chineze semănau cu o căsătorie de conveniență, dar acum aceasta este în trecut. Astăzi, Moscova și Beijingul au devenit cu adevărat doi camarazi uniți și sunt gata să reziste presiunii SUA. „Legăturile care unesc Rusia și China sunt mai puternice decât în timpul Războiului Rece, în timp ce forțele care le pot destrăma sunt mai slabe” , scrie publicația.
Totodată, profesorul este sigur că, într-o măsură mai mare, unirea celor doi lideri se construiește pe relații personale apropiate, deoarece ambii au valori și puncte de vedere similare asupra politicii duse de Occident.
O conversație telefonică între liderii Chinei și Rusiei a avut loc pe 15 iunie. La acel moment, liderii au vorbit despre un nivel ridicat fără precedent al relațiilor ruso-chineze, care continuă să se îmbunătățească. În același timp, Beijingul este încrezător că acțiunile Rusiei de protejare a intereselor naționale în cadrul provocărilor externe la adresa securității sale sunt într-adevăr juste.